Hoppa till huvudinnehåll
Mångfald

Unionen prisar hbtq-vänlig arbetsplats

Unionens pris till årets hbtq-vänligaste företag går till Ving Sverige AB. Företagets vd tror att rätt attityd hos medarbetarna ger nöjda resenärer.
- Vi vill gärna förstå alla våra kunder, säger Johnny Nilsen, vd på Ving.
Linnea Andersson Publicerad 29 juli 2014, kl 11:15
Gunnar Lundmark / SvD / SCANPIX
Unionens hbtq-pris delas ut på lördag efter Pride-paraden. Gunnar Lundmark / SvD / SCANPIX

För fjärde året i rad delar Unionen under Pride-veckan ut priset som i år går till resebolaget Ving. Både en överraskande och rolig utmärkelse tycker företagets vd Johnny Nilsen som säger att man redan fått mycket positiv uppmärksamhet internt från kollegor.

Förutom glada medarbetare menar han att det finns ett rent kommersiellt intresse i att jobba med hbtq-frågor. Vings resenärer är ett tvärsnitt av den svenska befolkningen och mötet med människor är viktigt.

- Vi vill gärna förstå alla våra kunder. Hur de resonerar, vilka behov de har och vilka krav de ställer på oss som leverantör. Vår bransch handlar inte så mycket om teknisk kunskap utan om attityd och vilja att ge bra service. Vi måste ha duktiga medarbetare med rätt attityd.

Unionen hoppas och tror att priset ska få fler arbetsgivare att jobba mot hbtq-diskriminering.

- Unionen har ett ansvar att företräda alla sina medlemmar i arbetsmiljöfrågor, säger Jenny Ancher Jensen, Unionen hbtq-samverkansgrupp, i ett pressmeddelande.

Att det i år blir Ving motiverar Unionen med att företaget ”lägger stor vikt vid att alla medarbetare ska ha en positiv arbetsmiljö oavsett sexuell läggning eller könsidentitet” och att medarbetarna kan känna sig trygga med att företaget lever som man lär.

 Johnny Nilsen tror att det beror på att företaget jobbat länge med olika diskrimineringsfrågor.

- Det är nästan som en del i vårt dna. Vi har jobbat väldigt mycket med arbetsklimatet och gör årliga klimatundersökningar bland all vår personal både här hemma och ute på våra resmål. Där finns frågor om det finns tecken på att man blivit diskriminerad, oavsett om det gäller sexuell läggning, religion, könsidentitet eller något annat.

Enkäten följs upp nästkommande år med frågor till både chefer och medarbetare om eventuella problem tagits upp till diskussion och om det gjorts någon åtgärdsplan.

Prisutdelning

Priset delas ut på lördag 2 augusti efter Pride-veckans stor finalparad. Prisutdelningen sker 18.00 i Pride Park på Östermalms IP.

Priset delades ut första gången år 2011. Tidigare vinnare är AkzoNobel Surface Chemistry i Stenungsund, Systembolaget och serviceföretaget Sodexo.

Linnea Andersson
[email protected]