Hoppa till huvudinnehåll
Ledare

Gör din röst hörd!

I dessa tuffa tider har facket mycket stor betydelse. Till exempel genom att teckna kollektivavtal om korttidspermitteringar för att rädda företag och jobb. Och för att hålla emot när näringslivet håller omotiverat hårt i lönepengarna.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 28 oktober 2020, kl 11:18
Christopher Hunt
Helena Ingvarsdotter, chefredaktör och ansvarig utgivare. Christopher Hunt

För hundra år sedan bildades det första av de fackförbund som i dag är Unionen. Då som nu var en av de främsta uppgift­erna att kämpa för rimliga löner. Detta ställs på sin spets i tuffa pandemitider, och gör det tydligt att ensam inte är stark. För med kniven mot strupen är det svårt att som enskild anställd hålla emot om arbetsgivaren kräver att du ska gå ner i lön.

Det visar också den opinionsundersökning vi har gjort – många kan tänka sig tillfälliga lösningar. Men att sänka lönen, eller avstå löneökningar, är aldrig rätt väg. För tänk e­fter - inte erbjuder arbetsgivaren automatiskt högre lön när tiderna är goda?

Läs mer: Många beredda avstå löneökningar tillfälligt

I förhandlingarna inför korttidsavtalen ville facket att företagen skulle passa på att kompetensutveckla sin korttidspermitterade personal, men det har bara blivit verklighet för en fjärdedel.

Läs mer: 3 av 4 utbildas inte

I nya numret av Kollega hittar du även tips på vett och etikett för videomöten och om hur du kan enkelt kan höja nivån på dina hemarbetesluncher. Och mycket mer.

Till slut vill jag tipsa dig om Kollegas nya debattsida på webben. Att öppna för medlemmarnas åsikter är viktigt för oss som fackförbundstidning – vi vill att du ska komma till tals om det som rör din vardag i jobbet eller arbetslivet i stort.

Välkommen att göra din röst hörd!

Ledare

Mörka moln på solig himmel när Unionen höll kongress

Unionen har hållit kongress och där diskuterades AI, arbetstid, hållbarhet, löner och en massa annat som rör jobbet. Med på kongressen fanns också fackliga ledare från Belarus som blivit fängslade och förföljda – en påminnelse om att aldrig ta demokratin för given.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 16 november 2023, kl 06:01
Helena Ingvarsdotter
Helena Ingvarsdotter, chefredaktör Kollega och Chef & Karriär. Foto: Klas Sjöberg

Votering! Det efterfrågades flitigt i soliga Karlstad där Unionens nyligen höll kongress. Ordet betyder omröstning och ombuden kan begära det om det är osäkert hur många som ropade ja till det ena eller andra förslaget till beslut.

För den som inte brukar delta på liknande möten är ordet kanske inte välkänt. Så är det med så kallade fackuttryck – fiffiga för att de är exakta men ibland svåra för utomstående. Förmodligen använder du själv ett gäng sådana begrepp. Vi på Kollega har gjort ett ”knäck” (journalistord som betyder artikel) om fackord och förkortningar från arbetslivet – ta en titt här för att se hur många av dem du känner igen.

För kongressdeltagare krävs det tåligt sittfläsk, den saken är klar

Tillbaka till kongressen, som hålls vart fjärde år. Ombuden från hela landet diskuterade förbättringar av löner och arbetsmiljö och en mängd andra frågor som har med jobbet och facket att göra. Till exempel arbetstid, hållbarhetsarbete, AI:s påverkan på framtida jobb, behovet av fler unga på fackliga uppdrag och huruvida förbundet har gått för långt i digitaliseringen av fackliga kurser och evenemang. Engagemanget var stort och diskussionerna blev långa – för kongressdeltagare krävs det tåligt sittfläsk, den saken är klar.

Trots det soliga vädret var det också en kongress där de mörka molnen från övriga världen kom nära och vi påmindes om hur priviligierade vi är samt att vi aldrig kan ta demokratin för given. Flera gäster från Belarus berättade om hur fackligt aktiva döms till långa fängelsestraff, många av dem trots att de är gamla och sjuka. Att fängsla fackliga företrädare och ledare är ju förfärligt, och det händer alldeles nära oss – det är bara 80 mil mellan huvudstäderna Stockholm och Minsk.