Prenumerera på Kollegas nyhetsbrev
Är du medlem i Unionen? Vill du få alla våra nyheter, tips och granskningar direkt i din inkorg?
Enkelt! Anmäl dig via länken
Är du medlem i Unionen? Vill du få alla våra nyheter, tips och granskningar direkt i din inkorg?
Enkelt! Anmäl dig via länken
I höstas uppmanade franska studenter i ett manifest företag och regeringar att ta sitt ansvar och aktivt arbeta för en hållbar värld. Den 3 december, i samband med FN:s klimatmöte i polska Katowice, lanserade svenska studenter sin version av manifestet. I manifestet kräver studenterna att företag, myndigheter och organisationer sätter ekologisk hållbarhet i centrum för sin verksamhet, för att vara aktuella som framtida arbetsgivare.
Läs också: 3 företag om studenternas klimatkrav
– Som studenter har vi makt att påverka våra framtida arbetsgivare eftersom det är brist på kompetent arbetskraft i Sverige. Vi vill utnyttja vår makt genom att endast söka oss till arbetsgivare som delar våra värderingar. Många av oss vill arbeta för en hållbar framtid. Men ju närmare arbetsmarknaden vi kommer inser vi att många av de företag och arbetsplatser vi kan hamna på inte alls bidrar till omställningen i den mån som krävs. Väldigt få gör sitt för att nå 1,5-gradersmålet, säger Sally Bohlin, som läser maskinteknik på KTH och är en av initiativtagarna till studentmanifestet.
Studenterna definierar inte ekologisk hållbarhet i manifestet. Men enligt Sally Bohlin innebär det att ekosystem bevaras och att jordens system inte utsätts för större påfrestningar än att de kan återhämta sig.
– Vi vill bevara klimatet och naturlivet så att framtida generationer får samma möjligheter till ett gott liv och till användning av naturkapital som vi.
Mattias Goldmann, vd för den gröna tankesmedjan Fores, räknar med att manifestet får genomslag i näringslivet.
– Det är sällan lagstiftning och kundkrav som driver företagen i klimatfrågan. Det gör däremot befintliga och kommande medarbetare, som säger att det inte spelar någon roll hur mycket företagen lockar med i lönekuvertet – om de inte har tillräckligt vassa klimatmål har de ingen chans att rekrytera dem.
Det råder i dag brist på arbetskraft i en mängd branscher i stora delar av landet.
– Att i det läget som företag veta att vi kommer att ratas av de bästa och de brightaste om vi inte är en del av klimatlösningen är den tydligaste signal som näringslivet kan få, säger Mattias Goldmann.
Men hur agerar studenterna den dag konjunkturen vänder och det finns färre jobb att söka. Tackar de då nej till arbetsgivare som inte delar deras värderingar?
– Det blir kompromisser. För mig är det viktigaste att företaget visar en vilja till förändring, de behöver inte vara perfekta från början. Vi ställer hårda krav på arbetsgivarna, men vi är snart utexaminerade och vill bidra med vår kunskap för att hitta lösningar på resan mot ett hållbart samhälle, säger Sally Bohlin.
Men Mattias Goldmann tror att det även under en lågkonjunktur blir konkurrens om den mest kvalificerade arbetskraften och att företagen måste vässa sitt klimatarbete för att inte gå miste om duktiga medarbetare.
– De bästa kommer att kunna välja och vraka även i en vikande konjunktur. Företagen riskerar att gå miste om spetskompetens om de inte är en tydlig del av klimatlösningen, säger han.
I en debattartikel i DN skärpte studenterna kraven och uppmanade bland annat företagen att minska sina koldioxidutsläpp med 16 procent per år, vilket uppges vara en förutsättning för att uppnå 1,5-gradersmålet, det vill säga att begränsa jordens uppvärmning till 1,5 grader.
– Företagen skulle behöva sätta en koldioxidbudget per år och jobba på allvar med att minska utsläppen. Jag förstår att det är en stor utmaning för industriföretagen att ställa om hela sin produktion. Men vad är alternativet. Vi kan inte låta världen gå under, säger Sally Bohlin.
Hur företagen konkret ska arbeta för att minska sin klimatpåverkan beror på deras verksamhet.
– Industriföretagen står för en stor del av Sveriges utsläpp. De måste fundera över hur de kan ställa om sin produktion så att den blir mer hållbar. För företag som inte har så stora utsläpp från den egna verksamheten handlar det om att minska resandet, säger Sally Bohlin.
Hur ser då arbetsgivarorganisationerna på de krav som studenterna ställer?
Maria Sunér Fleming, ansvarig för energi- och klimatfrågor på Svenskt Näringsliv, är positiv till att studenterna är engagerade i miljöfrågan och ställer krav på företagen. Men att minska koldioxidutsläppen med 16 procent per år är inte möjligt för alla branscher, enligt henne.
