Hoppa till huvudinnehåll
Lön

Kvinnliga fotbollsproffs kan inte leva på sina löner

Fotbollsspelare är ett av Sveriges mest ojämställda yrken sett till lön och villkor. Hälften av de kvinnliga proffsen kan inte leva på sin lön. Det konstaterar Unionen i en ny rapport.
Kamilla Kvarntorp Publicerad
Thomas Johansson / TT
Kungsbacka DFF och Djurgårdens IF FF under en match i damallsvenskan. Thomas Johansson / TT

Unionen har kartlagt löner, anställningsförhållanden och föräldraledighet för fotbollsproffs i landslaget och Allsvenskan. De kvinnliga proffsens löner är inte i närheten av de manliga spelarnas. Kvinnliga spelare har också svårare att kombinera fotbollskarriären med föräldraskap och att jobba kvar inom fotbollen när den aktiva karriären är över.

– Villkoren och förutsättningarna inom fotbollen är väldigt ojämställda. Det är upprörande hur stora skillnaderna är. Så kan vi inte ha det långsiktigt. Kvinnor och män ska behandlas på samma sätt i arbetslivet – ha samma rätt och möjligheter till utveckling, både vad gäller lön och karriär, säger Unionens förbundsordförande Martin Linder.

Enligt det internationella fotbollsförbundet FIFA:s senaste rankning över de bästa herr- och damlandslagen i världen hamnar det svenska damlandslaget på en nionde plats, medan herrlandslaget ligger på fjortonde plats. Men damernas bättre prestationer återspelar sig inte i lönerna.

88 procent av herrarna har en månadslön på över 30 000 kronor i månaden. Bland damspelarna tjänar hela 86 procent under 20 000 kronor i månaden.

Ersättningen utöver fast månadsersättning från klubben skiljer sig också mycket mellan de kvinnliga och manliga proffsen. 27 procent av männen jämfört med 3 procent av kvinnorna får ersättning vid matchvinst. Och 37 procent av männen jämfört med 16 procent av kvinnorna har personlig sponsring.

Läs mer: "Hiskeliga pengar inom herrfotbollen"

De ojämlika ersättningsnivåerna gör att nästan hälften, 46 procent, av de kvinnliga fotbollsproffsen inte kan leva på sin sammanlagda inkomst från fotbollen – 93 procent av de manliga spelarna kan göra det. Medan männen kan satsa helhjärtat på fotbollen måste kvinnorna alltså ha ett deltidsjobb vid sidan av fotbollskarriären för att klara försörjningen.

Att få ihop flera deltidsjobb med fotbollsträning och matcher i olika städer och länder är ofta svårt.

– Och att hinna till flera deltidsjobb på olika platser skapar stress. Det kan leda till ökad skaderisk, säger Shadé Jalali, utredare på Unionen som har skrivit rapporten.

Män avslutar oftast karriären på grund av skador och sämre motivation. Bland kvinnor är den främsta anledningen i stället att de inte får ekonomin att gå ihop och att de vill skaffa familj.

Hälften av de manliga proffsspelarna, 51 procent, har barn jämfört med endast 3 procent av de kvinnliga spelarna. Att så få kvinnliga fotbollsproffs har barn och att de ofta lämnar fotbollskarriären för att bilda familj tyder, enligt rapporten, på att det är särskilt svårt för kvinnor att kombinera föräldraskap med en fotbollskarriär.

Men en gravid person ska inte behöva betrakta sin karriär som avslutad.

”Hon bör, precis som vid en skada få möjligheten att komma tillbaka till sin klubb och sitt landslag. En graviditet är dessutom mer förutsägbar och lättare att planera för än en skada”, skriver rapportförfattaren.

För att förändra förhållningssättet till graviditet och föräldraledighet behövs bland annat tydlig information och riktlinjer om exempelvis hur kontrakt kan förlängas eller pausas, enligt rapporten.

Kvinnliga proffsspelare har också svårare att hitta nya uppgifter inom fotbollen, som till exempel tränare, när den aktiva karriären är slut. Exempel på mansdominansen i branschen är att två av 25 anställda av herrlandslaget är kvinnor, inom damlandslaget är sju av 19 anställda kvinnor.

De stora löneskillnaderna mellan män och kvinnor inom fotbollen förklaras ofta med att publikens intresse är större för herrfotboll. Sändningslicenserna kostar dessutom mer och transferpriser i miljardbelopp förekommer bara inom herrfotbollen.

– Med den utgångspunkten hade vi inte kunnat bedriva jämställdhetsarbete på något område. Man måste först ta reda på hur det ser ut, sedan ställa sig frågan om det är så här vi vill ha det. Därefter går det att komma fram till hur vi ska driva på för en sådan förändring, säger Martin Linder.

