Hoppa till huvudinnehåll
Pension

Fem råd för en högre pension

Hög lön ger hög pension. Att pensionens storlek till stor del baseras på dina inkomster under arbetslivet kan tyckas som en självklarhet, men en ny undersökning visar att få gör den kopplingen. Pensionsföretaget Alecta oroas över utvecklingen och tipsar om hur du själv kan påverka din pension.
Ola Rennstam Publicerad

Vilka åtgärder tror du påverkar din framtida ekonomi som pensionär? Den frågan har tjänstepensionsföretaget Alecta ställt till privatanställda tjänstemän i åldern 55 – 67 år. Resultatet visar att de flesta tror att höjd lön enbart skulle ha en marginell påverkan, i stället anger en majoritet att det har större betydelse att gå i pension senare i livet.

– Det är ju riktigt att pensionen påverkas mycket av att jobba längre. Men det är många som inte verkar inse kopplingen mellan lön och pension, man tror att aktiva val lönar sig bättre än hög lön, säger Eva Adolphson, pensionsekonom på Alecta.

Lönenivån under hela arbetslivet spelar stor roll för tjänstepensionens storlek.
– Även för yngre är löneutvecklingen viktig, oavsett vilket pensionssystem man tillhör. Har man möjlighet att höja sin lön så ger det också högre pension senare i livet, säger Eva Adolphson.

Tips för bästa möjliga pension

1. Välj en arbetsgivare med kollektivavtal. Då får du en prispressad tjänstepension som ger mycket pension för pengarna. Dessutom görs inbetalning till tjänstepensionen även om du är sjukskriven och i de flesta fall under större delen av föräldraledigheten.

2. Bli en bra löneförhandlare. En lyckad löneförhandling är även en lyckad pensionsförhandling, högre lön innebär högre pension.

3. Börja jobba så tidigt som möjligt och försök arbeta heltid. Om du behöver jobba deltid när barnen är små försök att dela på deltiden med den andra föräldern.

4. Känn dig inte tvungen att göra egna pensionsval för att få en bra pension. Ickeväljarna får bra pensionslösningar numera.

5. Vill du göra ett val - var kostnadsmedveten och kolla avgifterna. Tänk på att under ett arbetsliv kan en procentenhet högre avgift äta upp en femtedel av hela tjänstepensionen.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Pension

Studier påverkar din pension – ger flera tusen

En utbildning på högskola ger flera tusen mer i pension. Men det är viktigt att inte plugga för länge.
– Se till att komma ut i yrkeslivet så får du lön och tjänar in till din pension, säger Dan Adolphson Björck, pensionsekonom.
David Österberg Publicerad 15 maj 2025, kl 06:00
Spargris och pengar
Lönar det sig att plugga? Den som pluggar efter gymnasiet får högre pension än den som börjar jobba direkt efter studenten, enligt en rapport. Colourbox

Den som pluggar efter gymnasiet får oftast högre lön jämfört med den som börjar jobba direkt efter studenten. Högre lön betyder i sin tur oftast högre pension.

Å andra sidan innebär högre studier att man börjar jobba senare – vilket leder till färre år att tjäna in till pensionen.

Tjänsten Min Pension, som ägs av staten och pensionsbolagen, har i en ny rapport undersökt om det är bra eller dåligt för pensionen att plugga vidare. Enligt rapporten lönar det sig nästan alltid att skaffa sig en högskoleutbildning. Snittpensionen för en person som börjar jobba efter gymnasiet är 26 100 kronor, medan en akademiker i snitt får 29 300 – en skillnad på 3 200 kronor (se faktaruta).

Anledningen till den högre pensionen är framför allt högre lön, som i sin tur påverkar både tjänstepensionen och den allmänna pensionen, enligt rapporten. Akademiker kan dessutom ofta arbeta högre upp i åldrarna.

Pensionen grundar sig på alla inkomster

Men det gäller att tänka till innan man påbörjar studierna. Om kurserna eller programmet inte leder till ett högre betalt jobb blir pensionen lägre än för den som inte pluggar. Det beror på att varje arbetad månad ger ett tillskott till pensionen. Tidigare räckte det att ha jobbat 30 år för att få full pension. Nu räknas varje år, vilket gör det viktigare att jobba många år.

– Utbilda dig gärna men övervintra inte på högskola eller universitet. Se till att komma ut i yrkeslivet så får du lön och tjänar in till din pension, säger Dan Adolphson Björck, pensionsekonom på Min Pension.

Dan Adolphson Björck
Dan Adolphson Björck Foto: Rosie Alm

Alla som har jobbat får allmän pension. Den grundar sig på alla inkomster som man har betalat skatt för.

Om man pluggar med studiemedel tjänar man också in till sin pension, men mindre än om man skulle ha jobbat. Den som jobbar och tjänar 20 000 kronor i månaden tjänar in 4 000 kronor till pensionen varje månad. Den som pluggar med fullt studiebidrag tjänar in 800 kronor i månaden till pensionen, enligt rapporten.

Även unga kan få tjänstepension

Om man jobbar har man dessutom chansen att få tjänstepension. Tidigare kunde man oftast inte få tjänstepension innan man fyllt 25, men det är ändrat nu.

Ytterligare en anledning att börja jobba tidigt är att en del av pensionspengarna placeras i fonder. Ju tidigare pengarna placeras, desto större är chansen till god avkastning.