Hoppa till huvudinnehåll
Ledarskap

Delal hittar jobb åt utsatta unga

När Delal Apak fick erbjudande om att jobba med ungdomar med funktionsvariationer kändes det som att hon hittade hem. Hela livet har hon varit medveten om de orättvisor och hinder som finns för olika grupper i samhället.
Johanna Rovira Publicerad 1 februari 2022, kl 07:00
Delal Apak i kontorslandskap.
Delal Apak har alltid varit medveten om de orättvisor och hinder som finns för personer med funktionsvariation. Foto: Christopher Hunt

Vad gör ditt företag?
– Novare Peritos jobbar med att hjälpa unga människor med framförallt neuropsykiatriska funktionshinder att få sitt första jobb.

Hur hamnade du där?
– Jag har alltid innerst inne drömt om att jobba med något där jag kan göra skillnad samtidigt som jag gillar att jobba med affärsutveckling. Jag har en syster med funktionsvariation, så under hela min uppväxt har jag varit medveten om de orättvisor och de hinder som finns för personer med andra förutsättningar än normen. Det här är en fråga jag brinner för, så när jag fick erbjudande om att jobba här kändes det som att hitta hem.

Behövs det ett speciellt konsultföretag för unga med funktionsvariationer?
– Ja, det sorgliga är att det finns en hög arbetslöshet hos specifika grupper i samhället där unga med funktionsvariationer är överrepresenterade. De sållas oftast bort, får sällan en chans att visa vad de går för eftersom de inte passar in i mallen.

Hur funkar det praktiskt?
– De unga eller deras föräldrar hör av sig till oss. Vi anställer de unga som konsulter och försöker hitta längre uppdrag åt dem på olika företag. Efterfrågan på jobb är mycket högre än de vi jobb vi förmedlar. Vi erbjuder mycket stöd och är ute ofta på företagen och kollar att allt fungerar som det ska.

Hur många konsulter har ni?
– Vanligtvis brukar vi ha ett 30-tal anställda. Vi brukar lyckas få ut 70 procent av konsulterna efter sitt första år hos oss – antingen genom att företagen tar över deras anställning eller att de börjar plugga.

Krävs det något speciellt att vara chef över en konsult med funktionsvariation?
– Jag skulle vilja säga nej, men helt ärligt krävs det nog lite mer lyhördhet och ödmjukhet inför det faktum att folk inte är likadana. Man behöver vara trygg i sig själv om man ska vara chef över de som är lite annorlunda än normen.

Hur tacklar du fördomarna du möter i jobbet?
– Jag skulle säga att det snarare handlar om rädslor än fördomar – rädsla för att det är krångligt och svårt att anlita våra konsulter. Jag försöker vara öppen och prata klarspråk med kunderna. I och med att vi har arbetsgivaransvaret är det vi som tar riskerna.

Hur är du som chef?
– Jag tycker om när jag bidra till att få personer att utvecklas och bryr mig genuint om dem runt omkring mig. Jag är övertygad om att trivs man så gör man också ett bättre jobb. Jag försöker också vara en närvarande och intresserad chef.

Varför är du med i facket?
– Det är en värderingsfråga i grund och botten. Som vd kanske jag inte borde vara med, men jag tycker man får ett mervärde av facket – en viss trygghet och ett intressant utbud.

Delal Apak

Namn: Delal Apak

Gör: Vd, delägare och coach på Novare Peritos

Ålder: 34 år

Bor: Hägersten, Stockholm

Karriär: Har jobbat som rekryterare, projektledare, produktchef, konsultchef på olika företag inom tjänstebranschen.

Ledarskap

Experten blev en katastrof som chef

När teamets främsta medarbetare utnämndes till chef visade han sig vara helt ointresserad av att leda andra. Ledarskapsexperten Charlotta Wikström tipsar om hur ska man tänka när någon inte fungerar i sin ledarroll.
Ola Rennstam Publicerad 16 januari 2023, kl 14:00
Chef sitter isolerad i en glasbur där medarbetarna inte kan nå honom.
Många gör misstaget att befordra sin bästa specialist till chef. Att vara expert gör inte automatiskt personen till ett chefsämne. Illustration: Dennis Eriksson

FRÅGA MENTORERNA

Chef & Karriär är Kollegas systertidning och vänder sig till dig som är chef och medlem i Unionen.

Har du en fråga om ledarskap till någon av våra mentorer i Chef & Karriär. Mejla [email protected]

FRÅGA: Mitt företag har ett 40-tal anställda. I ett av teamen har det jobbat en medarbetare som alltid varit ett par snäpp vassare än de övriga, han har varit den som alla frågat om hjälp i komplicerade ärenden och hans kompetens har även värdesatt av våra kunder.

Han har länge velat kliva upp i en ledarroll men jag har varit motsträvig eftersom han tillfört gruppen – och bolaget – så mycket. Men när det för ett halvår sedan uppstod en ledig tjänst fick han den, mest för att inte förlora honom till en konkurrent som ryckte i honom. Nu har det dock visat sig att han inte alls fungerar som chef, han verkar inte intresserad av att leda andra. Jag tycks ha misstagit mig på hans ledarskapsegenskaper och nu har det börjat uppstå missnöje. Hur ska jag göra?
 

SVAR: Du tycks ha begått det klassiska misstaget att befordra din bästa specialist. Och du är inte ensam. Talangbrist leder till att många inte är tillräckligt noggranna med att matcha personlighet, drivkrafter och förväntningar med den nya rollen i samband med rekryteringar. Dagens ledare måste ha ett brinnande intresse för att utveckla andra snarare än sig själv.

Detta kan vara en väg framåt:

Gör en noggrann problemanalys genom individuella samtal. Det räcker inte med att några medarbetare har klagat. Vad exakt är det som de inte är nöjda med och varför? Ibland kan det vara en tongivande person som driver ”klagomuren” framför sig på felaktiga grunder. Förhåll dig neutral med inställningen att situationen ska lösas och att alla har ett ansvar att hjälpa till. Häng inte ut chefen.

Ge chefen feedback. Var tydlig med att du vill att han ska lyckas, är beredd att stödja honom men att det måste till en tydlig förändring. Klargör vad du förväntar dig, vilka beteenden du vill se mer av och vilka beteenden du inte vill se. Förklara de negativa konsekvenserna för organisationen. Feedbacksamtalet blir jobbigt så förbered dig väl och kom ihåg att det är beteenden – inte personlighet – som ska förändras.
Säkerställ att han verkligen
vill ändra sig.

Ge chefen en rejäl chans att ändra sig. Jag har sett många dåliga chefer utvecklas genom bra coachning och regelbunden uppföljning. Om det inte fungerar måste du våga flytta på honom. Fundera ut en reträttplats. Ibland kan chefer som hamnat i fel roll uppleva det som en befrielse att få ta ett kliv åt sidan.

Det kan komma mycket gott ur den här situationen. Du kommer lära dig saker som du har nytta av i framtiden, framför allt att vara noggrann med rekryteringar, både interna och externa. Vi har inte råd att slarva.

Charlotta Wikström

GÖR: Senior Advisor på Stardust Consulting.

ÅLDER: 64 år.

KÄND FÖR: Har skrivit bestsellern Vinnande mentorskap – en praktisk handbok.

KARRIÄR: Civilekonom DIHR, 15 år inom SAS-koncernen. Har jobbat på Telia, Com Hem och Stockholmsbörsen, samt som HR-direktör på Eniro.

Läs fler frågor till Chef & Karriärs mentorer: