Hoppa till huvudinnehåll
Lön

Får anställda julbonus hos er?

Så här i jultider och när året börjar närma sig sitt slut väljer en del arbetsgivare att dela ut bonus till sina anställda. Kollega ringde upp några företag för att kolla om det blir någon bonus i år.
Publicerad 12 december 2017, kl 14:05
PetraD/Colourbox.com
PetraD/Colourbox.com

1. Har ni bonus?

2. Vilka omfattas? Finns det särskilda krav?

 

Emil Eriksson, presstalesperson, IKEA Sverige

1) Ja. Tack är vårt lojalitetsprogram som instiftades 2013 för att främja och belöna medarbetarnas insatser och fortsatta engagemang inom företaget. När individen växer, växer också IKEA och vi ser stora fördelar med en långvarig relation mellan företaget och medarbetarna. Årets utbetalning, inom IKEA-koncernen i Sverige, är ca 13 000 SEK till varje medarbetare som kvalificeras.

2)  Tack  innebär att alla som arbetar heltid inom IKEA-koncernen får, inom respektive marknad, samma summa oavsett enhet, position och lönenivå. Deltidsmedarbetare får en summa som står i relation till antal arbetade timmar. Alla medarbetare som arbetat fem verksamhetsår eller fler är kvalificerade och då får du dessutom år 1-4 retroaktivt inkluderat vid pension. Tilldelningen från programmet betalas ut vid pension.

 

Lena Fors, ordförande Unionenklubben Pfizer Health

1) Ja, vi har bonus.

2) Alla Pfizerfabriker tilldelas en pott vars storlek är beroende av hur bra året gått som sedan fördelas mellan alla anställda. Utfallet baserar på typ av tjänst, prestation och måluppfyllelse. Man får 5, 7,5 eller 10% av årslön vid 100% måluppfyllelse. Har man presterat mycket bra under året och uppfyllt målen över 100%  så blir tilldelningen högre. 
       
 

Tommy Wassgren, vice vd på IT-konsultbolaget Cygni

1) Ja, men det är inte en bonus – det är en vinstdelning

2) Alla får lika mycket och det baseras på företagets vinst. En tredjedel av vinsten delas lika bland alla anställda på ett kontor. På Stockholmskontoret är årets vinstdelning 100 000 kronor per person Jag nämner endast Stockholm här för att de andra bolagen, det vill säga Göteborg och Östersund är nystartade och där har det inte gått ett helt verksamhetsår så bonusen har inte betalats ut än.

 

Mats Ekblom, klubbordförande Eon

1) Nej, vi har ingen julbonus. Däremot har vi ett incitamentsprogram med en bonus som betalas ut i maj.

2) Hur stor bonusen är baseras bland annat på individens prestation, hur det går för koncernen och för det bolag där man är anställd. Bonusen är maximalt en månadslön.

 

Läs mer: 5 fällor med bonus

 

Kollegaredaktionen