Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

"Arbetsgivarna är besatta av det ekonomiska"

Under de senaste decennierna har många arbetsgivare försökt öka produktiviteten genom att utsätta sina anställda för allt högre krav och en ökad kontroll. Men det är helt fel väg att gå, menar stressforskaren Töres Theorell.
- Det gör att folk tappar orken och blir sjuka, vilket kostar arbetsgivarna mer än de brukar inse, säger han.
Anita Täpp Publicerad

De kartläggningar som gjorts av arbetsmiljön i Sverige visar att utvecklingen sedan början på 90-talet gått mot att anställda utsätts för allt högre krav samtidigt som kontrollen har ökat och möjligheten att påverka arbetet har minskat.

Att det har blivit så beror enligt professor emeritus Töres Theorell på att hela samhället och då också arbetsgivarna blivit besatta av det ekonomiska, som han säger.

- Det räcker ju inte med att verksamheten ska bära sig utan förtjänsten ska också öka hela tiden. Det har blivit ett mantra som hela tiden upprepas och som blivit en slags landsplåga.

De högre krav som ställs på anställda handlar om vad man förväntas klara i samband med rationaliseringar, en minskad bemanning och ett ökat tempo.

- När det gäller den ökade kontrollen och den minskade möjligheten att påverka sitt arbete har jag hört alla möjliga skräckexempel där man kontrollerar anställda genom att de hela tiden måste bevisa vad de gör genom att dokumentera det, som att de måste föra protokoll över vad de gjort och sedan lämna in det i slutet av varje vecka.

- Det är ju helt groteskt också därför att det innebär att alla till slut anpassar sig och fyller i de här protokollen lite hur som helst och sedan också kan uppnå saker genom att fylla i dem på fel sätt. Och det innebär ju att man måste lägga en del av arbetstiden på att protokollföra saker i stället för att ägna sig åt sina egentliga arbetsuppgifter, vilket skapar stress.

Eftersom Töres Theorell inte forskat specifikt om privattjänstemännens situation kan han inte uttala sig tvärsäkert om hur de påverkats, men påpekar att de många företagsförsäljningar och omorganisationer som skett har haft inverkan på deras arbetssituation.

 - När man omorganiseras hela tiden så tappar man ju känslan av kontroll eftersom man ständigt får nya chefer och inte kan förutsäga vad som ska hända framöver. När man inte kan påverka sin egen situation, särskilt när det ställs stora krav på oss, så innebär det en stress som gör att vi börjar må dåligt och till sist kan bli sjuka.


Vad borde göras?

- Att ha halvrisiga arbetstagare som mår dåligt kostar mycket mer än vad man i allmänhet tror. Om arbetsgivarna började räkna på det här på allvar så skulle de snart inse att man måste ta den här frågan på mer allvar och göra konkreta satsningar på att skapa en bra arbetsmiljö. 

- Det handlar om sådana enkla grejer som att man ska ha rimliga kravnivåer, att man ser till att anställda känner att de kan påverka sitt arbete och att man försöker skapa ett bra socialt klimat där man stödjer varandra. Och och att man inte ska ha för många omorganisationer per tidsenhet.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.