- Arbetslöshet är frihetens precisa motsats, sade S-ledaren Stefan Löfven på torsdagens TCO-seminarium, som påpekade att både den nuvarande regeringen och tidigare socialdemokratiska regeringar bär ett ansvar.
- Ungdomsarbetslösheten är ett bevis på fel förd politik. Många har tillåtits falla ur utbildningssystemet utan att få den kompetens som behövs på arbetsmarknaden.
Att de som saknar fullständiga skolbetyg löper stor risk att bli arbetslösa är uppenbart. Därför är också den politiska enigheten stor om att det behövs mer och bättre utbildning av olika slag. Stefan Lövfen berättade om hur han som IF Metalls ordförande åkt runt i Sverige.
- Överallt fick jag höra att företagen inte får tag i rätt utbildad arbetskraft. Var femte företag tvingas tacka nej till order på grund av det.
Däremot har Löfven svårt med talet om sänkta ungdomslöner, något som integrationsministern Erik Ullenhag (FP) förordade.
- Höga ingångslöner gör det svårare för ungdomar att komma in på arbetsmarknaden, sa Erik Ullenhag och drog några exempel på yrken där löneutvecklingen var närmast obefintlig.
- Det kan vara en provocerande erfarenhet att erfarenhet inte lönar sig. Den som jobbat 15-20 år får obetydligt mer än den som är helt ny.
Erik Ullenhag var dock tydlig med att lagstiftning om löner inte är något alternativ, lönerna är en sak för arbetsmarknadens parter att göra upp om. Däremot menade han att politiker bör driva opinionsbildning, och att man i vissa lägen kan göra mer än så.
- I kommuner och landsting är det faktiskt politikerna som är arbetsgivare, där har vi möjlighet att påverka.
Även för TCO framstår olika utbildningsinsatser som ett viktigt sätt att få bukt med ungdomsarbetslösheten. Bland annat föreslår man en utbildningsgaranti. Den skulle ge alla under 25 år rätt att komplettera sina gymnasiemisslyckanden.
- Det gäller att ge rätt insatser i rätt tid till rätt grupp, konstaterade TCO:s ordförande Eva Nordmark.