Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Apoteksbranschen ny spelplan för Unionen

Med 7 000 nya medlemmar kommer Unionen bli en starkare kraft inom farmaci och hälsa. Klubben på Apoteket AB blir den sjunde största i förbundet.
Ola Rennstam Publicerad 10 december 2013, kl 15:46
Apotek

Vid årsskiftet går Unionen och Farmaciförbundet ihop, vilket innebär att Unionen får 7 000 nya medlemmar. Fusionen får också konsekvenser på de arbetsplatser där båda facken finns representerade. Ett exempel på det är Apoteket AB där Unionenklubben i dag har cirka 200 medlemmar medan Farmaciförbundets avdelning samlar runt 1 700. För tillfället jobbar de båda fackliga organisationerna intensivt med bildandet av en riksklubb med totalt 1 900 medlemmar, vilket gör den till en maktfaktor i form av Unionens sjunde största klubb.

- Just nu analyserar vi hur vi vill bygga upp vår klubbverksamhet, vad har vi för likheter och olikheter. Det handlar också om hur klubbstadgarna ska se ut, hur årsmöten ska hållas och hur vi ska förhålla oss till vår arbetsgivare, säger Anna Ekergren, ordförande i Unionens riksklubb.
- Vi och Farmaciförbundet har jobbat tätt tillsammans tidigare och hållit samman i förhandlingar, så det känns väldigt naturligt att gå samman till en klubb. Men för att kunna driva en bra verksamhet måste vi ha resurser. Utmaningarna vi står inför handlar bland annat om att hitta fler fackligt förtroendevalda, kunna vara med och påverka så mycket som vi vill och utbilda våra medlemmar i vilka rättigheter man har.

Gränsdragningen mellan förbunden innebär i dag att anställda på Apotekets huvudkontor och kundcenter tillhör Unionen, medan de som arbetar i butik tillhör Farmaciförbundet.
- Men medlemma har alltid själva fått bestämma vilket förbund de vill vara med i, varken vi eller de har nekat någon. Det viktigaste är att man är organiserad, säger Anna Ekergren

Sammanslagningen kan komma att leda till hårdare konkurrens om medlemmarna i branschen. Sacoförbundet Sveriges Farmaceuter har 7 000 medlemmar och organiserar akademiker som receptarier och apotekare. Tidigare har man avvisat trevare om en sammanslagning med det jämnstora Farmaciförbundet. Förbundsdirektör Kristina Niemi ser dock ingen risk att de kommer att förlora medlemmar till Unionen Farmaci och hälsa.
- Vi ser det inte som ett hot, tvärtom. Att det finns starka fackliga parter vinner alla på. Men vi och Farmaciförbundet har funnits sida vid sida på den här arenan under många år. Spontant är det synd att de inte finns kvar, men de går ju inte upp i rök utan finns in en annan typ av organisation som är en större part i många sammanhang. Det blir en förändrad spelplan, säger hon.

Ingen som Kollega talat med vill spekulera i om det nu blir dragkamp om medlemmarna på apotek och läkemedelsbolag. Men Anna Ekergren ser sammanslagningen som ett sätt för Unionen att kunna bli starkare i branschen.
- Det kommer att finnas en jättestor värvningspotential. Vi ska vara det självklara valet för alla som jobbar inom branschen farmaci och hälsa - och då ska man välja Unionen, säger hon.

Fackligt

Spelföretaget Avalanche ska teckna kollektivavtal

Avalanche Studios Group vill teckna kollektivavtal med Unionen. Love Arvidsson är ordförande i Unionenklubben på företaget:
– Kollektivavtalet ger de anställda den representation de saknat.
Elisabeth Brising Publicerad 29 april 2024, kl 06:04
The Hunter game Avalanche och Love Arvidsson
The Hunter är ett av spelföretaget Avalanche Studios Groups spel. Th Love Arvidsson är lokal klubbordförande för Unionen och nöjd med att arbetsgivaren nu vill teckna kollektivavtal. Foto: Avalanche Studio Group Press/Privat

Ni ska teckna kollektivavtal. Varför?

– Det fanns ett missnöje bland de anställda som var grundat i en brist på inflytande och transparens. Många kände att ledningen inte lyssnade på deras åsikter. Kollektivavtalet är vår lösning, det ger de anställda den representation de saknat.

Berätta om resan dit.

Love Arvidsson.
Love Arvidsson. Foto: Privat

– Vi började prata om att organisera oss år 2022 och bildade klubben för nästan exakt ett år sedan. Att vi ville ha kollektivavtal var prio ett från första dagen. Vårt fokus låg på att rekrytera medlemmar och skaffa ett bra underlag innan vi skickade in förhandlingsframställan. 

Hur har dialogen med arbetsgivaren varit?

– Den har överlag varit väldigt bra. Tonen på förhandlingsmötena har varit konstruktiv och företaget har varit väldigt transparent. Mycket av samtalen har kretsat kring oro från ledningen. Man har varit rädd att ett kollektivavtal kan sakta ner verksamheten och försvåra. Genom att visa exempel på hur facket kan integreras i processerna kunde vi lätta oron.

Avalanche Studios Group
Spelutvecklarföretaget Avalanche Studios Group har aviserat att de avser att teckna kollektivavtal med Unionen och Sveriges Ingenjörer för sina anställda i Sverige. 

Företagets vd Stefanía Guðrún Halldórsdóttir kommenterar överenskommelsen i ett officielt uttalande:  

“Over the past years, we’ve taken significant steps toward making Avalanche one of the best workplaces in the games industry. Our inclusive, warm, and welcoming culture, sound work-life balance, profit sharing, and parental leave policy – just to name a few – are a testament to that. These are all things that set us apart and allow us to focus on making great games. We hope that signing a CBA will be yet another step in that same direction.”

Överenskommelsen har även uppmärksammats på spelnyhetssajten IGN Nordic.