Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Stora skillnader i arbetstid

Arbetstidsförkortning har varit ett tungt fackligt krav. Men nu för frågan en tynande tillvaro, detta trots att villkoren bland Unionens medlemmar skiljer sig kraftigt åt.
Linda Svensson Publicerad

1997 bildades Facken inom industrin - ett samarbete som var tänkt att leda till ordning och reda i lönebildningen. Nu skulle det bli slut på avtals­ rörelser där inhemska sektorer drev upp löneökningarna och inflationen till en nivå som gjorde det tufft för exportföretagen att konkurrera. Modellen vann acceptans, inte minst från politiskt håll, där man efterlyst en stabilare lönebildning.

Genom industrisamarbetet såg också dåvarande Sif en möjlighet att för första gången med framgång driva kravet på arbetstidsförkortning för sina medlemmar.

Frågan hade varit uppe sedan slutet av 1970-talet, men bedömts som svår att driva. Nu, tillsammans med andra starka fackförbund som Metall, Industrifacket och Civilingenjörsförbundet, och genom att möta industriarbetsgivarnas krav på ökad flexibilitet, lyckades man under flera avtalsrörelser få igenom krav på ökad ledighet, mot lägre löneökningar. Inte för alla, men många medlemmar.

Även i HTF fördes sedan länge en kamp om kortare arbetstid. Inför avtalsrörelsen 1998 slog man fast att det var en prioriterad fråga. Man lyckades till viss del få igenom sina krav, men bara för några tusen medlemmar.

I flera förhandlingar mötte man hårt motstånd. Följden är att vissa medlemmar i dag kan ha så många som åtta lediga dagar utöver semestern att ta ut varje år, medan andra inte har några alls.

När Unionen bildades 2008 diskuterade man möjligheten att harmonisera avtalen, men förkastade idén.

- Det var en utopisk tanke redan när vi var Sif respektive HTF, att alla avtal skulle se likadana ut. Vi har formellt sett 90 olika motparter, med olika krav. En del saker i avtalen är anpassade för just den branschen. Vi skulle få väldigt svårt att vinna gehör för krav som skulle kunna uppfattas som att vi försökte plocka russinen ur kakan och skapa ett avtal där vi har tagit det bästa ur varje. Och de flesta medlemmar vill nog inte gå med på försämringar i sina avtal, säger Bosse Hallberg, Unionens avtalsexpert.

I den senaste avtalsrörelsen lyftes trots allt frågan om arbetstidsförkortning, men arbetsgivarna var inte intresserade av att ens diskutera det. I stället enades man om den så kallade delpensionen, som ger anställda möjlighet att trappa ned i slutet av arbetslivet.

- Jag tror att det är svårt att väcka liv i den här frågan. Man ska också komma ihåg att arbetstidsförkortning inte är något man får till skänks. Det kostar. Medlemmarna måste vara villiga att avstå löneutrymme och motparten måste se ett värde i det. Och de tycker att det räcker nu, säger Bosse Hallberg. 

Fakta

3 av 4 har inte kortare arbetstid

  • Runt 25 procent av Unionens medlemmar har centrala avtal om arbetstidsförkortning.
  • Det finns flera lokala avtal, det vill säga på företagsnivå, om kortare arbetstid.
  • En dags kortare arbetstid motsvarar runt en halv procents löneutrymme.
  • Medlemmar som omfattas av teknik­avtalet kan som mest ha arbets­tidsförkortning motsvarande 8 dagar på ett år.
  • Om medlemmarna vill kan klubben förhandla med företaget om en lokal överenskommelse om arbetstidsförkortning. 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.