Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Bussiga direktörer

Ger du dem lillfingret tar de hela handen. Så kan man beskriva arbetsgivarnas senaste utspel. Uppoffringarna i krisavtalen var bara första steget, nu vill de ha mer.
Tommy Zetterwall Publicerad
Tommy Zetterwall

Med stor vånda gick man med på lokala krisavtal för att övervintra och rädda jobb. Kortare veckor och lägre inkomst skulle ta bolagen igenom raset i efterfrågan i finanskrisens spår. Många har också skjutit fram den avtalade lönehöjningen. De 2,8 procent som skulle ha utgått från april i år får vänta till mars 2010. Ibland med begränsad retroaktivitet.

Nu kommer det som många befarat. Anders Weihe, Teknikföretagens förhandlingschef, säger att nästa års löneutrymme redan är intecknat och det med råge. Det utrymme Konjunkturinstitutet talat om för 2010 och framåt är borta. Årets höjningar, som således skjutits upp till nästa år, ska då räknas bort från nästa års utrymme. Så ser arbetsgivarnas kreativa bokföring ut. Bussiga direktörer, som samtidigt flaggar för att de vill ha fler krisavtal. Förtroendet lär inte vara på topp.

En av krisavtalens stora förespråkare, Scanias vd Leif Östling, gjorde inte saken bättre när han hävdade att fyradagarsveckan visat att de var för många tjänstemän. "Jag har fått höra att man hinner mer på fyra dagar än man förut ansåg sig behöva fem dagar till", sa han bland annat. Tjänstemän som vittnat om hårdare slit för att hinna med allt med 10 procents lägre lön, blev inte särskilt glada. Senare försökte han backa från utspelet. Han var delvis missförstådd, som det hette. Nyligen spädde han på med krav på nollavtal nästa år. Det man förhandlar om är utanförskapets storlek, enligt Östling. Det vill säga hur många som ska slås ut från arbetsmarknaden, var det föga nyanserade budskapet.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.