Så här i jultider och när året börjar närma sig sitt slut väljer en del arbetsgivare att dela ut bonus till sina anställda. Kollega ringde upp några företag för att kolla om det blir någon bonus i år.
Publicerad 12 december 2017, kl 14:05
1. Har ni bonus?
2. Vilka omfattas? Finns det särskilda krav?
Emil Eriksson, presstalesperson, IKEA Sverige
1) Ja. Tack är vårt lojalitetsprogram som instiftades 2013 för att främja och belöna medarbetarnas insatser och fortsatta engagemang inom företaget. När individen växer, växer också IKEA och vi ser stora fördelar med en långvarig relation mellan företaget och medarbetarna. Årets utbetalning, inom IKEA-koncernen i Sverige, är ca 13 000 SEK till varje medarbetare som kvalificeras.
2) Tack innebär att alla som arbetar heltid inom IKEA-koncernen får, inom respektive marknad, samma summa oavsett enhet, position och lönenivå. Deltidsmedarbetare får en summa som står i relation till antal arbetade timmar. Alla medarbetare som arbetat fem verksamhetsår eller fler är kvalificerade och då får du dessutom år 1-4 retroaktivt inkluderat vid pension. Tilldelningen från programmet betalas ut vid pension.
Lena Fors, ordförande Unionenklubben Pfizer Health
1) Ja, vi har bonus.
2) Alla Pfizerfabriker tilldelas en pott vars storlek är beroende av hur bra året gått som sedan fördelas mellan alla anställda. Utfallet baserar på typ av tjänst, prestation och måluppfyllelse. Man får 5, 7,5 eller 10% av årslön vid 100% måluppfyllelse. Har man presterat mycket bra under året och uppfyllt målen över 100% så blir tilldelningen högre.
Tommy Wassgren, vice vd på IT-konsultbolaget Cygni
1) Ja, men det är inte en bonus – det är en vinstdelning
2) Alla får lika mycket och det baseras på företagets vinst. En tredjedel av vinsten delas lika bland alla anställda på ett kontor. På Stockholmskontoret är årets vinstdelning 100 000 kronor per person Jag nämner endast Stockholm här för att de andra bolagen, det vill säga Göteborg och Östersund är nystartade och där har det inte gått ett helt verksamhetsår så bonusen har inte betalats ut än.
Mats Ekblom, klubbordförande Eon
1) Nej, vi har ingen julbonus. Däremot har vi ett incitamentsprogram med en bonus som betalas ut i maj.
2) Hur stor bonusen är baseras bland annat på individens prestation, hur det går för koncernen och för det bolag där man är anställd. Bonusen är maximalt en månadslön.
Snittlönen för en chef i privat sektor är 59 000 kronor. Men skillnaden mellan män och kvinnor är stor. En manlig chef tjänar i snitt 7 300 kronor mer än en kvinnlig.
I snitt ökade chefslönerna med 5,5 procent förra året, vilket är 1,4 procentenheter mer än löneökningarna för arbetsmarknaden i stort.
Samtidigt finns det – precis som tidigare år - betydande skillnader mellan kvinnors och mäns löner. Snittlönen för kvinnliga chefer var 54 400 kronor förra året. Männen tjänade i genomsnitt 61 800 kronor. Kvinnornas löner ökade med 5,24 procent medan männens ökade med 5,68 procent och alltså drog ifrån kvinnorna ytterligare. Det innebär en löneskillnad på 12 procent.
Kvinnor tjänar mindre än män
En del av löneskillnaden är oförklarad. Det innebär att den inte förklaras av att kvinnor och män arbetar i olika yrken och branscher, har olika utbildningsnivå, arbetstid eller ålder.
Trots det går det inte att slå fast att löneskillnaden beror på diskriminering, enligt en rapport från Medlingsinstitutet. Anledningen är att statistiken inte kan fånga alla faktorer som påverkar lönen.
