Hoppa till huvudinnehåll
Ledare

Gör din röst hörd!

I dessa tuffa tider har facket mycket stor betydelse. Till exempel genom att teckna kollektivavtal om korttidspermitteringar för att rädda företag och jobb. Och för att hålla emot när näringslivet håller omotiverat hårt i lönepengarna.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 28 oktober 2020, kl 11:18
Christopher Hunt
Helena Ingvarsdotter, chefredaktör och ansvarig utgivare. Christopher Hunt

För hundra år sedan bildades det första av de fackförbund som i dag är Unionen. Då som nu var en av de främsta uppgift­erna att kämpa för rimliga löner. Detta ställs på sin spets i tuffa pandemitider, och gör det tydligt att ensam inte är stark. För med kniven mot strupen är det svårt att som enskild anställd hålla emot om arbetsgivaren kräver att du ska gå ner i lön.

Det visar också den opinionsundersökning vi har gjort – många kan tänka sig tillfälliga lösningar. Men att sänka lönen, eller avstå löneökningar, är aldrig rätt väg. För tänk e­fter - inte erbjuder arbetsgivaren automatiskt högre lön när tiderna är goda?

Läs mer: Många beredda avstå löneökningar tillfälligt

I förhandlingarna inför korttidsavtalen ville facket att företagen skulle passa på att kompetensutveckla sin korttidspermitterade personal, men det har bara blivit verklighet för en fjärdedel.

Läs mer: 3 av 4 utbildas inte

I nya numret av Kollega hittar du även tips på vett och etikett för videomöten och om hur du kan enkelt kan höja nivån på dina hemarbetesluncher. Och mycket mer.

Till slut vill jag tipsa dig om Kollegas nya debattsida på webben. Att öppna för medlemmarnas åsikter är viktigt för oss som fackförbundstidning – vi vill att du ska komma till tals om det som rör din vardag i jobbet eller arbetslivet i stort.

Välkommen att göra din röst hörd!

Helena Ingvarsdotter
Helena Ingvarsdotter
[email protected]