Annons
Annons
  • Demonstranter i Lund under klimatstrejken "Global strike for future". Foto: Johan Nilsson/TT

Nej, du får inte strejka för klimatet

Publicerad 16 september 2019, kl 07:00

Klimatrörelsen Fridays for future uppmanar alla vuxna att strejka om knappt två veckor. Men intresset från svenska fackförbund är svalt. Och att ta ut sig själv i strejk är inte tillåtet.

Den 23 september inleds FN:s toppmöte ”Climate action summit” i New York. Syftet är att “öka ambitionen och påskynda åtgärder för att genomföra Parisavtalet om klimatförändringar”. 

Fredagen innan genomför hundratusentals skolungdomar en global skolstrejk för klimatet. Greta Thunberg och nätverket ”Fridays for future” har dessutom uppmanat världens vuxna att strejka fredagen därpå – den 27 september.

– Ungdomarna har redan begärt förändring, nu kräver klimatkrisen att de vuxna gör detsamma, säger Greta Thunberg i ett pressmeddelande från nätverket.

Läs mer: Studenter kräver att arbetsgivarna tar klimatansvar

Den internationella fackliga samorganisationen ITUC (International trade union federation) meddelade häromdagen att den står bakom Fridays for future. Organisationen har över 200 miljoner medlemmar världen över. I ett klipp på Twitter säger generalsekreteraren Sharan Burrow att i de länder där lagarna tillåter det ska deras medlemsförbund strejka. I länder där det inte är möjligt ska arbetarna genomföra olika former av protester eller tillfälligt lägga ner arbetet.

Läs mer: 80 miljoner jobb hotas av klimatet

Hittills har dock inga svenska fackförbund uppmanat sina medlemmar att strejka. Anledningen är att de inte anser att klimatfrågan är en intressekonflikt mellan arbetsgivare och fackförbund.

Förbunden hade dock kunnat använda sig av en så kallad politisk strejk. Sådana är tillåtna även när konflikten inte rör arbetsmarknadens parter. I en artikel i tidningen Arbetet säger Birgitta Nyström, professor i arbetsrätt, att en klimatstrejk kan ses som en politisk strejk och att sådana är tillåtna. Förutsättningen är att den är kortvarig.

Arbetsrättsexperten Kurt Junesjö håller med. Till Aftonbladet säger han att ”en politisk strejk för klimatet är tillåten, det kan jag säga på rak arm”. Även han betonar att den ska vara kortvarig.

Unionens chefsjurist Martin Wästfelt anser att rättsläget är otydligt.

– Den mest kända politiska strejken är Chiledomen från 1980, då AD ansåg att det fanns utrymme för en politisk strejk. Då handlade det om att regimen i Chile kränkte grundläggande fackliga och politiska rättigheter. Som medlem i ett fackförbund har man rätt att strejka när ens fackförbund utlyser strejk. Men det har inget svenskt fackförbund gjort i det här fallet. Så den som vill delta i en klimatstrejk bör se till att få okej från sin arbetsgivare. Annars är risken att frånvaron betraktas som olovlig.

Kan man som anställd ta ut sig själv i politisk strejk?
– Nej, utgångspunkten i Sverige är att det är fackförbunden som fattar beslut om strejker. Och i rättslig mening är klimatstrejken mer att betrakta som en manifestation. Om ens arbetsgivare tycker att det är okej att man deltar i manifestationen kan man ju göra det, med eller utan löneavdrag. Mitt absoluta råd är att man ska arbeta om ens arbetsgivare säger nej till att man strejkar.

Läs mer: 3 frågor och svar om strejk

David Österberg
David Österberg
[email protected]

Kommentarer

Den medlemstyrda fackföreningen SAC Syndikalisterna går ut i politisk strejk för klimatet den 27/9 2019.
Därmed är vi den enda fackförening som hörsammar klimatrörelsens uppmaning till klimatstrejk.
För mer info se: www.sac.se

Skriv din kommentar

Kommentering av denna sidan upphörde 2019-10-04. Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på den här sidan.