Hoppa till huvudinnehåll
Ledarskap

Delal hittar jobb åt utsatta unga

När Delal Apak fick erbjudande om att jobba med ungdomar med funktionsvariationer kändes det som att hon hittade hem. Hela livet har hon varit medveten om de orättvisor och hinder som finns för olika grupper i samhället.
Johanna Rovira Publicerad 1 februari 2022, kl 07:00
Delal Apak i kontorslandskap.
Delal Apak har alltid varit medveten om de orättvisor och hinder som finns för personer med funktionsvariation. Foto: Christopher Hunt

Vad gör ditt företag?
– Novare Peritos jobbar med att hjälpa unga människor med framförallt neuropsykiatriska funktionshinder att få sitt första jobb.

Hur hamnade du där?
– Jag har alltid innerst inne drömt om att jobba med något där jag kan göra skillnad samtidigt som jag gillar att jobba med affärsutveckling. Jag har en syster med funktionsvariation, så under hela min uppväxt har jag varit medveten om de orättvisor och de hinder som finns för personer med andra förutsättningar än normen. Det här är en fråga jag brinner för, så när jag fick erbjudande om att jobba här kändes det som att hitta hem.

Behövs det ett speciellt konsultföretag för unga med funktionsvariationer?
– Ja, det sorgliga är att det finns en hög arbetslöshet hos specifika grupper i samhället där unga med funktionsvariationer är överrepresenterade. De sållas oftast bort, får sällan en chans att visa vad de går för eftersom de inte passar in i mallen.

Hur funkar det praktiskt?
– De unga eller deras föräldrar hör av sig till oss. Vi anställer de unga som konsulter och försöker hitta längre uppdrag åt dem på olika företag. Efterfrågan på jobb är mycket högre än de vi jobb vi förmedlar. Vi erbjuder mycket stöd och är ute ofta på företagen och kollar att allt fungerar som det ska.

Hur många konsulter har ni?
– Vanligtvis brukar vi ha ett 30-tal anställda. Vi brukar lyckas få ut 70 procent av konsulterna efter sitt första år hos oss – antingen genom att företagen tar över deras anställning eller att de börjar plugga.

Krävs det något speciellt att vara chef över en konsult med funktionsvariation?
– Jag skulle vilja säga nej, men helt ärligt krävs det nog lite mer lyhördhet och ödmjukhet inför det faktum att folk inte är likadana. Man behöver vara trygg i sig själv om man ska vara chef över de som är lite annorlunda än normen.

Hur tacklar du fördomarna du möter i jobbet?
– Jag skulle säga att det snarare handlar om rädslor än fördomar – rädsla för att det är krångligt och svårt att anlita våra konsulter. Jag försöker vara öppen och prata klarspråk med kunderna. I och med att vi har arbetsgivaransvaret är det vi som tar riskerna.

Hur är du som chef?
– Jag tycker om när jag bidra till att få personer att utvecklas och bryr mig genuint om dem runt omkring mig. Jag är övertygad om att trivs man så gör man också ett bättre jobb. Jag försöker också vara en närvarande och intresserad chef.

Varför är du med i facket?
– Det är en värderingsfråga i grund och botten. Som vd kanske jag inte borde vara med, men jag tycker man får ett mervärde av facket – en viss trygghet och ett intressant utbud.

Delal Apak

Namn: Delal Apak

Gör: Vd, delägare och coach på Novare Peritos

Ålder: 34 år

Bor: Hägersten, Stockholm

Karriär: Har jobbat som rekryterare, projektledare, produktchef, konsultchef på olika företag inom tjänstebranschen.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag till Kollega nummer 4 2024.

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Ledarskap

Gänget bakom Sveriges medaljer i friidrott

I tv-rutan ser vi kända atleter som diskuskastaren Daniel Ståhl och stavhopparen Arman Duplantis. Men bakom framgångarna finns ett gäng som har planerat varje steg fram till guldet.
Lina Björk Publicerad 7 juni 2024, kl 06:06
Koordinatorn Petra Ericson och Sportchefen Dejan Mirkovic i Friidrottsförbundets materialrum, där bland annat landslagskläder till mästerskapen finns. Foto: Karl Nordlund/Beate Oma Dahle/DECA Bild

En spänd förväntan låg i luften. Förberedelserna var klara, väskorna packade och anmälningarna inskickade. Den 18:e upplagan av världsmästerskapen i friidrott skulle avgöras på Hayward Field, i Eugene, USA. En lång resa, men värd mödan om det kunde bärgas medaljer och sättas nya rekord.

Efter passkontrollen på Arlanda kom beskedet: Flygbolaget SAS gick ut i strejk. Majoriteten av landslagstruppen var bokade med bolaget. Plötsligt kunde ingen resa.

– Hela första dygnet gick till att boka om alla flygbiljetter. Det var inte direkt den uppladdningen vi ville ha, säger Dejan Mirkovic, som är sportchef på Svenska friidrottsförbundet.

För personalen på Elit- och landslagsavdelningen på Friidrottsförbundet handlar allt om uppladdning. Eller rättare sagt, förberedelser inför tävlingar och mästerskap. Bakom idrottarnas prestationer på arenan ligger månader av planering. Kläder ska skickas ut, anmälningar till tävlingar ska göras, passbilder ska tas.

Friidrottsförbundets koordinator

Men även om minutiös planering har gjorts kan saker inträffa i sista sekund. Mästerskapet i Eugene är ett exempel på det. Och bakom en stor del av administrationen står Friidrottsförbundets koordinator och Team Manager, Petra Ericson.

