Hoppa till huvudinnehåll
Ledarskap

Delal hittar jobb åt utsatta unga

När Delal Apak fick erbjudande om att jobba med ungdomar med funktionsvariationer kändes det som att hon hittade hem. Hela livet har hon varit medveten om de orättvisor och hinder som finns för olika grupper i samhället.
Johanna Rovira Publicerad 1 februari 2022, kl 07:00
Delal Apak i kontorslandskap.
Delal Apak har alltid varit medveten om de orättvisor och hinder som finns för personer med funktionsvariation. Foto: Christopher Hunt

Vad gör ditt företag?
– Novare Peritos jobbar med att hjälpa unga människor med framförallt neuropsykiatriska funktionshinder att få sitt första jobb.

Hur hamnade du där?
– Jag har alltid innerst inne drömt om att jobba med något där jag kan göra skillnad samtidigt som jag gillar att jobba med affärsutveckling. Jag har en syster med funktionsvariation, så under hela min uppväxt har jag varit medveten om de orättvisor och de hinder som finns för personer med andra förutsättningar än normen. Det här är en fråga jag brinner för, så när jag fick erbjudande om att jobba här kändes det som att hitta hem.

Behövs det ett speciellt konsultföretag för unga med funktionsvariationer?
– Ja, det sorgliga är att det finns en hög arbetslöshet hos specifika grupper i samhället där unga med funktionsvariationer är överrepresenterade. De sållas oftast bort, får sällan en chans att visa vad de går för eftersom de inte passar in i mallen.

Hur funkar det praktiskt?
– De unga eller deras föräldrar hör av sig till oss. Vi anställer de unga som konsulter och försöker hitta längre uppdrag åt dem på olika företag. Efterfrågan på jobb är mycket högre än de vi jobb vi förmedlar. Vi erbjuder mycket stöd och är ute ofta på företagen och kollar att allt fungerar som det ska.

Hur många konsulter har ni?
– Vanligtvis brukar vi ha ett 30-tal anställda. Vi brukar lyckas få ut 70 procent av konsulterna efter sitt första år hos oss – antingen genom att företagen tar över deras anställning eller att de börjar plugga.

Krävs det något speciellt att vara chef över en konsult med funktionsvariation?
– Jag skulle vilja säga nej, men helt ärligt krävs det nog lite mer lyhördhet och ödmjukhet inför det faktum att folk inte är likadana. Man behöver vara trygg i sig själv om man ska vara chef över de som är lite annorlunda än normen.

Hur tacklar du fördomarna du möter i jobbet?
– Jag skulle säga att det snarare handlar om rädslor än fördomar – rädsla för att det är krångligt och svårt att anlita våra konsulter. Jag försöker vara öppen och prata klarspråk med kunderna. I och med att vi har arbetsgivaransvaret är det vi som tar riskerna.

Hur är du som chef?
– Jag tycker om när jag bidra till att få personer att utvecklas och bryr mig genuint om dem runt omkring mig. Jag är övertygad om att trivs man så gör man också ett bättre jobb. Jag försöker också vara en närvarande och intresserad chef.

Varför är du med i facket?
– Det är en värderingsfråga i grund och botten. Som vd kanske jag inte borde vara med, men jag tycker man får ett mervärde av facket – en viss trygghet och ett intressant utbud.

Delal Apak

Namn: Delal Apak

Gör: Vd, delägare och coach på Novare Peritos

Ålder: 34 år

Bor: Hägersten, Stockholm

Karriär: Har jobbat som rekryterare, projektledare, produktchef, konsultchef på olika företag inom tjänstebranschen.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]