Hans-Göran Elo är förbundsdirektör för Arbetsgivaralliansen, idrottens arbetsgivarorganisation. Han beskriver de stora löneskillnaderna inom fotbollen som en komplex fråga.

– Det är klart att det inte är bra med så stora löneskillnader. Men man måste få in mer pengar i systemet för att lyfta damernas löner. Det har vi inte i dagsläget, säger han.

En konsekvens av de dåliga villkoren för kvinnliga fotbollsproffs i Sverige är att tjejer väljer bort en fotbollskarriär.  

– När unga tjejer i Sverige ser att kvinnliga fotbollsproffs inte kan leva på sina yrken väljer de bort fotbollen som satsning. Det gör att det blir ett sämre underlag, säger Shadé Jalali.

För tio år sedan låg det svenska damlandslaget i topp fem på världsrankingen. Nu har det halkat ner till plats 9. Länder som England och Frankrike har däremot klättrat i takt med att de fått proffsligor, där kvinnor tjänar ganska bra.

För ett få till en ändring betonas i rapporten vikten av att kvinnliga så väl som manliga fotbollsproffs i Sverige får heltidsanställningar samt löner och ersätt­ningar som det går att leva på.

– Någon behöver hålla i taktpinnen och gå före för att sätta Sverige på jämställdhetskartan även när det gäller fotbollen, säger Shadé Jalali.

Unionen, som organiserar anställda idrottsutövare och kanslipersonal inom idrotten, vill bland annat förbättra situationen för de kvinnliga proffsspelarna genom att bedriva klassiskt fackligt arbete.

– För oss gäller det att organiserar så många av elitutövarna som möjligt. Och sedan göra det som vi är bäst på – reglera arbetsvillkor i avtal, säger Martin Linder.

Rapporten bygger bland annat på intervjuer gjorda med 76 damspelare och 59 herrspelare i landslaget och Allsvenskan, som är medlemmar i Spelarföreningen och Unionen. 254 unga fotbollsspelare i åldrarna 10-16 år intervjuades också. Intervjuerna gjordes 21 maj – 9 oktober 2018 av Novus på uppdrag av Unionen.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Lön

Hela listan: Så mycket tjänar facktopparna

122 877 kronor. Så mycket tjänar Peter Hellberg, ordförande för Unionen, i månaden. Högst lön har Andreas Miller, Ledarnas ordförande, som drar in över 160 000 kronor i månaden. Ulrika Boëthius, Finansförbundet, har de största sidoinkomsterna.
David Österberg Publicerad 22 oktober 2024, kl 09:02
Facktopparnas löner avslöjade. Från vänster: Peter Hellberg, Unionen, Therese Svanström, TCO och Johan Lindholm, LO.
Facktopparnas löner avslöjade. Andreas Miller tjänar mest, Johan Lindgren minst. Ulrika Boëthius toppar med extrainkomster. Detta visar en kartläggning som Arbetsvärlden gjort. Från vänster: Peter Hellberg, Unionen, Therese Svanström, TCO och Johan Lindholm, LO. Foto: Claudio Bresciani/TT/Magnus Hjalmarsson Neideman/TT.

Att leda ett fackförbund kan ge mycket goda inkomster. Tidningen Arbetsvärlden publicerar i dag en lista på vad ordförandena i fackförbunden tjänar. Tidningen har dels tagit reda på vilken lön facktopparna har från sitt förbund, dels hur mycket de har i extrainkomster, exempelvis från styrelseuppdrag.

Högst lön – om man bortser från extrainkomster – har Andreas Miller, ordförande för Ledarna, som tjänar 160 500 kronor i månaden. Lägst lön har Tull-Kusts ordförande Johan Lindgren, med en månadslön på 20 850 kronor. Peter Hellberg, ordförande för Unionen, tjänar 122 877 kronor.

Om man räknar med facktopparnas extrainkomster blir listan en annan. Då toppar Ulrika Boëthius, ordförande för Finansförbundet. Hon tjänar 116 976 kronor, men har en total månadsinkomst på 470 783 kronor. Anledningen är främst att hon tidigare varit anställd på Handelsbanken och fortfarande tar del av bankens vinstdelningsprogram.

Även Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande, har betydande extrainkomster. Hennes lön är 110 540 kronor. Totalt tjänar hon dock 187 933 kronor. Extrapengarna kommer från styrelseuppdrag och rese- och bostadsförmåner, enligt Arbetsvärlden.

Lön fackordförande - hela listan

Ordförande, förbund, uppgiven och taxerad inkomst.