Amanda Lundeteg är vd för stiftelsen Allbright som arbetar för jämställdhet och mångfald på ledande positioner. Hon ser flera orsaker till att kvinnor tjänar mindre än män.
– En förklaring är att arbetsmarknaden är könsuppdelad och att kvinnors arbete oftare värderas lägre än mäns. En annan förklaring är att kvinnor tar, och förväntas ta, mer ansvar för hem och familj. I familjer med minst ett barn tjänar mannen mer, trots att kvinnan i 41 procent av fallen har högre utbildning, säger hon.
För fackförbunden finns mycket att göra för att minska löneskillnaderna bland chefer, enligt Amanda Lundeteg.
– De bör förespråka ett flexibelt arbetsliv för att göra det lättare att få ihop arbetsliv och familjeliv. De bör också jobba för bra lönekartläggningar och för jämställd rekrytering. Män rekryteras oftare för sin potential, kvinnor för sin erfarenhet, och det syns i plånboken.
Vill ha individuell föräldraförsäkring
Allbright förespråkar individuell föräldraförsäkring och utbildningar i jämställt föräldraskap.
– Först när vi är jämställda i privatlivet finns förutsättningar för en jämställd arbetsmarknad. Att kvinnor tar störst ansvar för familjen leder till sämre löneutveckling och lägre pensioner. Det kan dessutom få katastrofala följder om ett par går skilda vägar.
Olle Brynja är utredare och jämställdhetsexpert på Unionen. Liksom Amanda Lundeteg ser han den segregerade arbetsmarknaden som en delförklaring till löneskillnaden mellan kvinnor och män.
– Vi vet också att kvinnor oftare är chefer i första linjen, medan männen oftare är chefer i toppen där lönerna är högre.
Även Olle Brynja lyfter det ojämställda föräldraskapet, liksom föreställningar om kvinnliga och manliga egenskaper, som förklaringar till löneskillnaden.
– Men det är anmärkningsvärt att det fortfarande finns ett oförklarat glapp mellan kvinnors och mäns löner. Av de företag som gör lönekartläggningar upptäcker 40 procent osakliga löneskillnader, säger han.
"Finns föreställningar om att chefer inte ska vabba"
För att komma till rätta med löneskillnaderna behövs arbete på flera fronter, enligt Olle Brynja. Förutom lönekartläggningar kan det till exempel handla om utbildnings- och opinionsinsatser.
– Unionen arbetar för ett mer jämställt arbetsliv och för att utbilda arbetsgivare i hur man skapar föräldravänliga arbetsplatser. Men det finns förstås könsnormer som genomsyrar hela samhället och som är svårare för oss som fackförbund att göra något åt.
Olle Brynja tror att karriärsnormer många gånger påverkar chefer starkare än anställda som inte är chefer.
– Jag är övertygad om att det till exempel fortfarande finns föreställningar om att chefer inte ska vabba eller jobba deltid, säger han.
Unionen förespråkar en tredelad föräldraförsäkring där en tredjedel är vikt åt vardera föräldern och en tredjedel kan användas fritt. På så vis kan männens uttag av föräldradagar öka.
– I dag tar kvinnor ut 70 procent av föräldradagarna. Det påverkar deras chefskarriärer. I dag ligger kvinnor och män relativt lika lönemässigt fram tills de får sitt första barn. Då drar männen ifrån.
Vill se lönen i annonsen
Löneskillnaden mellan kvinnor och män var i princip oförändrad jämfört med året innan, men den långsiktiga trenden är att den minskar. Amanda Lundeteg tror att EU:s kommande lönetransparensdirektiv kommer att minska skillnaden ytterligare.
– Företagen blir tvingade att ange lön i annonser och redovisa hur lönespannet ser ut bland anställda. Först när alla fakta är på bordet vet vi var skevheten uppstår. Det blir en del jobb för bolagen, men på sikt tror jag att det kommer att leda till mer jämställda löner, säger hon.