Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Årets raket: David Andersson på Taxi Stockholm

Unionenklubben på Taxi Stockholm höll på att läggas ned. David Andersson tog tag i saken, trots att han knappt arbetat med fackliga frågor tidigare. Nu tilldelas han utmärkelsen Årets raket.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad
Årets raket: David Andersson, Taxi Stockholm

Hur inspirerar du andra att jobba fackligt?
- Den största inspirationen är nog att jag visat att det går att jobba med stora frågor utan så mycket erfarenhet. Klubben på Taxi Stockholm skulle läggas ned och jag var den enda som protesterade eftersom jag tycker att vi går bakåt i tiden och utvecklingen om vi inte har en klubb. Så jag tog hjälp av Unionen centralt och drog igång en egen valberedning för nya klubbmedlemmar.  Jag var ordförande första året, men har nu lämnat över klubban och sitter som vice.

Hur har det gått med klubben?
- Det har gått jättebra. Nu står den på egna ben och är mer levande än någonsin. Vi har runt 90 medlemmar.

Hur fick du folk att engagera sig?
- Jag skrev lite av ett skrämselbrev till alla där jag beskrev det värsta scenariot som kan hända om vi inte har en klubb på företaget. Jag ställde exempelvis frågan: Hur går du tillväga om du hamnar i en tvist med arbetsgivaren? Jag tror att många fick sig en tankeställare och insåg att man får mycket hjälp av att ha en klubb lokalt.

Hur blev du intresserad av fackliga frågor?

- Det startade med att jag började intressera mig för skyddsombudsrollen, sedan blev jag nominerad att gå med i klubbstyrelsen och bolagsstyrelsen. På den vägen är det.

Är ni en fackligt aktiv arbetsplats?
- Ja, klimatet på företaget har alltid varit att alla vinner på att samarbeta. Företagsledningen var väldigt mån om att klubben inte skulle läggas ned. De förstod att även de tjänar på att ha den kvar.

Har ni någon hjärtefråga?
- Just nu jobbar vi mycket med att öka intresset för fackliga frågor och för klubben. Men nu när vi har fått igång en klubb så handlar det också om att förvalta förtroendet. Nästa fas är att gå igenom vad medlemmarna vill att vi ska jobba för.

Vad krävs för att göra ett bra jobb i klubben?

- Att man tar för sig och inte väntar på att uppgifter serveras.

Hur ska du fira priset?
- Jag visste inte om priset förrän jag fick veta att jag vunnit det, så jag har inte hunnit planera något firande.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.