Hoppa till huvudinnehåll
Lön

Här är företagen som betalar bäst

Det finns 42 företag i Sverige som betalade sina anställda över en miljon i snitt. Ofta handlar det om konsult-, finans- eller läkemedelsbolag.
Niklas Hallstedt Publicerad
Colourbox
Colourbox

Nästan 2,5 miljoner kronor per år. Så hög var snittlönen 2016 hos den arbetsgivare som toppar kreditupplysningsföretaget Creditsafes lista över bolagen med högst löner i Sverige.

Men siffran, som gäller läkemedelsbolaget Meda och skulle ha inneburit mer än en fördubbling av företagets snittlön jämfört med året innan, speglar inte verkligheten, enligt kommunikationschefen Anna Jalvinger.

I ett mejl påpekar hon att Creditsafe uppger att löner till vd och styrelse inte ingår i sammanställningen. I Medas fall är detta inte korrekt, skriver hon.

– 2016 var ju ett speciellt år då Meda blev uppköpta av Mylan och mycket av den före detta globala koncernledningens rörliga ersättningar föll ut i samband med detta. Siffrorna som Creditsafe baserar undersökningen på innehåller i Medas fall dessa ersättningar inklusive förre vd:s avgångsvederlag.Generellt sett är de företag som betalar bra ofta verksamma inom konsultbranschen och finansmarknaden. Men här finns även läkemedelsbolag, mediebolag och IT-bolag.

Geografiskt är de koncentrerade till Stockholm. Av de 42 översta på listan ligger 36 i huvudstaden, först på plats 17 hittar man ett företag från en annan del av landet – Getinge AB i Göteborg.

På listans sjätte plats hamnade Intrum Justitia som sysslar med kredithantering. Här uppges snittlönen ligga på drygt 1,6 miljoner kronor per år. Det motsvarar en skaplig månadslön på 135 000 kronor.

Kommunikationschefen Annika Billberg uppger att hon blev förvånad när hon såg siffran.

 – Vi bedriver ju en verksamhet med många callcenters där man typiskt sett inte ligger jättehögt i lön. Skälet till att vi ligger så högt är att siffran avser Intrum AB, det vill säga moderbolaget. I koncernen är snittlönen väsentligt lägre. Vårt moderbolag är förhållandevis litet och dit hör medlemmarna i koncernledningen inklusive koncernchefen samt ett stort antal specialister som analytiker, jurister med mera, skriver hon i ett mejl.  

Topp 10 snittlön/år

  • Meda Aktiebolag 2 486 000 kr
  • EQT Partners Aktiebolag 2 486 000 kr
  • ABG Sundal Collier 1 933 000 kr
  • SFDC Sweden AB 1 837 000 kr
  • NC Advisory Aktiebolag 1 699 000 kr
  • Intrum Justitia AB 1 630 000 kr
  • Nordea Investemnet Mangament AB 1 559 000 kr
  • Huawei Technologies Sweden AB 1 536 000 kr
  • The Boston Consulting Group Nordic AB 1 464 000 kr
  • Midasplayer AB 1 417 000 kr

 

Källa: Creditsafe. På listan finns aktiebolag med minst 50 anställda. Lön till VD och styrelse ingår inte.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Lön

Se upp för ”hybridlön”

Fler anställda inom konsultbranschen lockas av så kallad bruttolöneavtal, med följd att jobbet beskrivs som en slags hybrid mellan att vara anställd och egen. Fallgroparna är många och anställda riskerar att hamna i skuld om det vill sig illa.
Johanna Rovira Publicerad 2 juni 2025, kl 06:01
Bruttolön i form av en stor hög pengar kan verka lockande, men pengarna ska täcka mycket man som anställd med vanlig lön inte behöver betala själv. Foto: colourbox

Vill du ha vanlig liten lön eller en stor hög med pengar som du kan förfoga över helt själv? Bruttolönemodellen kan låta väldigt lockande, i synnerhet som den presenteras som det ”smartare alternativet”. Unionenmedlemmen Madeleine valde pengahögen, när hon tackade ja till ett jobb inom it-branschen för tre år sedan. 

– Jag fick höra att det var lite intelligentare människor som valde bruttolönemodellen och tänkte: varför inte, det är väl så här man gör i Stockholm?

Men det är inte bara i Stockholm bruttolönemodeller används och alla kan inte heller välja, ibland är bruttolön det enda alternativet som erbjuds. Modellen kan se olika ut på olika företag. På Madeleines förra arbetsplats handlade det om att konsulterna fick runt 70 procent i en klump av den summa som kunden betalade till företaget, men hon känner till andra företag där konsulter får drygt 80 procent av notan från kunden. 

Det låter mycket, men av sin andel ska konsulten sedan bekosta i princip allt från sin egen pension, semester och sjuklön till arbetsverktyg, licenser och sociala avgifter. 

Bättre starta eget

– Jag ser det som en hybrid mellan att vara anställd och egen, men där man förlorar mycket i båda ändarna. Varför inte bara starta eget i så fall, säger Madeleine, som egentligen heter något annat. 

Även konferenser och kompetensutbildningar skulle bekostas ur potten på Madeleines jobb. Arbetsgivaren kunde ibland delvis bekosta konferensresor och bjuda på föreläsningar, men i princip allt annat skulle dras från kontot. 

– Fördelarna med modellen är inte jättestora om jag ska vara helt ärlig. Målet är ju att fakturera så mycket som möjligt och bygger på att du har uppdrag hela tiden. Man kan ju skatteplanera mer. Man har möjlighet att köpa prylar för oskattade pengar och dra av moms. Har man intresse av häftiga prylar, så visst, jag vet en kollega som köpte ett moderkort för 26 tusen, säger Madeleine. 

Nackdelarna visar sig snabbt när du blir sjuk eller råkar ut för oförutsedda utgifter. Ett arbetstagarvänligt år med många röda dagar kan till exempel svida ordentligt för den som har lön enligt bruttolönemodellen, enligt Madeleine.

Hamnar i skuld

 Om företaget inte kan hyra ut dig förväntas du säga upp dig och har själv ansvaret för att avsluta mobilabonnemang exempelvis. 

Enligt Ia Hamn, central ombudsman på Unionen, med ansvar för kollektivavtalen inom it och telecom, tillämpar vissa företag egenkonstruerade bruttolönemodeller där anställda som slutar kan bli skyldiga sin arbetsgivare pengar.  

– Unionen tycker inte att någon ska hamna i skuld på grund av arbetsgivarens lönemodell, så om medlemmar råkar ut för detta hoppas jag att de kontaktar förbundet, säger Ia Hamn.


Inte förenligt med kollektivavtalsmodellen

Enligt Ia Hamn är Unionen och arbetsgivarparten TechSverige överens om att bruttolönemodeller inte är förenliga med kollektivavtalsmodellen. Hon rekommenderar den som kan välja, att det är bättre att bli egen företagare i stället för att skriva avtal om bruttolön. 

– De modeller jag har sett är utformade så att arbetsgivaren bara håvar in pengar och står helt utan risk, säger Ia Hamn. 

– Jag tror det här är en lönemodell vi kommer att se mer av framöver, åtminstone inom IT-svängen.  Jag har kontaktats av flera andra företag som också har den här modellen, säger Madeleine som dock inte är intresserad av att jobba på företag med bruttolönemodell igen. 

Exempel på vad som ska bekostas av anställda

  • Sociala avgifter/arbetstagaravgifter (31,42 procent)
  • Pension 
  • Sjukförsäkring 
  • Sjukvårdsförsäkring
  • Semesterlön inkl semestertillägg
  • Personalbil 
  • Friskvårdsbidrag 
  • Mobiltelefon, abonnemang
  • Litteratur
  • Dator och datautrustning
  • Självrisk för försäkring
  • Utbildning
  • Terminalglasögon
  • Lön