Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Slaget står om kompetenspengen

Löneutrymme som avsatts för kompetensutveckling ställer till det i förhandlingarna om nya avtal med tjänsteföretagen. Enligt Jonas Milton, vd för arbetsgivarorganisationen Almega, beror det på att facket vill ha att de avsatta medlen ska falla ut i pengar.
Från Unionens sida är man oförstående.
- Vi är öppna för olika lösningar, säger förbundets avtalsexpert Bo Hallberg.
Niklas Hallstedt Publicerad

Trots att flera av avtalen på tjänstesidan löper ut på lördag är ännu inga nya skrivna. Till stor del beror det på att man inte lyckats lösa frågan om vad som ska göras med de 0,2 procent av lönesumman som avsattes för kompetensutveckling i förra avtalet, men som aldrig kom till användning. I årets avtal för industrin beslutade man att de 0,2 procenten ska falla ut i pengar i stället. Den lösningen ogillar arbetsgivarna på tjänstesidan.

Det är principen det handlar om, hävdar Jonas Milton.

- Vi har skrivit att de 0,2 ska användas för kompetensutveckling, och när vi skriver saker står vi för det. Man kan inte ena året skriva in det här om kompetens i avtalet, och nästa att det ska ut i pengar.

Enligt Jonas Milton var företagen inom Almega inte lättövertalade när det begav sig 2010.

- Det var inte okomplicerat. Företagen är känsliga för det, de anser att det här med kompetensutveckling är en egen fråga. Nu skrev man ändå in det, men plötsligt ska de ut i pengar. Det är den kovändningen som vi och framför allt våra företag har jävligt svårt att hantera.

Jonas Milton tycker inte att fackets handlande i frågan inger trovärdighet.

- Jag tycker det är en så viktig fråga, vad händer nästa gång vi ska diskutera kompetensutveckling? Jag är lite bekymrad över att Unionen tappar trovärdighet i den frågan.

Unionens Bo Hallberg ställer sig frågande till Jonas Miltons uppgifter.

- Almega har fått för sig att de 0,2 inte ska betalas ut alls. Det är de signaler vi får. De som sitter högst upp i toppen kan komma med de här fina orden, sedan är det underhuggarna som gör the dirty work om man säger så.

Enligt Bo Hallberg skulle det gå alldeles utmärkt att lägga pengarna i till exempel individuella kompetenssparkonton.

- Att det inte kom till någon konstruktion för hur man ska kompetensutvecklingsspara, det tar inte bort att värdet ska ut i någon annan form. Vi är öppna för olika lösningar, man kan införa pensionspremie eller vad som helst.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.