Hoppa till huvudinnehåll
Avtal

Unionen kopplar grepp på filmindustrin

Nu satsar Unionen på vita duken. Under årets filmfestival i Göteborg har Unionen för första gången varit på plats för att lära känna branschen.
Niklas Hallstedt Publicerad
Björn Larsson Rosvall / TT
Unionen var på plats vid 37 upplagan av Göteborgs Filmfestival. Invigningen hölls på biograf Draken. Björn Larsson Rosvall / TT

Filmarbetarna är hyfsat nöjda med sitt arbetsliv överlag. Däremot är de mindre belåtna med lönen och arbetstiderna. Att den bilden stämmer överens med verkligheten fick Unionen bekräftat när man genomförde en minienkät med branschfolk som besökte förbundets lounge på festivalen. Där kunde de ackrediterade filmarbetarna, cirka 1 800 personer, ladda både sina egna och mobilens batterier.

- Syftet med att vara med var framför allt att lära känna branschen och dess villkor. På sikt vill vi rekrytera medlemmar och teckna fler kollektivavtal, säger Lars Edmar, projektansvarig ombudsman på Unionen, som beskriver dagarna på filmfestivalen som ”spännande”.

- Vi har inga bra mötesarenor för att träffa dem som jobbar med film. Här fick vi chansen att visa upp oss. Många var förvånade, de visste inte att Unionen kunde vara ett fack för dem.

De otrygga villkoren i branschen borde göra det enkelt att värva medlemmar. Samtidigt är det solklart att det finns många som är villiga att ta några hundår för att få in en fot. Problemet är bara att hundåren inte alltid tar slut.

- Det är ett avtalslöst land, utom under inspelningsperioderna. Då omfattas de anställda vanligtvis av Teaterförbundets kollektivavtal. Men arbetet med en film pågår så mycket längre tid än under själva inspelningen, säger Lars Edmar.

Det omedelbara resultatet av deltagandet på filmfestivalen blev att några nya medlemmar rekryterades och att det finns förhoppningar om att teckna kollektivavtal med några filmbolag.

- Det är ett långsiktigt arbete. Arbetsgivarna upplever att tjänstepensionen är ett problem. Men vi kan inte producera film i det här landet till priset av att folk i branschen ska bli fattigpensionärer.

Sannolikt kommer Unionen även att delta i nästa års filmfestival, då kanske även med ett eget seminarium.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtal

Unionen stämmer Folkuniversitetet i AD

Unionen stämmer Folkuniversitet efter att 18 medlemmar som jobbar som coacher och yrkesvägledare omfattats av Sveriges Lärares kollektivavtal för cirkelledare. Ett brott mot avtalet, menar Unionen, som vill att Arbetsdomstolen reder ut vad som gäller.
Linnea Andersson Publicerad 31 augusti 2023, kl 11:33
Skylt med texten Folkuniversitetet.
Unionen stämmer Folkuniversitet för vad man menar är ett avtalsbrott. Foto: Linnea Andersson.

Folkuniversitetet har kollektivavtal med både fackförbunden Unionen och Sveriges Lärare. Sedan en längre tid tillbaka har 18 Unionenmedlemmar – i stället för att omfattas av sitt fackförbunds kollektivavtal – gått på lärarnas cirkelledaravtal.

– Vi menar att det är fel att arbetsgivaren har tillämpat Sveriges Lärares avtal och att det i stället är vårt kollektivavtal inom civilsamhället som ska tillämpas, säger Carl Siljehamre, en av två förbundsjurister på Unionen som driver målet i AD.

Vill inte kommentera

Enligt Siljehamre menar Folkuniversitet å sin sida att Cirkelledaravtalet visst kan tillämpas även på coacher och yrkesvägledare och att man inte gjort sig skyldig till kollektivavtalsbrott.

Unionen kräver att Folkuniversitetet både ska betala skadestånd på 100 000 kronor till förbundet för brott mot kollektivavtalet och skadestånd till de 18 medlemmarna på 40 000 kronor vardera. Medlemmarna har, enligt Unionen, inte förlorat någon lön, däremot har de bland annat gått miste om pensionsinbetalningar till deltidspension på 1,2 procent.

Kollega har sökt Folkuniversitetet för en kommentar som hänvisat vidare till sin arbetsgivarorganisation Fremia. Fremia vill i sin tur inte lämna någon kommentar med hänvisning till att de ännu inte kommit med svaromål i ärendet.

Gränsdragning

På arbetsplatser där det jobbar flera yrkesgrupper finns i vissa fall gränsdragningar mellan facken för att det ska bli tydligt vilket fackförbund en anställd kan vara medlem i och vilket kollektivavtal som ska gälla. En sådan gränsdragning finns till exempel mellan Unionen och IF Metall för tjänstemän respektive arbetare.

Mellan Unionen och Sveriges Lärare finns inget sådant på förhand bindande gränsdragningsavtal.

Folkuniversitetet

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning på ett 100-tal orter i Sverige och utomlands.