Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Unionen på friarstråt?

Unionen organiserar alla tjänstemän på den privata arbetsmarknaden oavsett utbildning eller befattning.
Björn Öijer Publicerad

Efter extrakongressen i januari har Unionen klubbat såväl vision som handlingsprogram. Enligt visionen ska Unionen bli det viktigaste fackförbundet i privata sektorn. Alla privattjänstemän ska kunna bli medlemmar. För ett år sen pratade man om hela privata sektorn utom bank och finans.

Under 2009 kommer Unionen att diskutera vidare hur framtidens fackliga karta bör se ut. Ett av motiven för samgåendet mellan HTF och Sif var att undvika gränsstrider i gråzonen mellan industri och tjänstesektor. Ett annat motiv var att medlemmarna skulle slippa byta förbund när de byter jobb och arbetsgivare.

Eftersom en del av Unionens samarbets- och gränsavtal med förbund i TCO, LO och Saco är från 50- och 60-talet är det inte en djärv gissning att förvänta sig både översyner, omförhandlingar och rena uppsägningar. Hellre än att kriga om nya eller "felorganiserade" medlemmar kommer Unionen nog att bjuda in till fler samgåenden. Vilka fackförbund skulle i så fall stå närmast på önskelistan?

Tankarna går osökt till Finansförbundet som organiserar tjänstemän inom bank och övrig finansverksamhet. Det förbundet är sedan ett par år hyresgäst hos Unionen vid Norra Bantorget i Stockholm. På HTF-tiden slöts överenskommelser som innebär att Unionen organiserar anställda vid American Express och Ikanobanken. Sif och Finansförbundet tecknade dubbelorganiseringsavtal för anställda på Nordic Processor. Finansförbundet och försäkringstjänstemännen i FTF är på väg in i ett nära samarbete på tidningssidan, som skulle kunna utvecklas ytterligare.

Med bank och finans skulle Unionen vara närvarande på hela den privata arbetsmarknaden.

Ett bra och neutralt klingande namn talar för Unionens fortsatta tillväxt genom samgåenden. Att Sif inte slukade det hälften så stora HTF talar också för framtida respekt vid motsvarande händelser. Sifare erhöll flest chefsposter vid övergången, vilket nu har balanserats genom att Unionens ordförande och presidium och valberedning hämtats från eller har en majoritet av före detta  HTF-are.

Sådant ramverk räcker naturligtvis inte för att locka nya fackliga äktenskapspartner. Förbundet måste i handling och medlemsnytta göra sig oumbärligt. Att organisera allt från ingenjörer till hockeyproffs är inte nödvändigtvis ett bra värvningsargument.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.