Har du väl kommit till intervjun så har du troligen den formella kompetensen för jobbet men det kan vara något med din person som inte funkar på arbetsplatsen.
Om intervjuaren gillar dig så kan du komma lindrigt undan med att frågorna bli snällare, den så kallade haloeffekten. Tycker rekryteraren däremot att du verkar otrevlig så kan frågorna bli taskigare, djävulseffekten, och du får inte samma chans att visa din bästa sida under intervjun. Personen som intervjuar dig letar gärna efter information som bekräftar det första intrycket och då är det en fördel om du har hög informell kompetens, enligt en studie av Anna Vardiero och Sofia Axelsson, båda studie-och yrkesvägledare.
Informell kompetens handlar om social kompetens, inställning till arbetet och personlighet.
Framför allt är det viktigt att du verkligen vill ha jobbet och visar det. En person som dessutom är social och kan förmedla sitt unika intresse för jobbet har stora fördelar av det under en intervju.
- Om man har svårt att få fram sig själv för att man är mer introvert så är det en knivigare situation. Det är svårt att utveckla sin informella kompetens. Man får fortsätta gå på intervjuer och be rekryteraren berätta varför man inte är intressant för tjänsten, säger Anna Vardiero.
Personer som lyckas i en intervju behöver däremot inte alltid vara socialt kompetenta på arbetsplatsen, de kanske bara har spelat väldigt bra teater.
- De har förmodligen övat för mycket. De ger allt under intervjun men det stämmer inte med verkligheten. Man kanske inte är så intresserad som man uttryckt det, säger hon.
Är man inte socialt kompetent så behöver det inte vara kört för det.
- Behovet av social kompetens varierar mycket beroende på jobbet. Är du administratör så behöver du ha andra egenskaper, som att inte blinka om det brinner i huset. Rätt person ska vara på rätt plats, säger hon.
Personlighet är en viktig del av den informella kompetensen. Stämmer individens personlighet överens med arbetsmiljön så kan personen fullt ut använda sina förmågor och därför lyckas bättre än en person som råkat hamna fel.
- Ens personlighet måste passa arbetsuppgifterna. Arbetsförmedlingen kan ha vissa krav på att en person ska söka ett visst antal jobb, men det går inte om man blir tvingad. Det är svårt att visa att man vill ha jobbet om ens personlighet passar för fem av jobben men inte de andra, säger Anna Vardiero.
Presterar man inte sitt bästa på jobbet så kan det bero på att ens personlighet skulle passa bättre på en annan arbetsplats.
- Eller så är man bara lat, säger Anna Vardiero.
Ofta söker arbetsgivaren en viss personlighet som passar på arbetsplatsen men det betyder inte att alla ska vara likadana.
- Tvärtom, en chef vill inte ha fem personer som är likadana som en själv, då blir det ingen dynamik. Personerna ska komplettera varandra annars finns det alltid saker som fattas, säger hon.
Att den informella kompetensen har så stor betydelse tycker Anna Vardiero på ett sätt är bra.
- Det är rättvisa i det. Om man inte var så duktig i skolan men har hög social kompetens så ska man få visa det. I skolan är det viktigt med betyg men det stämmer inte med hur det ser ut på arbetsmarknaden. Där är det ingen som frågar efter dina betyg, säger hon.