Investeringsplanen - "A New Path For Europe: ETUC plan for investment, Sustainable Growth and Quality Jobs" - syftar till att visa på en väg ur krisen och mot hållbar tillväxt med kvalitativa jobb. Idén bygger på att alla länder sätter av två procent årligen av BNP under en tioårsperiod.
Efter fem år av åtstramningspolitik med social utslagning, galopperande ungdomsarbetslöshet och migration som följd är det dags för solidaritet i Europa, baserad på demokrati, stabilitet och sammanhållning, heter det i ETUC:s presentation av investeringsplanen.
- När ska EU:s ledare inse att ytterligare åtstramningar inte har någon framtid? Det finns inga tvivel om att vi behöver ta en annan väg i Europa; en som våra politiker hittills har frånhållit våra medborgare, men som fackrörelsen kan ta fram, sa Bernadette Ségol, ETUC:s generalsekreterare, vid ett möte i Bryssel tidigare i veckan.
Ursprungligen var tanken att pengarna skulle betalas till en EU-gemensam fond, men flera fackförbund, bland annat svenska LO, motsatte sig att svenska pengar skulle investeras i jobb i andra länder. Dessutom ifrågasattes från flera håll insynen om Europeiska Investeringsbanken, EIB, skulle hantera fonden och ansvara för att placera pengarna.
Resultatet blev en kompromiss, där EIB eller annan myndighet får förvalta pengarna, men med insyn av Europafacket, samt att länderna själva får välja om de vill investera de två procenten av BNP i inhemska jobbsatsningar eller i den EU-gemensamma investeringsfonden.