  1. Ulrika Boëthius, Finansförbundet (TCO) – heltid
    Uppgiven: 116 976 kr/mån
    Taxerad: 470 783 kr/mån
  2. Sineva Ribeiro, Vårdförbundet (TCO) – heltid
    Uppgiven: 110 540 kr/mån
    Taxerad: 187 933 kr/mån
  3. Therese Svanström, TCO – heltid
    Uppgiven: 142 000 kr/mån
    Taxerad: 172 442 kr/mån
  4. Göran Arrius, SACO – heltid
    Uppgiven: 146 000 kr/mån
    Taxerad: 172 017 kr/mån
  5. Andreas Miller, Ledarna (oberoende) – heltid
    Uppgiven: 160 500 kr/mån
    Taxerad: 170 342 kr/mån
  6. Lars Fresker, Officersförbundet (SACO) – 50% (Stefan Morin dec 2023-)
    Uppgiven: 92 875 kr/mån
    Taxerad: 168 667 kr/mån
  7. Sofia Rydgren Stale, Sveriges läkarförbund (SACO) – heltid
    Uppgiven: 125 000 kr/mån
    Taxerad: 162 150 kr/mån
  8. Jenny Kallerman, Akavia (SACO) – ca 20%
    Uppgiven: 27 375 kr/mån
    Taxerad: 150 617 kr/mån
  9. Anders Johansson, Forena (TCO) – ca 80%
    Uppgiven: 37 150 kr/mån
    Taxerad: 148 833 kr/mån
  10. Ulrika Lindstrand, Sveriges Ingenjörer (SACO) – ca 60%
    Uppgiven: 45 378 kr/mån
    Taxerad: 141 950 kr/mån
  11. Matz Nilsson, Sveriges skolledare (SACO) – heltid
    Uppgiven: 126 039 kr/mån
    Taxerad: 141 550 kr/mån
  12. Heike Erkers, Akademikerförbundet SSR (SACO) – heltid
    Uppgiven: 125 295 kr/mån
    Taxerad: 137 600 kr/mån
  13. Britta Lejon, Fackförbundet ST (TCO) – ej uppgiven
    Uppgiven: 106 500 kr/mån
    Taxerad: 133 125 kr/mån
  14. Bror Holm, KyrkA (SACO) – uppger ej
    Uppgiven: uppger ej
    Taxerad: 131 217 kr/mån
  15. Johan Lindholm, Byggnads (LO) – heltid
    Uppgiven: 76 019 kr/mån
    Taxerad: 129 683 kr/mån
  16. Åsa Fahlén, Sveriges Lärare (SACO) – heltid
    Uppgiven: 106 576 kr/mån
    Taxerad: 128 783 kr/mån
  17. Johanna Jaara Åstrand, Sveriges Lärare (SACO) – heltid
    Uppgiven: 121 500 kr/mån
    Taxerad: 126 975 kr/mån
  18. Susanna Gideonsson, LO – heltid
    Uppgiven: 116 410 kr/mån
    Taxerad: 120 000 kr/mån
  19. Veronica Magnusson, Vision (TCO) – heltid
    Uppgiven: 112 800 kr/mån
    Taxerad: 118 492 kr/mån
  20. Peter Hellberg, Unionen (TCO) – heltid (ordförande sedan oktober 2023)
    Uppgiven: 122 877 kr/mån
    Taxerad: 114 050 kr/mån
  21. Kristina Taylor, Sveriges Psykologförbund (SACO) – heltid
    Uppgiven: 103 880 kr/mån
    Taxerad: 111 225 kr/mån
  22. Malin Ragnegård, Kommunal (LO) – heltid
    Uppgiven: 93 192 kr/mån
    Taxerad: 110 917 kr/mån
  23. Chaim Zlotnik, Sveriges Tandläkareförbund (SACO) – 50%
    Uppgiven: 58 240 kr/mån
    Taxerad: 107 008 kr/mån
  24. Malin Ackholt, Hotell- och restaurangfacket (LO) – heltid
    Uppgiven: 91 084 kr/mån
    Taxerad: 105 983 kr/mån
  25. Gabriella Lavecchia, Seko (LO) – heltid
    Uppgiven: 93 670 kr/mån
    Taxerad: 104 475 kr/mån
  26. Emina Kovacic, Sveriges Arkitekter (SACO) – deltid
    Uppgiven: 30 626 kr/mån
    Taxerad: 103 350 kr/mån
  27. Katharina von Sydow, Polisförbundet (TCO) – heltid
    Uppgiven: 100 000 kr/mån
    Taxerad: 102 675 kr/mån
  28. Eva Guovelin, Livs (LO) – heltid
    Uppgiven: 80 779 kr/mån
    Taxerad: 100 083 kr/mån
  29. Ann-Charlotte Gavelin Rydman, Sveriges skolledare (SACO) – heltid
