Sex kineser från Tianjin, en hamnstad i nordöstra Kina, och deras tolk, fick under måndagen en snabblektion i den svenska modellen och industriavtalet av Unionens regionchef i Jönköping, Inger Rutensköld.
- De ville höra hur facket fungerar i Sverige och utbyta erfarenheter. Fast i ärlighetens namn fick vi inte veta så mycket om dem, även om det var jätteroligt att ha dem här.
Det Jönköpingskontoret fick veta är att Tianjin Municipal Trade Union, TMTU, är en centralorganisation i Tianjin och organiserar 3,68 miljoner medlemmar. Organisationen har funnits sedan 1950 och har kongress vart femte år.
- De säger att 90 procent av alla yrkesarbetare är med i facket, men deras fack fungerar inte riktigt på samma sätt som våra och jag tvivlar på att det är frivilligt att vara medlem. Facket jobbar även med sociala frågor och hälsovård, säger Inger Rutensköld.
- Det var de riktiga högdjuren som kom hit och de skulle senare resa vidare till Göteborg för att besöka några företag och till Italien för att bygga upp relationer med facken där. Att de kom just till Jönköping beror på att Jönköping är systerstad till Tianjin.
Innan den kinesiska delegationen reste vidare på sin relationsturné ville de dock skriva ett formellt avtal med förbundskontoret i Jönköping om att fortsätta utbytet mellan de båda facken. Även om utbytet hitintills varit lite ensidigt.
- Vi försökte fråga vad facket har för problem i Kina, men de ville inte svara, säger Inger Rutensköld.
En färsk undersökning som Samsung låtit göra hos sina kinesiska underleverantörer visar att arbetsförhållandena i Kina dåliga. Det förekommer olagligt övertidsarbete, för långa arbetsdager och kränkningar av arbetsrättsöverkommelser. Dessutom får anställda sparken vid sen ankomst, skriver DN.
Enligt Swedwatch, organisationen som granskar hur svenska företag sköter sig utomlands, får man inte organisera sig fritt i Kina. I en kommande rapport från Unionen, om företags sociala ansvar, framgår det också att Kina inte tillåter fria fackföreningar.
- De fackliga representanterna är oftast utsedda av företagsledningen eller av det enda facket i Kina, som har uppdrag från staten, säger Elisabeth Åberg, utredare, som författat den kommande rapporten.