Hoppa till huvudinnehåll
Ledarskap

Respektfulla chefer? Ja, tack!

Att blir bemött med respekt är den ledaregenskap som medarbetare värdesätter allra högst. Men trots det upplever mer än hälften att de saknar en respektfull chef. Cheferna själva menar att de inte har tid att vara hövliga. Det visar en internationell studie från Harvard.
Linnea Andersson Publicerad 13 maj 2015, kl 11:37
Colourbox
En respektfull chef ger glada och engagerade medarbetare. Colourbox

Att få erkännande, uppskattning och värdefull feedback från chefen är viktigt för många. Likaså att chefen kan förmedla en inspirerande vision och att man får möjlighet till lärande, tillväxt och utveckling. Men allra högst upp på medarbetarnas önskelista kommer en chef som visar respekt.

I en studie vid Harvard Business School, där 20 000 anställda världen över ingick, tittade forskarna på hur olika ledaregenskaper påverkar medarbetare. De som hade en chef som visade respekt rapporterade bättre hälsa och välbefinnande, högre tillit och säkerhet samt större välbehag och tillfredställelse med sina jobb.

Respekt hade dessutom en tydlig inverkan på graden av engagemang. Ju mer respektfull chefen var, desto högre engagemang hos medarbetarna. Bland dem som kände sig respekterade av sina ledare var det mer än dubbelt så hög sannolikhet att de stannade kvar i organisationen.

Tyvärr svarade mer än hälften av medarbetarna att de inte bemöts med respekt av sin chef på regelbunden basis. I en uppföljningsstudie där chefer fick frågan varför de betedde sig ohövligt, hävdade 60 procent att de var så överbelastade att de inte hade tid att vara hövliga. En fjärdedel av de tillfrågade cheferna svarade att de inte hade någon förebild i sin organisation, de beter sig bara som de andra ledarna gör.

Resultaten hos dem som möttes med respekt:

(jämfört med dem som inte gjorde det)

  • 56 % högre hälsa och välbefinnande
     
  • 89 % större glädje och tillfredställelse
     
  • 55 % större engagemang
     
  • och dessutom 1.1 gånger högre sannolikhet att stanna i organisationen och 1.72 gånger högre tillit och säkerhet

Half of Employees Don’t Feel Respected by Their Bosses

Linnea Andersson
Linnea Andersson
[email protected]