Hoppa till huvudinnehåll
Ledarskap

Chefer har dålig koll på psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa? Nej, tack! Det skulle kunna stå i många rekryteringsannonser – var fjärde chef vill nämligen inte anställa personer med erfarenhet av psykisk ohälsa, visar en undersökning från kampanjen Hjärnkoll.
Niklas Hallstedt Publicerad 2 juni 2014, kl 12:34

Mellan 30 och 50 procent av oss kommer någon gång i livet att drabbas av psykisk ohälsa. Men det är chefer på svenska företag och myndigheter ovetande om.  De flesta av dem tror att psykisk ohälsa är betydligt mer ovanligt än det verkligen är. En majoritet av cheferna tror att färre än 10 procent av de anställda kommer att utveckla psykisk ohälsa under yrkeslivet.

- Det är en väldigt kraftig underskattning, i dag är psykisk ohälsa den största orsaken till sjukskrivningar, konstaterar Rickard Bracken som är projektledare på Hjärnkoll.

Drygt var fjärde av de tillfrågade cheferna är inte heller beredda att anställa människor med erfarenhet av psykisk ohälsa. Nästan lika många tror inte heller att människor med psykiska problem vill ha ett arbete.

- Det är viktigt att cheferna förstår hur vanligt det är med psykisk ohälsa och att arbeta förebyggande. De spelar en nyckelroll både för att man ska kunna få arbete och stanna kvar i det.  Det gäller att arbeta med insatser som minimerar risken att anställda blir sjukskrivna.

För arbetsgivaren kan det exempelvis handla om att jobba med organisationens värdegrund så att man förhindrar mobbning, se till att anställda har rätt kompetens för sina arbetsuppgifter och verka för ett öppet arbetsklimat.

I undersökningen ingår 403 chefer med personalansvar i privat och offentlig sektor.

Begreppet psykisk ohälsa omfattar alla psykiska sjukdomar, varav ångest och depression är de vanligaste.

Niklas Hallstedt