– Vissa branscher kan kanske klara det. För andra blir det betydligt mer utmanande. Men det finns inga större företag i Sverige med självaktning som inte har klimatmål. De har kanske valt att minska utsläppen i en takt som passar den egna verksamheten. Det måste man ha respekt för, säger hon.
Som exempel anger Maria Sunér Fleming stålindustrin, den industrin i Sverige som enskilt släpper ut mest och där det i dagsläget inte finns någon teknologi för att ta bort utsläppen.
– För stålindustrin finns inget sätt att minska utsläppen med 16 procent per år. Men det pågår ett intensivt arbete i branschen för att få fram en ny processteknologi. När den är på plats kommer utsläppen i ett steg minskas till näst intill noll.
Maria Sunér Fleming är även tveksam till kravet i manifestet, att företagen ska sätta ekologisk hållbarhet i centrum för sin verksamhet.
– Det är svårt att se att ett företag skulle sätta den ekologiska hållbarheten högre än den ekonomiska avkastningen. Ett företag måste ha som centralt mål att generera en ekonomisk avkastning. Företag som inte går med vinst finns ju inte kvar på sikt. Men det motsätter inte att ekologisk hållbarhet är en viktig del av verksamheten.
Hennes bild är att ung arbetskraft ställer högre krav än tidigare generationer på att företagen har ett ekologiskt hållbarhetstänk.
– Företagen vittnar om att unga medarbetare ställer frågor om hur de konkret jobbar med hållbarhet och miljöfrågor.
Men hon vet inte om förtagen gör något specifikt för att anpassa sig till den unga generationens krav.
– Det handlar snarare om att jobba med frågan därför att den är viktig i samhället i stort. Men att företagen ser sig som en del av en hållbar framtid tror jag är viktigt för att möta den unga generationen, säger Maria Sunér Fleming.
Philip Thunborg, ansvarig för hållbarhetsfrågor hos Företagarna, tycker däremot att studenternas krav att företagen ska minska koldioxidutsläppen med 16 procent per år är både relevant och rimligt.
– Det är självklart det som vi ska jobba för. Globalt är det den nivå som vi behöver ligga på för att nå 1,5-graderssmålet som vi kom överens om i Parisavtalet.
Enligt en undersökning som Företagarna gjorde 2015 tyckte 86 procent av medlemsföretagen att det var viktigt att bedriva ett hållbarhetsarbete – och 60 procent hade ett aktivt sådant arbete.
– De ser hur konkurrenskraften ökar när de möter kundkraven och inser att de måste ha ett klimatarbete för att vara relevanta som arbetsgivare, säger Philip Thunborg.
Handel och transport är två branscher som har kommit långt med sitt hållbarhetsarbete.
– För dem är det påtagligt att den egna verksamheten påverkar miljön. Det har till exempel blivit vanligare att transporter samordnas.
Informations- och kommunikationsföretagen ligger däremot inte lika långt framme med sitt miljöarbete.
– Generellt för företag som inte har kommit lika långt är att den egna verksamhetens miljöpåverkan inte är så tydlig, säger Philip Thunborg.
En brist hos många små och medelstora företag är, enligt Thunborg, att de inte utvärderar sitt hållbarhetsarbete.
– Det är viktigt för att kunna effektivisera tillverkningsprocesserna och göra nödvändiga justeringar. De som har utvärderat sitt hållbarhetsarbete och har en policy för hur de kompenserar eller effektiviserar sin verksamhet har också större chans att locka till sig rätt arbetskraft, säger han.
Effektiv plaståtervinning. Svensk Plaståtervinning i Motala sorterar tusen plastförpackningar i sekunden, med 95% av plasten som kan återvinnas.
Miljöutmaningar. Mindre än 30% av plastförpackningarna samlas in, vilket leder till höga koldioxidutsläpp när plasten bränns.
Framtida mål. Nya EU-regler kräver att alla förpackningar innehåller minst 30% återvunnen plast från 2030, vilket ska öka efterfrågan på återvunnen plast.
Sammanfattningen är gjord med stöd av AI-verktyg och är granskad av Kollegas webbredaktör. Läs Kollegas AI-policy här.
Det stinker inte, men det luktar inte gott. Och varför skulle det göra det? Varje timme anländer upp till 42 ton plastskräp till Svensk Plaståtervinning i Motala. Förpackningarna har rest från svenskarnas kök, landat på återvinningsstationer, åkt vidare till insamlingsplatser där de balats innan de till slut körts med lastbil till anläggningen i Östergötland.
Här lastar truckförarna plasten på band och sedan börjar förpackningarnas resa genom anläggningen. Conny Danielsson är produktionsledare och tar oss med längs de totalt 5,5 kilometer långa banden. Det är varmt och flugorna surrar.
– Som operatör är det bra att ha hygglig kondition. Vi går mellan 10 000 och 20 000 steg om dagen, säger han.
