Annons
Annons
  • "Fackförbundsjournalistik är bland det finaste man kan hålla på med," säger Helena Ingvarsdotter. Foto: Anders G Warne

Kollega får ny chefredaktör

Publicerad 27 juni 2019, kl 12:23

Helena Ingvarsdotter blir ny chefredaktör och ansvarig utgivare för Kollega och Chef & Karriär. Hon kommer närmast från Lärarförbundet där hon var chefredaktör för flera tidningar. Helena har lång erfarenhet från fackförbundspress och har även varit chefredaktör för Visions (då SKTF:s) tidning Chefen i fokus.

Grattis, hur känns det?
– Det känns jättebra, det här är verkligen mitt drömjobb. Det är ett jättespännande område som Kollega bevakar. Och jag tycker att fackförbundsjournalistik är bland det finaste som man kan hålla på med. Arbetslivet skildras mest ur ett näringslivsperspektiv i andra medier, och när de skriver om människor som jobbar framställs de ofta som offer. Fackförbundspressen ska granska missförhållanden på arbetsmarknaden. Men det handlar också om att ge alla som jobbar en röst och visa vilket bra jobb som görs.

Varför behöver Unionen ha en medlemstidning?
– Det är en plats där medlemmarna får en röst, det är också en plats där de får kunskap. Det är viktigt med en stark och fri fackförbundsjournalistik. Det är bra för medlemmarna och det är bra för förbundet, för mångfalden och för demokratin.

De fria fackförbundstidningarna blir färre, hur ser du på det?
– Det är en röst som försvinner i den mångfald som behöver finnas för att skildra och granska arbetslivet. Ett fackförbund som organisation ska tåla granskning. Det har Unionen uttryckt i sin policy för tidningen. Det känns jättebra.

Varför tror du att du fick jobbet?
– Jag har lång erfarenhet av att jobba med tidning i fackförbund och lång erfarenhet av att vara chef. Unionen verkar ha samma syn på ledarskap som jag, det vill säga att man vill ha ett öppet och tillitsfullt samarbete. Det handlar om att våga pröva nytt, våga göra fel och framför allt om att ha kul tillsammans. Jag hoppas och tror att det är de ledaregenskaperna som har gjort att jag har fått jobbet.

Vad är bra med tidningen i dag?
– Den är proffsig med genomarbetade jobb, en bra mix, ett bra tilltal till läsarna – att de är starka och viktiga personer. Tidningen är väldigt snygg.

Vad kan bli bättre?
– Det finns mycket material på webben som har aktualitetskaraktär. Det skulle man kunna använda mer i papperstidningen. Och precis som för alla andra handlar det om att jobba med ännu mer spridning av material och göra en ny sorts journalistik även digitalt – eftersom läsarna finns på fler plattformar. Tidningen gör redan djupdykningar och i viss mån granskningar. Det är möjligt att man skulle kunna göra mer av det. Det är något man får fundera på tillsammans med redaktionen. Det är min spontana tanke.

Helena Ingvarsdotter tillträder den 15 augusti.

Kamilla Kvarntorp
[email protected]