Hoppa till huvudinnehåll
Kompetensutveckling

4 röster om att få ny kompetens

Ont om kapital. Tidsbrist. Snålhet. Skälen till att många inte erbjuds att tillägna sig ny kunskap är flera.
Ola Rennstam, Niklas Hallstedt Publicerad
Colourbox
Colourbox

Läs mer: 53 procent chefer får inte kompetenslyft

ELISE:

Det har varit så stressigt

På det transportföretag där Elise jobbar är det tomt i kassan. Det har medfört att det blivit väldigt lite kompetensutveckling under senare tid. De utbildningar hon tidigare varit på har gett mycket, anser hon – ”man har varit taggad när man har kommit tillbaka”.

– Vi har generellt haft för lite pengar, så har det varit i nästan ett år. Jag tycker att det är jättesynd. Det är inget bra för företaget heller, arbetsgivaren tappar kompetens eftersom anställda söker sig vidare om de kan.

Ytterligare en anledning till att Elise inte har fått kompetensutveckling är tidsbrist.

– Det har varit så stressigt. Man vet ju att ingen annan gör jobbet som man lämnar. För att överleva stoppar man sig själv.

 

MATS:

En kultur av återhållsamhet

Mats har en chefsposition på ett företag i resebranschen. Här har det varit dåligt med kompetensutveckling under en lång tid. Delvis beror det på en tradition i företaget, tror han.

– Det finns en historik som går ut på att man ska vara återhållsam med allting, vidareutbildning ska inte kosta.

Men det beror inte enbart på det.

– Jag har själv skuld i det, jag har inte legat på eftersom jag inte ansett mig ha tid att avsätta.

Nu tycks dock en förändring vara på gång efter att företaget genomfört en omorganisation. Nyligen har det bestämts att Mats ska få del av en utbildningsinsats som är yrkesinriktad.

– Det är ett steg i rätt riktning. Även om jag är försiktig med att göra mig till talesperson för andra anställda tror jag att kompetensutveckling är något som både behövs och är efterlängtat rent generellt.

 

FREDDY JENSEN, EUROMASTER:

Utbildning sparar både tid och pengar

På Euromaster, som arbetar med däck- och fordonsservice i Varberg, erbjuds de anställda överlag mycket kompetensutveckling, berättar Freddy Jensen, som är Compliance Manager på företaget.

– Det har varit en positiv utveckling under de senaste åren. Jag tror att det beror på insikten att man sparar både tid och pengar med bra utbildning, man hjälper folk att vara duktiga.

För Freddy Jensens del handlar det både om utbildning i ledarskap och i yrkeskompetensen, exempelvis inom internrevision. När det handlar om ledarskapet har företaget bra koll på vad som behövs, menar Freddy. Den utbildning som handlar om yrkesområdet måste han dock begära själv.

– De andra kan ju inte veta vad jag behöver fylla på inom just mitt kompetensområde. Då är det enklast om jag håller reda på det själv.

 

PELLE:

Mycket floskler på kurserna

Pelle, första linjens chef på ett läkemedelsföretag, har personalansvar för 15 personer. Han tillhör dem som fått en hel del kompetensutveckling genom åren, men anser inte att utbildningarna har gett honom särskilt mycket handfast stöd i rollen som ledare.

– Det finns många utbildningar men det är svårt att träffa rätt. Det blir väldigt mycket självklarheter och floskler. Ibland kan man vara i väg två dagar på något som låter vettigt men som sedan kan vara svårt att realisera när man kommer tillbaka till jobbet. Man kommer lätt in i gamla gängor, säger han.

Pelle tycker också att det är komplicerat att ringa in vilken typ av kunskap han behöver och efterlyser mer input från sin chef om vad han behöver bli bättre på.

– När det gäller den tekniska delen av mitt jobb så lär man sig ett nytt datorprogram, det är väldigt konkret. Med ledarskap blir man aldrig riktigt färdig och det är ingen exakt vetenskap eftersom det handlar om mänskliga relationer. Men jag skulle vilja få en bra verktygslåda, framför allt när det gäller coachning och konflikthantering.

Hans arbetsgivare poängterar ofta vikten av kompetensutveckling, men till syvende och sist är det den krassa ekonomiska verkligheten som styr.

– Det finns en fabrik som ska rulla och det måste produceras, och då faller kompetensutvecklingen bort.

När det gäller Pelles egna medarbetares kompetensutveckling faller det på honom själv.

– Det blir jag som få avsätta tid till att lära och utveckla dem. Det i sin tur är en fråga om prioritering, det finns inte alltid den tiden och det har ekonomiska förklaringar.

Ledaren: "Ett tungt ansvar"

Fotnot: De personer som bara nämns med förnamn heter egentligen något annat och har valt att vara anonyma.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Kompetensutveckling

Fortsatt lång väntan på omställningsstudiestöd

Nu kan du ansöka om omställningsstudiestödet, utan att behöva sitta uppe till midnatt. Men väntetiderna är fortsatt långa. Den som söker nu kan inte förvänta sig svar innan höstterminen drar igång.
Carolina Högling Publicerad 11 mars 2025, kl 12:03
En bild på papper och en bild på ett brev från CSN
Den som vill ansöka om omställningsstudiestöd kan till nästa ansökningsperiod den 1 april söka redan vid klockan 20:00 istället för midnatt. Foto: Colourbox/ Jessica Gow/TT

Från och med den 1 april 2025 öppnar ansökan för omställningsstudiestödet redan klockan 20:00. Tidigare har ansökan öppnat vid midnatt. 

Förändringen har efterfrågats av de sökande som velat få tillgång till ansökan tidigare på dygnet. CSN har därefter lämnat in ett önskemål till regeringen om att själva få bestämma vilken tid ansökan ska öppna vilket nu har godkänts. Eftersom ansökningarna prövas i den ordning som de kommer in, lönar det sig att vara tidig med att ansöka. 

Lång väntetid för omställningsstudiestöd

De långa handläggningstiderna för studiestödet har tidigare kritiserats. CSN skriver på sin hemsida att de som söker stödet under ansökningsomgången som öppnar den 1 april får räkna med att väntetiden kommer att vara minst lika lång som den är nu. De skriver även att man inte kan förvänta sig att få besked innan studiestarten för höstterminen. 

Ansökan om omställningsstudiestödet öppnar två gånger per år. Den 1 april för de som ska studera på hösten, och den 1 oktober för de som ska studera på våren. Av de cirka 14 100 ansökningar som kom in under ansökningsomgången som öppnade den 1 oktober 2024 är det just nu cirka 5 700 personer som väntar på besked, varav de flesta är under handläggning. 

CSN: Vi har gjort förbättringar

Annika Fahlhander, avdelningschef för utbetalningsavdelningen på CSN, säger att handläggningstiderna för omställningsstudiestödet under 2024 förbättrats successivt. 

– Våra förbättringar beror dels på att vi har jobbat vidare med att utveckla systemstödet för att handlägga ansökningar men också att vi under 2024 och 2025 har fått medel för att bli fler som handlägger omställningsstudiestödet. Från den 1 april får CSN också tillämpa förenklade regler, bland annat avseende etableringsvillkoret, vilket ytterligare kommer att effektivisera handläggningen, säger Annika Fahlander.