Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Årets värvare: Klubbsektionen på Volvo IT

Sedan Volvo IT i Göteborg började strukturera värvningsarbetet har resultaten inte låtit vänta på sig. Snart passerar man 1 000 medlemmar och nu tilldelads klubbsektionen utmärkelsen Årets värvare.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad
Årets värvare - Klubbsektionen på Volvo IT

Sara Akervall, styrelseledamot och SAP-konsult på Volvo IT, är en av dem som tar emot priset. 

Grattis till utmärkelsen, varför går det så bra för er?
- Vi tycker att det är roligt och viktigt med värvning. Sedan har vi jobbat väldigt aktivt med det här. I början av året bildade vi en projektgrupp som har utgjort kärnan i det här arbetet. Vi strukturerade vad vi ville åstadkomma och vilka aktiviteter vi skulle ha för att nå dit.  

Vad hade ni för mål?
- Bland annat att vi ska uppfattas som synliga, närvarande och lätta att komma i kontakt med. Och att de anställda tycker att Unionen är duktiga på att informera när det händer någonting nytt på företaget.

Hur många har ni lyckats värva?
- Första verksamhetsåret värvade vi 110 medlemmar. Nu kollar vi mest på ökningen. Det trillar in någon varje vecka.

Vad är era bästa argument för att gå med i facket?
- Vi försöker trycka på den lokala förankringen. Vi är flera tusen personer som jobbar här, men när vi värvar försöker vi berätta att vi också är en del av arbetsplatsen, vi är stora och har många medlemmar vilket gör att vi kan göra skillnad här på Volvo IT.

Vilka är svårast att få med?
- Medelålders personer som varit anställda länge och känner att de sitter tryggt. För de unga handlar det mer om okunskap och där kan vi förklara vad facket gör och varför det är viktigt att vara med. De köper argumenten.

Har det blivit lättare eller svårare att värva medlemmar?
- Vi har fått mycket medvind av Unionens kampanjer. De syns när man går på bio, kollar på tv eller läser tidningen.  Det hjälper oss mycket när vi presenterar oss för nyanställda. De vet redan vilka Unionen är.

Vad är nästa års mål?
- Vi kommer att fortsätta på samma linje. Vi är ett stort företag och har många potentiella medlemmar, men för oss är det lika viktigt att träffa våra befintliga medlemmar och behålla den kontakten. De aktiviteter vi har riktar sig ofta åt båda hållen.

Hur ska ni fira priset?
- Vi hoppas spränga  1000 medlemmars-vallen snart så jag tror att vi slår ihop firandena och gör något roligt på kontoret.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.