Hoppa till huvudinnehåll
Ledarskap

Fördomar om chefer och ingenjörer

Vad gör en ingenjör? Jo, jobbar övertid och renoverar hemma själv. Chefer däremot spelar golf medan IT-konsulter lever ensamma med en katt som enda sällskap. Det är i alla fall de bilderna som framkommit när folk fått ventilera sina yrkesfördomar i en ny enkätundersökning.
Johanna Rovira Publicerad 6 november 2014, kl 15:03
Damian Dovarganes/TT
Var tredje tror att IT-konsulter är enslingar som bor med sin katt eller hund, visar en undersökning. Damian Dovarganes/TT

I gemene mans ögon är en ingenjör en arbetsmyra som jobbar övertid. Drygt åttahundra av de tusen personer som fått lufta sina fördomar skriver under på den bilden av en ingenjör. Sju av tio anser att ingenjören dessutom är en händig typ som själv renoverar hemma. 59 proecen har uppfattningen att ingenjören har valt sitt jobb enbart utifrån hög lön.

Lite drygt hälften av deltagarna i undersökningen föreställer sig att ingenjörer är rädda för att åldras och nästan lika många tror sig veta att ingenjören pratar mer än han eller hon lyssnar.  Fler tror dock att cheferna är mer rädda för ålderdomen än vad ingenjörerna är – 68 procent har svarat att cheferna lider av åldersnoja.

Drygt nio av tio har klart för sig att chefer jobbar övertid och 86 procent vet att chefen i allmänhet är mer såld på att prata själv än att lyssna på andra.

Sju av tio anser att en person med chefsposition valt sitt jobb enbart för den höga lönens skull och lika många anser att chefen är en modemedveten typ som kostar på sig de trendigaste kläderna.

Rekryteringsfirman Experis som ligger bakom undersökningen vill synliggöra olika typer av fördomar vi bär på och har därför låtit folk svara på frågor om fem yrkesgruppar – förutom ingenjörer och chefer även it-konsulter, ekonomer och säljare.

Hittills har man dock bara redovisat hur vi ser på de förstnämnda– men tidigare i år gjorde man en liknande undersökning som visade att en tredjedel av deltagarna tror att IT-konsulter är enslingar som bor ihop med sin hund eller en katt.

Johanna Rovira
[email protected]