Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Striden om procenten

Tiden är knapp. Nu sätts förhandlarna på prov. Kraftmätningen kräver duktiga siffernissar. Men också kreatörer som får till avtal som båda sidor kan leva med.
Tommy Zetterwall Publicerad
Tommy Zetterwall

Vi vet hur det brukar låta när handslaget är ett faktum: Det blev visserligen för dyrt, säger arbetsgivarna. Men arbetsfreden är säkrad, vi avvärjde en hotande konflikt och värnade arbetsledningsrätten. Facken å sin sida konstaterar att det är i lägsta laget och att det måste bli mer lokalt. Men i år gäller det också att stävja missbruket av inhyrning som ett sätt att runda las.

Sifferexercisen kom igång för en dryg vecka sen, efter att arbetsgivarna upprepat nollavtal som ett mantra sen i somras. Fackens krav på 2,6 procent kontrades nu med 2,4 från medlarna, de opartiska ordförandena, och Teknikföretagen talade om en smärtgräns på 2 procent. Det lät inte som något oöverstigligt avstånd. Men det är klart det är skillnad mellan höjningar på ett år, där pengarna utgår från april och på 18 månader där det allra mesta kommer en bit in på nästa år. Ändå vittnade det om en vilja att siffermässigt - när man ser till höjningen av nivån - inte ligga för långt ifrån varandra.

Helgens bud, eller hemställan som det heter när medlare är i farten, på 0,7 procent från juli i ett ettårsavtal framstår som ett obegripligt steg tillbaka. Det upplevdes också som en ren provokation, av facken. Men opo, Benne Lantz och Anders Lindström, är luttrade herrar. Kanske gäller det att flörta först med arbetsgivarna - Teknikföretagens Anders Weihe tackade också mycket riktigt ja - för att sen vrida innehållet i en riktning som också facken kan svälja. Men det kan tyckas som ett riskabelt spel, att sänka sitt bud och reta upp ena parten.

När sen Urban Bäckström, Svenskt Näringslivs vd, tar till brösttoner, attackerar fackens tonläge och kräver att de ska "sansa sig", sänks knappast fackens stridsvilja. Politiska utspel av den här typen lär inte heller påverka opinionen till arbetsgivarnas fördel.

För förhandlarna pågår nu en övning i avancerad krigslist och diplomati. Vad kan vi erbjuda som är så lockande för motparten att de är beredda att gå oss till mötes? Kanske är det så viktigt för parterna i industrin att sätta ribban att de är beredda att sträcka sig långt. Om inte står andra i tur, konfliktvarsel väntar och då för helt andra nivåer.

Det är möjligen dags att testa Camp David-strategin. Att låsa in sig tills man kommer ut med något man är överens om. Eller att testa den engelska modellen med pendeldom. En variant där en "domare" väljer en av parternas slutbud. Då tvingas man förhandla för att komma varandra riktigt nära. För risken finns att det är motpartens bud som vinner.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.