Arbetsgivarna kräver att de anställdas kompetens ska få större betydelse vid uppsägningar. Det nuvarande kravet på att man ska ha "tillräckliga kvalifikationer" är inte nog, anser Svenskt Näringslivs vice vd Christer Ågren.
- Det finns många fall där du har någon som har jättebra kompetens och jättebra leverans, men som enligt turordningsreglerna får gå eftersom det finns någon annan som gör ett tillräckligt bra jobb. Jag skulle vilja se den fotbollstränare som nöjde sig med dem som är tillräckligt bra och får släppa ifrån sig stjärnan.
Redan i dag är det vanligt att anställningstiden är betydelselös vid neddragningar. I stället gör fack och företag upp en så kallad avtalsturlista över vilka som ska tvingas sluta. Ofta kompenseras då de som sägs upp med extra avgångsvederlag. Men det är ett alldeles för dyrt system anser arbetsgivarna.
- När vi är ute och talar med företagen är det så att man i 90 procent av fallen får gå in och betala utöver vad vi redan kommit överens om i omställningsavtalet för att få de här avvikelserna. Företagen tycker att man får betala en gång till för något man redan betalt för, säger Christer Ågren som i stället vill ha turordningsregler som är "uttalat kompetensbaserade". Det skulle gå att kombinera med att man fortfarande låter anställningstiden ha betydelse, anser han.
- Det är klart det går. Om allt annat är lika kan man låta anställningstiden styra.
Även från den fackliga sidan påpekar man att de allra flesta uppsägningar av tjänstemän i dag inte görs enligt regeln om "sist in först ut".
- Man måste utgå från hur verkligheten ser ut. Man ska vara medveten om att medlemmarnas uppfattning om var trygghet kommer ifrån också har förändrats. Nu pekar en majoritet av medlemmarna på att kompetens är det viktigaste för att man ska känna sig trygg på arbetsplatsen, säger Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef och ordförande för PTK:s förhandlingschefsgrupp.
- Vi har sagt att vi ska titta på att få med kompetensen, men vi är inte beredda att släppa anställningstiden. Det måste vara en faktor som finns med i sammanhanget.
I förhandlingarna om nytt omställningsavtal finns ytterligare två bitar med: kompetensutveckling, och omställningsstöd för personer med ohälsa och visstidsanställda. Niklas Hjert värjer sig mot beskrivningen att facket skulle vara villiga att ge upp turordningsreglerna i utbyte bättre villkor på de andra områdena.
- Så kan det förenklat se ut. Alla tre områden hänger ihop, men man måste titta på vart och ett för sig. Bäst brukar vara när man förstår varandras behov och hittar ytterligare en väg och ny lösningar.
Helig ko eller inte, även turordningsregeln måste tåla att diskuteras, anser Niklas Hjert.
- De här frågorna är svåra och laddade på många sätt. Men vi får inte vara rädda för att diskutera dem. Den svenska modellen bygger på parternas förmåga att utveckla regelverket så att det är i takt med tiden. Om vi inte gör det kommer inte modellen hålla.
När detta kommer att ske är dock fortfarande ovisst. Från början var avsikten att förhandlingarna om det nya omställningsavtalet skulle ha startat redan i april. Så blir det inte, andra avtalsförhandlingar har kommit emellan.