En kompis till mig som gärna ville börja träna men som sällan kom sig för brukade säga: "Jag är trött på alla så gör du-listor, sådant kan jag redan, vad jag behöver hjälp med är att motivera mig." Kanske skulle han ha nytta av den här boken. Frågan ställs till ett flertal idrottare och motionärer och Göran Burenhult, professor emeritus i arkeologi, är en av dem som svarar:
"Motivationen att träna kan komma från många håll, att få en snyggare kropp, att trivas bättre med sig själv och sitt sexliv, att känna sig stark, spänstig och frisk, eller att slippa ha ont i kroppen och drabbas av kronisk sjukdom."
Den svenska roddaren Lassi Karonens förslag är heller inte dumt: "Unna dig något efter träningen, då har du det att se fram emot."
Hälsan stärks oavsett bakomliggande skäl, och hjärta, lungor och muskulatur märker inte om du har "rätt" kläder. En lämplig minidos är en halvtimme per dag. Men, säger författaren, lite är bättre än inget och träningstiden kan delas upp i mindre pass. Man bör åtminstone bli varm och lite andfådd.
I en studie från 1950-talets London kunde man se att busschaufförerna drabbades oftare av sjukdomar i hjärta och kärl än konduktörerna. Förklaringen var att chaufförerna satt stilla medan konduktörerna gick upp och ner och fram och tillbaka.
Boken vänder sig till soffliggare som vill börja röra på sig, till dem som redan tränar och till dem som vill fördjupa sig i exempelvis musklernas uppbyggnad eller anabol och katabol fas.
Hur som helst, du blir aldrig för gammal för att träna.