Petra Ericson

– Det är väldigt kul att vara så nära kärnan av elitidrotten som jag är i min roll. Arbetsuppgifterna varierar och det är många timmar framför Excelfilerna. Att vara noggrann är ett måste. När vi ska åka i väg på ett mästerskap gör jag allt administrativt planerande, som resor, boende, ekonomi, ser till att alla har kläder att tävla i, har kontakt med dem som organiserar en tävlingen om allt praktiskt, säger hon.

Det är ett pussel. Friidrottslandslaget är inte som fotbollslandslaget, som åker i samlad trupp till ett mästerskap. Någon ska tävla första dagen, en annan sista. Vissa har höghöjdsträning innan och ska acklimatisera sig. 
 

Långa dagar på mästerskap

Årshjulet med tävlingar sträcker sig från januari till december med en topp under sommaren. Det är inomhustävlingar och långlopp. Arenagalor och Olympiad. Man skulle kunna tro att de stora tävlingarna kräver mer jobb för kanslipersonalen än de små, men så är det inte riktigt. I sommar går OS i friidrott av stapeln i Paris. Inför tävlingarna är det såklart en del att hålla reda på, men när det är dags att taxa ut flygplanet så tar Sveriges olympiska kommitté, SOK, över.

Dejan Mirkovic

– Det är det största idrottsliga evenemanget. Men maskineriet kring SOK är välsmort. Då tar det oss mycket mer tid att anordna nordiska mästerskapen, där 100 personer ska tas ut, säger Dejan Mirkovic.

Väl på plats är det långa dagar. Ofta är det uppstigning innan 06, sedan fortsätter dagen med försökspass, träningspass, lagsamlingar, pressträffar och bussresor. Det är inte ovanligt att middagen inmundigas först vid midnatt. Och förutom de praktiska åtagandena ska landslaget hållas ihop, ett gäng individualister ska samarbeta som ett lag.

Måste idrottarna gilla varandra?

– Nej, alla måste inte tycka om varandra. Men en grupp blir starkare om personer känner gemenskap, skapar en vi-känsla, säger Dejan Mirkovic.

Den känslan brukar dyka upp vid gemensamma ”lägereldar” som pingisbordet, massagerummet och poolområdet. Under ett år är närmare 350 personer runt om i världen och tävlar i landslagströjan. Alla vill bli sedda.

– Att få tiden att räcka till alla är den största utmaningen för mig. Jag vill såklart ge alla de bästa försättningarna för att prestera på högsta nivå, säger Petra Ericson.


Världsläget en ny faktor att ta hänsyn till

Nervositet och skador är två parametrar som gänget på friidrottsförbundet alltid måste ta hänsyn till vid tävlingar. Ibland händer det allvarligare saker som dopning och fusk. Men på senare tid har förbundet även behövt förhålla sig till en ny faktor: världsläget.

Under världsmästerskapen i Turkiet hade det bränts koraner i Sverige och stämningen var laddad. Några veckor senare gick ett terrängmästerskap av stapeln i Bryssel där två svenska fotbollssupportrar nyligen skjutits till döds. Friidrottsförbundet fick ha med i beräkningarna att svenskar kunde vara måltavlor utomlands, framför allt svenskar i landslagströjor. Då fick en säkerhetschef följa med på resan.

Samma år anordnades juniormästerskapen i Jerusalem. Ett land vars historia har kantats av konflikter och krig. Oroliga föräldrar hörde av sig och undrade, var deras barn säkra?

– Det är en styrelsefråga om man kan åka på ett mästerskap eller inte. Vi följer Utrikesdepartementets rekommendationer kring säkerhet och annat. På vissa tävlingar har deltagarna till exempel inte fått gå utanför tävlingsområdet själva, säger Dejan Mirkovic.

Tre personer gratulerar diskuskastaren Daniel Ståhl till guldet
Diskuskastaren Daniel Ståhl gratuleras efter ännu ett guld.

Friidrottsförbundet har sitt fysiska kontor i Hammarby sjöstad, med Orienteringsförbundet och Simförbundet som närmaste grannar. Men den som kommer på ett spontanbesök får ofta vända om i dörren. Det är ovanligt att de anställda på Elit- och landslagsavdelningen är där samtidigt.

Förbundskaptenen Kajsa Bergqvist utgår från sitt hemmakontor.  Och flera av de anställda har många resdagar per år. Störst chans är det att träffa koordinatorn Petra Ericsson och sportchefen Dejan Mircovic, i strumplästen med en kaffekopp i handen.

– Det är klart att det är en utmaning att vi sitter på olika ställen, men vi har mycket kontakt, både digitalt och via telefon så det mesta går att lösa, säger han.

 

Friidrottsförbundet utvecklas

Svenska Friidrottsförbundet har gått igenom en många utvecklingsfaser på senare år. Exempelvis har parafriidrotten flyttat in år 2022, vilket innebär att man nu ansvarar över utvecklingen av sporten för personer med funktionsnedsättning, elitsatsningar och landslag. Även Gångförbundet har sedan en tid valt att slå sina påsar ihop med Friidrottsförbundet.

På frågan om hur svensk friidrott mår i dag är alla rörande överens – den frodas och blommar. Vi har storstjärnor som tar medaljer och nya kullar på ingång. Däremot finns det utmaningar, exempelvis att fylla arenor när det går lika lätt att sitta framför tv:n med en chipspåse.

– Friidrotten kommer alltid att utvecklas och det måste vi räkna med. Men det gläder mig att intresset är så stort över generationsgränserna, säger Dejan Mircovic. 

Han får medhåll av Petra Ericsson.

– Det finns så mycket att se fram emot, både i när- och framtid: OS i augusti, Finnkampen som firar 100-årsjubileum nästa år. Och alla nya talanger som får chansen att sätta på sig landslagskläderna för första gången i livet. Det är stort.