
På PEC, med cirka 250 anställda i fyra städer, tillämpas en ansökningsprocess där jobbsökare får använda två halvdagar innan de eventuellt blir anställda, berättar Sveriges Radio Värmland. Under dessa halvdagar, som är obetalda, får de dels information om bland annat callcenterbranschen och företaget, dels får de känna på hur det är att ringa. Både företag och de sökande får på så vis chansen att se om de skulle passa för jobbet.
- Det är en väldigt speciell bransch. Många faller bort på ringandet, säger Fredrik Loiske, Unionens klubbordförande på PEC, som själv inte har hört något missnöje med att de två halvdagarna är obetalda.
- De som kommer hit och söker jobb stämplar ju oftast, de går ju inte två dagar utan ersättning. Det här har inte varit någon prioriterad fråga för klubben, men vi ska titta på den efter semestern.
Fredrik Loiske anser inte att det går att betrakta provringandet som arbete, men är inte främmande för att halvdagarna ändå ska vara betalda.
PEC:s koncernchef Per Wannberg anser dock inte att det finns anledning att betala.
- Nej, det är en rekryteringsprocess. De utför inget arbete som vi tjänar på. I dagsläget finns inga tankar på att betala folk för att de ska komma på en intervju.
Enligt Per Wannberg anställer företaget 60 procent av dem som deltar i rekryteringsprocessen. Efter den anställs de och får genomgå en introduktionsutbildning.
- Det finns en del företag i branschen som behandlar ungdomar på ett mycket dåligt sätt. Den typen av företag vill vi få bort, vi arbetar aktivt med att medarbetarna ska trivas på jobbet. Vi hoppas medarbetarna ska utvecklas och stanna så länge som möjligt.
Kollektivavtalet omfattar enbart de anställda på företaget. I och med att de som deltar i halvdagarna ännu inte är anställda, är det åtminstone formellt sett okej att inte betala något.