Hoppa till huvudinnehåll
Lön

Bra för lönen att leva i högutbildat par

Det lönar sig att bli ihop med en högutbildad person om man själv är det. Effekten är särskilt tydlig för kvinnor. För män kan det vara negativt för lönen att skaffa barn med en kvinna med hög utbildning.
David Österberg Publicerad 1 juni 2022, kl 06:45
Par håller varandra i handen och promenerar i en park.
I högutbildade par är det vanligare att mannen och kvinnan lägger lika mycket tid på att jobba och delar på ansvaret för hemmet. Foto: Shutterstock

Din lön påverkas av vem du är ihop med. Personer som lever i par där båda har universitetsexamen har högre lön än singlar med samma utbildning. Det visar en studie gjord av forskare från Jönköping University och University of Toronto.

Kvinnors löner påverkas alltid positivt av att bli ihop med en annan högutbildad person, enligt studien. För män är det annorlunda. Männens löner påverkas också positivt, men inte om paret får barn och bor på en mindre ort – då gäller i stället det omvända. Exakt vad det beror på är inte klarlagt, men forskarna tror att orsaken finns i synen på könsroller.

Traditionella könsroller på små orter

På små orter är det, enligt forskarna, vanligare med traditionella könsroller där kvinnor förväntas ta mer ansvar för hem och barn och jobba mindre. I högutbildade par är det vanligare att mannen och kvinnan lägger lika mycket tid på att jobba och delar på ansvaret för hemmet. Om mannen bor på en liten ort och förväntas lägga mer tid på jobbet kan det påverka lönen negativt.

I större städer finns inte någon negativ löneeffekt för män med barn. Forskarna tror att det beror på att män i högre utsträckning förväntas ta sitt ansvar för hem och barn i större städer. Där konkurrerar de med andra män i samma situation.

I studien undersöktes inte orsaken till att högutbildade i par tjänar mer än högutbildade singlar.

David Österberg
David Österberg
[email protected]