Hoppa till huvudinnehåll
Mångfald

FN-dag för funktionsnedsatta firar 10 år

Handikappsförbunden uppmärksammar Internationella funktionshindersdagen, som infaller i morgon, med en manifestation och på Scandics hotell får personalen bland annat prova på hur det är att jobba i rullstol.
Johanna Rovira Publicerad 2 december 2016, kl 15:24
Scandic
Magnus Berglund och hunden Dixi, tillgänglighetsambassadörer på Scandic Hotels. Scandic

Internationella funktionshindersdagen som infaller i morgon lördag instiftades av FN för tio år sedan för att sätta fokus på mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Alla Scandics hotell i Sverige har försetts med rullstolar och under två veckor har både personal och gäster haft möjlighet att delta i olika aktiviteter med fokus på tillgänglighet – bland annat har personal fått testa hur det är att jobba sittandes i rullstol.

- Vi har ett helt koncept vi jobbar med när det gäller tillgänglighet men under två veckor före internationella funktionshinderdagen har vi olika aktiviteter både internt och extern för att lyfta frågan, säger Magnus Berglund, tillgänglighetsambassadör på Scandic.

Handikappsförbunden anser att det är positivt att någon uppmärksammar dagen och är kritiska till att ingen i regeringen ger uttryck för att det är Internationella funktionshindersdagen, eller En dag för alla, som den också kallas för, och att dagen firar tio år.

- Vi kommer själva att delta i en landsomfattande manifestation med tretton olika organisationer, där vi protesterar mot de fruktansvärda konsekvenser som blivit följden av skärpta direktiv om antalet timmar för assistenter, säger Monica Klasén McGrath, på Handikappsförbunden. 

Johanna Rovira
[email protected]