Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Yilmaz ny ordförande för Rättviseförmedlingen

Den tidigare Unionenmedarbetaren Seher Yilmaz tar över ordförandeskapet för Rättviseförmedlingen efter grundaren och avgående ordförande Lina Thomsgård. Det skriver organisationen i ett pressmeddelande.
Linnea Andersson Publicerad

”Att bli ordförande för Rättviseförmedlingen och därmed få möjlighet att arbeta för ett jämställt och inkluderande samhälle där människors kompetens inte går förlorad på grund av normer, känns hedrande och stort.

Sedan tidiga tonår har min vision varit ett samhälle där alla människor får möjlighet att nå sin fulla potential utan att hindras av strukturer baserade på kön eller etnisk bakgrund. Rättviseförmedlingen tillsammans med alla rättviseförmedlare gör ett viktigt arbete för att vi ska nå den visionen”, säger Seher Yilmaz i ett pressmeddelande.

Seher Yilmaz har suttit i Rättviseförmedlingens expansionsråd och arbetar i dag som konsult inom public affairs för kommunikationsbyrån Prime. Förutom att ha varit public affairs-ansvarig på Unionen, har hon arbetat som ordförande för Sveriges Elevkårer och varit ledamot i Skolverkets styrelse. Dessutom är Yilmaz krönikör på Nyheter24 där hon skriver om jämställdhet och mångfald.

Rättviseförmedlingens grundare Lina Thomsgård avgår som ordförande och lämnar samtidigt organisationen.

”Rättvisförmedlingen är det viktigaste jag gjort i livet, men rörelse kan inte ske utan att saker flyttar på sig. Om det är något jag lärt mig om konstruktivt förändringsarbete under de här fantastiska åren så är det vikten av att själv vara en del av förändringen. Nu är det dags att passa micken vidare så att nya röster kan forma Rättviseförmedlingens budskap och visa rätt väg framåt”, säger Lina Thomsgård.

Fakta

Rättviseförmedlingen är ett ideellt initiativ som grundades 2010 av Lina Thomsgård. Syftet är att leta reda på komptens och utmana fördomar om vem som bör göra vad. I dag involverar projektet omkring 60 000 personer som dagligen tipsar om expertis och kompetens hos personer som medier och andra uppdragsgivare inte har hittat.

Rättviseförmedlingen

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.