Prenumerera på Kollegas nyhetsbrev
Är du medlem i Unionen? Vill du få alla våra nyheter, tips och granskningar direkt i din inkorg?
Enkelt! Anmäl dig via länken
Är du medlem i Unionen? Vill du få alla våra nyheter, tips och granskningar direkt i din inkorg?
Enkelt! Anmäl dig via länken
Nästan 2,5 miljoner kronor per år. Så hög var snittlönen 2016 hos den arbetsgivare som toppar kreditupplysningsföretaget Creditsafes lista över bolagen med högst löner i Sverige.
Men siffran, som gäller läkemedelsbolaget Meda och skulle ha inneburit mer än en fördubbling av företagets snittlön jämfört med året innan, speglar inte verkligheten, enligt kommunikationschefen Anna Jalvinger.
I ett mejl påpekar hon att Creditsafe uppger att löner till vd och styrelse inte ingår i sammanställningen. I Medas fall är detta inte korrekt, skriver hon.
– 2016 var ju ett speciellt år då Meda blev uppköpta av Mylan och mycket av den före detta globala koncernledningens rörliga ersättningar föll ut i samband med detta. Siffrorna som Creditsafe baserar undersökningen på innehåller i Medas fall dessa ersättningar inklusive förre vd:s avgångsvederlag.Generellt sett är de företag som betalar bra ofta verksamma inom konsultbranschen och finansmarknaden. Men här finns även läkemedelsbolag, mediebolag och IT-bolag.
Geografiskt är de koncentrerade till Stockholm. Av de 42 översta på listan ligger 36 i huvudstaden, först på plats 17 hittar man ett företag från en annan del av landet – Getinge AB i Göteborg.
På listans sjätte plats hamnade Intrum Justitia som sysslar med kredithantering. Här uppges snittlönen ligga på drygt 1,6 miljoner kronor per år. Det motsvarar en skaplig månadslön på 135 000 kronor.
Kommunikationschefen Annika Billberg uppger att hon blev förvånad när hon såg siffran.
– Vi bedriver ju en verksamhet med många callcenters där man typiskt sett inte ligger jättehögt i lön. Skälet till att vi ligger så högt är att siffran avser Intrum AB, det vill säga moderbolaget. I koncernen är snittlönen väsentligt lägre. Vårt moderbolag är förhållandevis litet och dit hör medlemmarna i koncernledningen inklusive koncernchefen samt ett stort antal specialister som analytiker, jurister med mera, skriver hon i ett mejl.
Källa: Creditsafe. På listan finns aktiebolag med minst 50 anställda. Lön till VD och styrelse ingår inte.
Att leda ett fackförbund kan ge mycket goda inkomster. Tidningen Arbetsvärlden publicerar i dag en lista på vad ordförandena i fackförbunden tjänar. Tidningen har dels tagit reda på vilken lön facktopparna har från sitt förbund, dels hur mycket de har i extrainkomster, exempelvis från styrelseuppdrag.
Högst lön – om man bortser från extrainkomster – har Andreas Miller, ordförande för Ledarna, som tjänar 160 500 kronor i månaden. Lägst lön har Tull-Kusts ordförande Johan Lindgren, med en månadslön på 20 850 kronor. Peter Hellberg, ordförande för Unionen, tjänar 122 877 kronor.
Om man räknar med facktopparnas extrainkomster blir listan en annan. Då toppar Ulrika Boëthius, ordförande för Finansförbundet. Hon tjänar 116 976 kronor, men har en total månadsinkomst på 470 783 kronor. Anledningen är främst att hon tidigare varit anställd på Handelsbanken och fortfarande tar del av bankens vinstdelningsprogram.
Även Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande, har betydande extrainkomster. Hennes lön är 110 540 kronor. Totalt tjänar hon dock 187 933 kronor. Extrapengarna kommer från styrelseuppdrag och rese- och bostadsförmåner, enligt Arbetsvärlden.
Ordförande, förbund, uppgiven och taxerad inkomst.