    Uppgiven: 98 058 kr/mån
    Taxerad: 99 983 kr/mån
  30. Marie Nilsson, IF Metall (LO) – heltid
    Uppgiven: 94 722 kr/mån
    Taxerad: 98 825 kr/mån
  31. Simon Norrthon, Scen & Film (TCO) – ca 70%
    Uppgiven: 68 315 kr/mån
    Taxerad: 96 133 kr/mån
  32. Linda Palmetzhofer, Handels (LO) – heltid
    Uppgiven: 92 250 kr/mån
    Taxerad: 95 150 kr/mån
  33. Ida Kåhlin, Arbetsterapeuterna (SACO) – 80%
    Uppgiven: 75 920 kr/mån
    Taxerad: 92 992 kr/mån
  34. Ulrika Hyllert, Journalistförbundet (TCO) – heltid
    Uppgiven: 85 057 kr/mån
    Taxerad: 89 408 kr/mån
  35. Urban Pettersson, Elektrikerförbundet (LO) – heltid
    Uppgiven: 76 714 kr/mån
    Taxerad: 87 617 kr/mån
  36. Pontus Georgsson, Pappers (LO) – heltid
    Uppgiven: 81 288 kr/mån
    Taxerad: 84 633 kr/mån
  37. Magnus Konradsson, Förbundet Reservofficerarna (SACO) – deltid
    Uppgiven: 4 375 kr/mån
    Taxerad: 84 433 kr/mån
  38. Per-Olof Sjöö, GS (LO) – heltid
    Uppgiven: 79 867 kr/mån
    Taxerad: 84 017 kr/mån
  39. Lennart Mauritzon, Fastighets (LO) – heltid
    Uppgiven: 70 200 kr/mån
    Taxerad: 81 217 kr/mån
  40. Eleonor Fredler, Sveriges Veterinärförbund (SACO) – ej uppgiven
    Uppgiven: ej uppgiven
    Taxerad: 80 992 kr/mån
  41. Magnus Nordström, SRAT (SACO) – 50%
    Uppgiven: 48 300 kr/mån
    Taxerad: 79 575 kr/mån
  42. Mats Högblom, Sjöbefälsföreningen (SACO) – deltid
    Uppgiven: 2 333 kr/mån
    Taxerad: 79 492 kr/mån
  43. Karin Inde, Musikerförbundet (LO) – heltid
    Uppgiven: 67 500 kr/mån
    Taxerad: 75 125 kr/mån
  44. Tommy Wreeth, Transport (LO) – heltid
    Uppgiven: 65 750 kr/mån
    Taxerad: 73 933 kr/mån
  45. Anna Troberg, DIK (SACO) – heltid
    Uppgiven: 70 000 kr/mån
    Taxerad: 70 750 kr/mån
  46. Patriq Fagerstedt, Naturvetarna (SACO) – 50%
    Uppgiven: 40 743 kr/mån
    Taxerad: 68 975 kr/mån
  47. Johan Lindgren, TULL-KUST (TCO) – heltid
    Uppgiven: 20 850 kr/mån
    Taxerad: 68 483 kr/mån
  48. Agnieszka Madej, Sveriges Farmaceuter (SACO) – 50%
    Uppgiven: 12 075 kr/mån
    Taxerad: 66 267 kr/mån
  49. Caroline Nilsson, Försvarsförbundet (TCO) – 80%
    Uppgiven: 24 767 kr/mån
    Taxerad: 53 117 kr/mån
  50. Gunnar Jönsson, ordförande/kanslichef Symf (TCO) – ca 60%
    Uppgiven: 32 220 kr/mån
    Taxerad: 43 125 kr/mån
  51. Martin Berg, Hamnarbetarförbundet (oberoende) – 80%
    Uppgiven: 40 098 kr/mån
    Taxerad: 38 883 kr/mån
  52. Gabriel Kuhn, SAC – Syndikalisterna (oberoende) – heltid
    Uppgiven: 29 500 kr/mån
    Taxerad: 17 242 kr/mån
  53. Mikael Johansson, Målarna (LO) – heltid
    Uppgiven: 77 887 kr/mån
    Taxerad: ingen uppgift
  54. Sanna Wolk, SULF (SACO) – 50%
    Uppgiven: 59 950 kr/mån
    Taxerad: ej fastställd (2022: 208 557 kr/mån)

    Källa: Arbetsvärlden. Taxerad inkomst är angiven som genomsnittlig månadsinkomst beräknad utifrån Skatteverkets fastställda förvärvsinkomst för 2023. Den siffran inkluderar förutom samlad lön av arbete, arvoden, förmånsvärde och pensionsavsättningar. Den inkluderar inte inkomst av kapital som försäljningar av ägodelar eller aktier.