Hoppa till huvudinnehåll
Lön

5 spektakulära löneförhandlare

Gick din senaste löneförhandling åt skogen? Kollega bjuder på lite inspiration inför ditt nästa lönesamtal med chefen. Här är några personer som lyckats förhandla till sig riktigt bra löner.
Ola Rennstam Publicerad 22 oktober 2021, kl 07:30
Mark Baker / AP Photo / TT
Trollkarlen Ian Brackenbury tjänade 100 000 kronor om året – skattefritt – på att gå omkring på Christchurchs gator iklädd trollkarlsutstyrsel. Mark Baker / AP Photo / TT

1. Poetisk lön

Jimmy Alm i Tranemo måste vara en av landets främsta löneförhandlare. Under ett års tid kommer han att få 894 000 kronor för att skriva en dikt i veckan, dikterna ska bland annat handla om kommunens verksamheter och invånare. Finansieringen tas inte från kommunkassan utan kommer från den statliga Konstnärsnämnden. Projektet har både kritiserats för att vara slöseri med skattemedel och hyllats för att vara en nyskapande satsning.

2. Vidrig lön?

Denise Coates, grundare och vd för spelbolaget 365, har högst chefslön i världen och spöar chefer som Teslas Elon Musk, Apples vd Tim Cook och Googles Sundar Pichai, med hästlängder. Denise Coates håller låg profil och beskrivs i Storbritannien ofta som vadslagningsindustrins tysta drottning. 2020 uppgick hennes lön till närmare 5 miljarder svenska kronor – 50 procent högre än året före. Coates lön har kallats allt från “vidrig” till “oansvarig och överdriven”.

3. Magisk lön

Sedan 1982 har den nyzeeländska staden Christchurch stoltserat med att vara den enda stad i världen med egen officiell trollkarl. De senaste 23 åren har trollkarlstjänsten innehafts av Ian Brackenbury. Han har fått motsvarande 100 000 kronor om året, vilket ändå får anses vara ganska bra betalt för uppgiften att gå omkring på gator och torg iklädd spetsig hatt, svart rock och yvigt skägg.

Det fina i kråksången är att trollkarlen varit helt befriad från att betala skatt på sin inkomst. Han har även ett specialutformat körkort utfärdat på namnet The Wizard. I början av oktober valde dock staden att avsluta kontraktet med den nu 88-åriga Brackenbury, bland annat för att han ska ha dragit olämpliga skämt under en föreställning.

4. Kunde blivit riktig bingo

När Bingolotto startade i slutet på 80-talet såldes det 4 000 lotter per vecka och programledaren Leif ”Loket” Olsson valde då att tacka nej till ett arvode på 50 öre per lott. Bara ett par år senare såldes det sju miljoner Bingolotter per vecka, vilket hade inneburit en veckolön på 3,5 miljoner kronor. Under de år Loket ledde det populära tv-programmet skulle han uppskattningsvis ha tjänat ihop drygt en halv miljard kronor. Men han ångrar ändå inte sitt beslut.

– Jag tog fast lön och tjänade bra så in i helvete, har han tidigare sagt till Expressen.

5. Lön på liv och död

Amerikanen Chuck Lamb är blek, flintskallig och har påsar under ögonen. Med andra ord ett perfekt utseende för att spela död i filmer och tv-serier, enligt honom själv och hans fru. Och Chucks likaktiga ansikte har också blivit hans levebröd. Efter att ha slutat sitt jobb som IT-ingenjör tjänar han mer på att spela lik – uppemot 1 500 dollar om dagen på olika filmroller.

 

Och några som hade flyt …

Dödsbussig chef

När den franske företagsledaren Claude Dehaie dog i januari 2002 fick de 108 medarbetarna på hans läkemedelsföretag en positiv överraskning. Det visade sig att Dehaie testamenterat 300 000 euro till personalstyrkan eftersom de enligt företagsledaren spelat en avgörande roll för läkemedelsbolagets framgångar. Oavsett om man funnits med från starten 1972 eller bara arbetat en månad när Dahaie dog fick man vara med och dela på pengarna.

Foto på Leif Loket Olsson: Bingolotto Handout/TT

Lön

Flexpension – så mycket ger den

42 000 kronor. Så mycket har en Unionenmedlem med snittlön hittills fått som en extra insättning till tjänstepensionen sedan flexpensionen kom till för tio år sedan.
Anita Täpp Publicerad 9 juni 2023, kl 06:00
Ett äldre par vid ett bord, läser ett papper och har en bärbar dator framför sig.
Flexpensionen ger generellt även en ökad möjlighet att gå ned i arbetstid vid 60 eller 62 års ålder. Foto: Colourbox.

Unionen lyckades 2013 – tillsammans med de andra facken i Facken inom industrin – att få till flexpensionen (eller deltidspensionen som den då kallades) med arbetsgivarna inom industrin.

Flexpensionen innebär dels att en del av löneutrymmet årligen sätts av till tjänstepensionen, dels en förstärkt möjlighet att gå ned i arbetstid i slutet av arbetslivet.

