Annons
Annons
 • Nationaldagen på en söndag. Hur blir det då med vår lediga dag? Foto: Henrik Montgomery/TT

Nationaldag på en söndag – extra ledig dag?

Publicerad 3 juni 2021, kl 12:52

Nationaldagen den 6 juni infaller i år på en söndag. Men blir vi av med en ledig dag när en röd dag infaller under helgen?

Sedan 2005 är nationaldagen en röd dag (i stället för annandag pingst). För den som har koll på när de röda, lediga dagarna infaller är dock årets utfall en missräkning. På söndag är det den 6 juni, vilket innebär att en ledig helgdag faller bort. Men misströsta ej (vissa av er, i alla fall), du kanske ändå får en dag ledigt tack vara nationaldagen.

Nationaldag på en helg – vad gäller?

När nationaldagen infaller under helgen får många en dags ledighet i kompbanken, fri att utnyttja vid ett senare tillfälle under året. Det här regleras genom kollektivavtal. Det är alltså inte givet att just ditt kollektivavtal ger dig en extra ledig dag, men i många fall fungerar det så.

Som medlem i Unionen kan du logga in och se just ditt kollektivavtal här. Du kan också söka på kollektivavtal inom din bransch.

I vissa kollektivavtal utgår annan sorts ersättning när nationaldagen infaller på en lördag eller söndag. Du kan till exempel få ett antal timmar ledigt, i stället för en hel dag.

När måste jag ta ut min lediga dag?

Det här är olika från arbetsgivare till arbetsgivare. Vissa kräver att du tar ut din lediga dag under det här året. Andra tillåter dig att spara den. Enklast är att höra med din chef, eller HR-avdelning, så du vet vad som gäller.

Juldagen på en söndag

En kanske frågar sig om samma regler och bestämmelser som vid nationaldagen, även gäller om exempelvis juldagen infaller på en söndag. Svaret är nej. Det är endast nationaldagen som ger en ledig dag när den är på en heldag.

Oscar Broström
oscar.b[email protected]
 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Spelföretaget Zoink fick avtal efter fem år

  Kollektivavtal är sällsynt i dataspelsbranschen. Ett undantag är Zoink i Göteborg som lyckats få avtal – efter fem års kamp. Den nybildade klubben hoppas nu att fler ska följa efter.

 • Läs även...

  Semesterlön kan bli ledighet

  På bland annat SVT kan anställda byta det extra lönepåslaget under semestern mot lediga dagar. I årets avtalsrörelse finns förhoppningar om att möjligheten ska spridas till andra branscher.