Annons
Annons
 • Susanne Pettersson förlorade pengar på att löneväxla när hon blev sjukskriven. (Bilden föreställer inte Susanne.) Foto: Shutterstock

Löneväxling kan bli dyrt vid sjukskrivning

Publicerad 30 september 2021, kl 07:01

Allt fler arbetsgivare erbjuder löneväxling. För Susanne Pettersson blev det en dålig affär att växla lön mot bil. Trots att bilen är såld får hon som sjukskriven 4 800 kronor mindre i månaden i sjukpension än vad hon skulle ha fått annars.

I Sverige erbjuder 84 procent av arbetsgivare löneväxling för extra pensionsinbetalningar, visar en ny rapport från pensionsbolaget Alecta. Många anställda växlar också en del av bruttolönen mot personalbil och andra eventuella förmåner. Oavsett om löneväxlingen gäller bil, pension eller annat finns det risker, något som Unionenmedlemmen Susanne Pettersson fått erfara.

När hon fick erbjudande om en ny, säker personalbil, som hon kunde använda både i tjänsten och privat, mot att hon växlade bruttolön mot bilhyra, tvekade hon inte.

– I priset ingick däckbyte och reparationer, ett bra erbjudande om man håller sig frisk. Jag trodde väl aldrig att jag skulle bli sjukskriven längre än tre månader, jag som jobbat ett långt arbetsliv utan några längre sjukskrivningar, säger Susanne Pettersson.

Fick cancer

Men så fick hon cancer och efter tre månaders sjukskrivning upptäckte hon att bilen kostade henne 4 800 kronor i månaden före skatt, trots att hon inte längre hade den kvar.

– Löneväxling är ganska vanligt bland våra medlemmar som tjänar mer än 46 000 i månaden, säger Lars Persson, regional ombudsman på Unionen Uppland.

– De som blir långtidssjuka tappar väldigt mycket ekonomiskt eftersom den sjukpension som man får efter tre månaders sjukskrivning, baseras på lönen man har den dag man insjuknar.

Att Susanne Pettersson inte längre har kvar sin bil och har upphört med löneväxlingen, spelar alltså ingen roll för hennes sjukpension, upptäckte hon.

– 4 800 kronor varje månad är ett ganska hårt slag eftersom jag inte vet när jag kommer att kunna jobba 100 procent igen.

Kräver friskskrivning

För att kunna justera lönen hos Collectum, som är valcentralen för den kollektivavtalade tjänstepensionen, är man tvungen att friskskriva sig i minst en månad. Men då vill det till att man faktiskt orkar jobba heltid i en månad.

– Jag skulle i och för sig ha kunnat friskskriva mig under semestern, men jag vågade inte göra det eftersom det kan det bli problem med Försäkringskassan om man plötsligt går upp till heltid och sedan går ner i tid igen, säger Susanne Pettersson.

Dan Wallberg, pensionsexpert på PTK, menar att man måste vara medveten om den risk man faktiskt tar vid löneväxling, speciellt när det gäller så kallade förmånsbilar eller personalbilar.

– När det gäller bilar tänker de flesta inte på pensionen på samma sätt, många har inte en susning om att de i de flesta fall går miste om pensionsavsättningar. Avstår du till exempel 4 000 i månaden genom bruttolöneavdrag i 20 år kan du förlora över en miljon i pensionskapital. Förutom förmånsbeskattning och bensin, säger han.

Tänk på detta vid löneväxling till pension

 • Löneväxla bara om din lön överstiger 45 864 kronor (gäller 2021) efter löneväxlingen, annars påverkas den allmänna pensionen.
   
 • Se upp så att din växlade lön inte placeras på den privata pensionsmarknaden – då kan avgifterna äta upp fördelarna med löneväxling.
   
 • Du får antagligen inte löneväxla till en extra pension om arbetsgivarens totala pensionsinbetalning inklusive ITP överstiger 35 procent av din lön efter löneväxlingen.
   
 • Det finns ingen lag/avtal som ger dig rätt att löneväxla – men löneväxlingen är oftast kostnadsneutral för arbetsgivaren.
   
 • Arbetsgivaren bör avsätta 5,8 procent mer än vad du avstår lön från, tack vare att arbetsgivaravgiften blir lägre.
   
 • Det är viktigt att avtala om att lönen före löneväxlingen ska ligga till grund för din ordinarie tjänstepension och vara överens om att den oväxlade lönen även ska gälla vid lönerevision och semesterersättning.
   
 • Alla överenskommelser bör vara skriftliga. Se till att ni skriver in att du kan växla tillbaka när som helst.
   
 • Var medveten om att din sjukpension blir lägre om du skulle bli långvarigt sjuk under tiden du löneväxlar – det är lönen som betalades ut vid tillfället du insjuknade som gäller, det hjälper inte att sluta löneväxla.
   
 • Löneväxling sänker lönen för den som blir arbetslös och har inkomstförsäkring, eftersom även inkomstförsäkringen grundar sig på lönen efter växlingen.  
   
 • Löneväxla inte till pension av skatteskäl – ingen vet hur skattesystemet kommer att se ut när du vill plocka ut pensionen. Löneväxla bara om du har råd.

Löneväxling

Att löneväxla innbär att du avstår en del av sin bruttolön för att i stället få en förmån av din arbetsgivare, till exempel extra pensionsinbetalning eller förmånsbil/personalbil.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
 • Läs även...

  Facket tar fajt för tjänstepension efter 65

  Du som fortsätter jobba efter 65 får inte längre pengar insatta till din tjänstepension. Fel, anser facket som inlett förhandlingar med arbetsgivarsidan för att få till en ändring.

 • Läs även...

  Regeringen föreslår höjd sjukpenning

  Sjukpenning även efter 365 dagar, flexiblare regler för deltidssjukskrivna och höjt ersättningstak. Regeringens budgetförslag om ändringar i sjukförsäkringen välkomnas av Unionen.

 • Läs även...

  Försäkringskassan: Inte okej att spela i band

  Kan du spela musik så kan du jobba, resonerade Försäkringskassan och krävde tillbaka tre års sjukpenning och rehabiliteringsersättning från en sjukskriven man. Nu ges myndigheten rätt av Högsta förvaltningsdomstolen.

 • Läs även...

  Rätt utbildning kan ge hög pension

  En it-analytiker får drygt 20 000 kronor mer i pension än en förskollärare – trots att deras utbildningar är lika långa. Det visar en analys som Swedbank gjort.

 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Så höga blir löneökningarna

  Ett avtal med en löneökningstakt i samma nivå som det förra med avsättningar till flexpension. Det är i stora drag innehållet i det nya avtalet för industrin. Däremot innehåller det inga retroaktiva löneökningar.