Eftersom vi lever längre och pensionen därför också behöver räcka längre var syftet just att ge löntagare fler valmöjligheter, genom att med hjälp av den extra tjänstepensionen ha råd att trappa ned i slutet av arbetslivet. Eller att få en bättre pension genom att jobba längre.

Snart får alla två procent

Hur stor ekonomisk betydelse flexpensionen kommer att få för medlemmarna beror bland annat på hur länge man hinner få den extra insättningen till tjänstepensionen, hur pengarna placeras och vilken avkastning det ger.

Sedan den första insättningen gjordes, med 0,2 procent av lönen 2014, har den successivt ökat till 1,6 procent under 2022. Och i och med det nya avtalet som nyligen slöts, som innebär att ytterligare totalt 0,4 procent ska avsättas till flexpensionen under 2023 och 2024, kommer många medlemmar nästa år att få minst 2 procent av lönen i sin flexpension.

 Eftersom 2 procent har varit vårt mål från början har vi nu fått till en slags målgång, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen.

Hittills nära 42 000 kronor

– Sedan kommer det ta ytterligare några år i och med att det finns en viss eftersläpning när det gäller bland annat Almega. Men sedan kommer alla berörda medlemmar att ha minst 2 procent.

Nu har vi fått till en slags målgång

För att få en uppfattning om hur mycket extra pengar som satts in till tjänstepensionen genom flexpensionen, bad Kollega pensionsexperten Tomas Carlsson på Collectum att göra en beräkning.

Enligt den så har en Unionenmedlem med en snittlön år 2014 (34 730 kr) och 2022 (44 610 kr) – med en jämn löneutveckling däremellan – under dessa år fått nära 42 000 kronor extra till tjänstepensionen.

Unionen hotade med strejk

I dag har över 99 procent av de Unionenmedlemmar som omfattas av ett kollektivavtal på arbetsplatsen flexpension.

Men resan dit har inte varit helt okomplicerad. Hårdast motstånd fick facken av arbetsgivarorganisationen Almega, vilket ledde till att Unionen och Sveriges Ingenjörer 2016 hotade med strejk för att också medlemmarna i den privata tjänstesektorn skulle få flexpension.

Sedan Almega tillfälligt fått Arbetsdomstolens medhåll i sin uppfattning om att en strejk vore olaglig, då det rådde fredsplikt i pensionsfrågor, fortsatte parterna i stället att förhandla. Och 2017 gick också Almega med på flexpensionen.

Ingen rättighet gå ned i tid

När det gäller möjligheten att gå ner i arbetstid så handlar det generellt om att man från 60 eller 62 års ålder har en ”utökad möjlighet” att gå ner till en 80-procentig arbetstid. Det är alltså ingen rättighet.

– Unionens ambition var att det skulle bli en absolut rättighet. Men det är ju så när man förhandlar och tecknar kollektivavtal att det alltid blir kompromisser, åt båda håll. Och då tyckte vi ändå att det blev en bra kompromiss. För i och med att arbetsgivarna måste motivera ett avslag, som sedan även kan prövas i en lokal och central förhandling, så finns det starka mekanismer som gör att det i praktiken är möjligt att få till en sådan lösning, säger Martin Wästfelt.

Arbetsgivarna tycks följa reglerna

Hur många medlemmar som faktiskt har gått ner i arbetstid – eller fått avslag – är okänt. Men både Unionens medlemsservice och de avtalsansvariga ombudsmän som Kollega har varit i kontakt med upplever att arbetsgivarna, med några få undantag, följer regelverket när det gäller den förstärkta möjligheten att få gå ned i arbetstid.

Och enligt förhandlingschef Martin Wästfelt har förbundet inte fått några signaler om motsatsen.

– Visst kan man ibland tänka att hälsan tiger still. Men eftersom vi har lagt ned så mycket energi på och följer det här noga så är min uppfattning att allt har fungerat bra, säger han.

Flexpension i korthet

Avtal krävs. Gäller anställda hos arbetsgivare som har tecknat kollektivavtal.
Extra pengar. Ger varje år en extra insättning till den kollektivavtalade tjänstepensionen.
Mindre arbetstid. Ger större möjlighet att gå ned i arbetstid i slutet av arbetslivet. Generellt gäller till 80 procents tjänstgöring från 60 eller 62 års ålder.
Svårt neka. Arbetsgivaren är skyldig att pröva ansökan så snart som möjligt. För att neka krävs en redovisning av hur deltiden medför betydande störningar i verksamheten.
Vid avslag. Vid ett avslag kan man få förhandlingshjälp av Unionen. Om man inte kommer överens i lokal och central förhandling gäller dock arbetsgivarens beslut. Om Unionen anser att denna bryter mot avtalet kan man ytterst kräva skadestånd och gå vidare till Arbetsdomstolen, AD, för avgörande.
Läs mer. På unionen.se hittar du ditt kollektivavtal och kan se hur många procent av din lön som ska gå till flexpensionen och vilka regler som gäller dig som vill gå ned i arbetstid