Hoppa till huvudinnehåll
Ledare

”Titta inte bort”

Publicerad
Colourbox
Colourbox

Du borde åka tillbaka till ditt hemland!” ”Jävla svarting.” Sådana kommentarer får apoteksanställda med utländsk bakgrund höra från kunder. Detta 80 år efter Kristallnatten, den nazistiska attacken mot den judiska befolkningen som ofta ses som inledningen till Förintelsen.

Nu är dagens Sverige inte Tyskland anno 1938. I Tyskland, liksom i stora delar av övriga Europa, fanns en utbredd antisemitism. Det bäddade för att protesterna mot förföljelsen uteblev.

I Sverige delar de allra flesta av oss en övertygelse om människors lika värde. Det betyder inte att vi saknar fördomar. Det om inte annat visar det som de apoteksanställda berättar om i vårt reportage.

Läs mer: "Kunden sa jävla apa"

Vi kan självklart inte acceptera att anställda utsätts för rasism på sina arbetsplatser. Att apoteken nu väljer att polisanmäla förövarna är utmärkt.

Men rasismen kan inte lagstiftas bort. För att få bukt med den krävs också att vi som individer står upp för vår övertygelse. Det är när vi tittar bort och håller tyst som det är som farligast.
Foto: Christopher Hunt
Niklas Hallstedt
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare
niklas.hallstedt@kollega.se



Foto: Christopher Hunt

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Ledare

Är bäst-före-datum passerat?

Få vill skylta med sin åldernoja, men i slutna sällskap pratar folk i min generation om rädslan för att inte längre räknas på arbetsmarknaden. Jag tror att det är dags att prata mer öppet om oron.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 21 oktober 2024, kl 05:58
Helena Ingvarsdotter
Helena Ingvarsdotter, chefredaktör Kollega och Chef & Karriär. Foto: Klas Sjöberg

Kanske har du fnissat åt skämt i stil med ”arbetsgivaren letar efter någon som är 25 år, har 15 års erfarenhet och utflugna barn”. Lite raljerande förstås, men åldersfixeringen på arbetsmarknaden är ett faktum.

När du är ung, kanske med en splitter ny utbildning på cv:t, hindras du av brist på erfarenhet. När du fått erfarenhet saknar du ungdom och färsk utbildning. Eller så stöter du på patrull för att den som rekryterar befarar att du vill styra och ställa för mycket. Eller kräva för hög lön.

Själv är jag 55 år, älskar mitt jobb och vill gärna fortsätta: uppdraget är meningsfullt, kollegorna roliga och arbetet utvecklande. Det finns ingen annan anställning jag går och suktar efter – jag stortrivs i nuet.

Men jag tvingas ändå tänka ett antal år framåt. För om vi ska vara ärliga tickar klockan mot den punkt när det är betydligt svårare att bli toppkandidaten i en rekrytering. Vissa skulle till och med säga att bäst-före-datum är passerat. Så kanske är det så här krasst för folk i min ålder: leta nytt jobb nu eller bestäm att det här är din arbetsplats till pensionen. Det är såklart inte fel att stanna när man trivs, men ska man verkligen behöva avgöra det när det fortfarande återstår mer än tio år av arbetslivet?

Jag märker att många jämnåriga diskuterar detta, att utsikterna till ytterligare en sväng i jobblivet har krympt. Men det sägs i slutna sällskap – ingen vill väl skylta med åldersnoja. Fast det handlar ju inte om rädsla för att få rynkor och grått hår, utan om oron för att inte längre räknas på arbetsmarknaden. Den oron borde vi prata mer öppet om.

Vi borde också glädja oss åt de goda exempel som trots allt finns. Till exempel kan du här inspireras av Margareta Hallin som blev uppsagd efter ett långt arbetsliv, vid 57 års ålder, men hittade en helt ny väg.