Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Fortsatt oenighet i Lavalfrågan

Fackens och arbetsgivarnas svar på Lavalutredningen visar att klyftan består. Statliga minimilöner är en av tvistefrågorna.
Björn Öijer Publicerad 15 april 2009, kl 14:41

Efter haveriet i förhandlingarna om nytt huvudavtal fick parterna en extra månad på sig att snickra ihop sina remissyttranden på Claes Stråths enmansutredning om hur Sverige måste anpassa sig till EG-rätten. I dag har LO, TCO, Saco och Svenskt Näringsliv lämnat in sina yttranden. Oenigheten kvarstår.

Svenskt Näringsliv underkänner utredningen. Den anses inte kunna bidra till en lagtstiftning som skyddar den fria rörligheten av tjänster inom EES-området. Minst 55 000 svenska privata arbetsgivare saknar kollektivavtal och de skulle gynnas på bekostnad av utländska företag, som kan påtvingas löner och andra villkor som är minst jämförbara med svenska branschavtal.

Svenskt Näringsliv är fortsatt missnöjda med att alternativet statliga minimilöner inte ingått i utredarens uppdrag. Det alternativet hade haft minst inverkan på den svenska modellen. Arbetsgivaren fruktar nu en huggsexa i nästa års avtalsförhandlingar, då facket kommer att kämpa för rejält höjda minimilöner i kollektivavtalen.

De fackliga centralorganisationerna är nöjda med att Claes Stråth varken föreslår lagstiftade minimilöner eller allmängiltigförklarade kollektivavtal. Därmed behåller parterna sitt inflytande över villkoren på arbetsmarknaden. Facken är samtidigt kritiska till en rad förslag i utredningen. Att slopa arbetstidslagens regler om pauser och förbud mot nattarbete skulle ge utstationerade anställda sämre villkor än de har i dag. Av hälso- och arbetsmiljöskäl måste utländska företag även kunna krävas på arbetsskade- och tjänstegrupplivförsäkringar.

LO och TCO menar i sitt gemensamma svar att Lavaldomens inskränkningar i konflikträtten står i strid med Europakonventionen om mänskliga rättigheter och de av Sverige ratificerade ILO-konventionerna om föreningsfrihet och strejkrätt. Därför behövs även ändringar i EG-rätten. Saco utrycker sig något försiktigare men tycker att detta kan behöva utredas ytterligare.

Facken är mycket kritiska till den så kallade bevisregeln, som gör att en utländsk arbetsgivare kan komma undan med att visa upp ett kontrakt som kanske inte är värt papperet det är skrivet på. Om entreprenören inte går med på att teckna kollektivavtal borde denne åtminstone skriva under ett slags bekräftelseavtal på att följa spelreglerna i tillämpliga svenska branschavtal, menar facken.

Svenskt Näringsliv tycker inte heller att utstationerade arbetstagare garanteras ett tillräckligt skydd. Man anser att staten inte tar sitt ansvar för lika behandling, när facket ges möjlighet men inte skyldighet att kontrollera de utstationerades villkor.

Klyftan mellan fack och arbetsgivare i synen på den svenska modellen består. Flera av arbetsgivarnas invändningar mot utredningen skulle förlora sin tyngd, om Svenskt Näringsliv mera helhjärtat tog sig an uppgiften att värva medlemsföretag. Ju fler som tecknar kollektivavtal, desto livskraftigare blir modellen. Att ropa på farbror Staten är inte kompatibelt med näringslivets ideologi.

Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.