I ett första steg slås balarna sönder och förpackningarna sprids ut. Nedanför oss åker soppåsar och förpackningar som en gång innehöll bröd, Snickers, Daim, köttbullar, kakor, yoghurt, chips och nudlar. Men också en del som inte borde vara där, som Barbieben (eller om det möjligen är Ken?), ett saltkar av trä, delar av en skumgummimadrass och ett apelsinskal.
– Vi får in mycket konstigt – en gång hade vi ett vildsvin på bandet, en annan gång en grävling. Den fastnade och vi var tvungna att såga sönder den. Jag är glad att det inte var jag som behövde göra det för den var tydligen stenhård, säger Conny Danielsson och skrattar.
Att folk slänger saker som inte är plastförpackningar är ett problem. Ett mycket större problem är att plastförpackningar hamnar i de vanliga soporna och därmed eldas upp. Mattias Philipsson, vd för Svensk plaståtervinning, beskriver det som en ”allvarlig, nationell insamlingskris”.
– Mindre än 30 procent av plastförpackningarna samlas in. Det innebär dels att vi får koldioxidutsläpp när plasten eldas upp, dels att vi måste ta upp olja för att tillverka ny plast.
Plastförbränning står för sju procent av Sveriges totala växthusgasutsläpp. De förpackningar konsumenterna inte källsorterar genererar lika stora utsläpp som inrikesflyget.
– Vi måste sluta slänga förpackningarna i soporna. Insamlingen har ökat något men tyvärr ser vi inga stora trendbrott, säger Mattias Philipsson.
Vad beror det på?
– Det är tiotusenkronorsfrågan. En anledning är att folk inte har tilltro till systemet. De tror att det inte spelar någon roll om de sorterar eller inte; att förpackningarna ändå inte går att återvinna, men så är det verkligen inte. Av de förpackningar vi får in kan upp till 95 procent sorteras ut för att återvinnas.
Folk kanske tycker att det är lite äckligt att ha en fisk- eller kycklingförpackning liggande under diskbänken?
– Jag är ingen insamlingstaliban och kan förstå att det av hygienskäl ibland kan finnas anledning att inte sortera. Å andra sidan tar det inte många sekunder att skölja ur en sådan förpackning. Själv har jag blivit väldigt noggrann med att sortera sedan jag började jobba här.
Det är inte heller frivilligt att sortera. Enligt miljöbalken är både hushåll och företag skyldiga att sortera ut förpackningar från annat avfall. Men risken för att åka dit för en tandkrämstub i soporna är förstås liten och Mattias Philipsson tror inte på hårdare tag mot konsumenterna.
– Vi kan ju inte rota i folks sopor. Det är nog bättre att arbeta med belöningar i så fall, kanske någon form av pantsystem för förpackningar.
Regeringen har beslutat om nya regler för förpackningsinsamling för att öka återvinningen. Från i år har kommunerna tagit över ansvaret för insamling av förpackningsavfall. Kostnaden står dock fortsatt förpackningsproducenterna för.
År 2026 måste kommunerna samla in förpackningar på torg och i större parker. Senast 2027 måste alla kommuner införa fastighetsnära insamling. Det kommer att öka insamlingsgraden, men inte tillräckligt, enligt Mattias Philipsson.
– Det avgörande är att få folk att förstå att det spelar roll att de sorterar förpackningar. Vi tar emot väldigt mycket besök för att öka kunskapen om hur återvinningen går till.
Vi vandrar vidare genom anläggningen. Vid en av stationerna sorteras plasten efter storlek. En gigantisk tumlare med hål får mindre föremål att ramla ner, medan större föremål fortsätter sin resa. I en annan suger magneter åt sig metall, en tredje slår sönder soppåsar som folk fyllt med förpackningar. Sådär fortsätter det tills plasten når anläggningens hjärta. Här sorteras förpackningarna utifrån vilket typ av plast de innehåller.
Med hjälp av 60 infraröda sensorer, laser och kameror med artificiell intelligens kan maskinerna sortera ut tolv olika sorters plaster och de gör det i rasande fart – tusen förpackningar i sekunden.
Alla som jobbar i anläggningen bär ansiktsmask. Under hösten förstärks skyddet ytterligare när medarbetarna får masker med friskluftsintag.
– Förpackningarna gör att det finns sporer i luften här inne. Hur farliga de är på längre sikt vet vi egentligen inte eftersom anläggningen är så ny, men vi är väldigt noga med arbetsmiljön och tar det säkra före det osäkra, säger Conny Danielsson.
Förutom att vara produktionsledare är han också arbetsmiljöombud.
– Hittills har vi klarat oss utan större tillbud. Med hjälp av regelbundna skyddsronder försöker vi se till att förebygga olyckor.
När förpackningarna sorterats efter plastsort packas de återigen i balar. Därefter transporteras balarna till certifierade återvinnare inom EU. Therese Cederblom är försäljningschef:
– Min uppgift är att se till att vi har avsättning för all den plast vi har sorterat ut, att säkerställa att vi har någon att skicka den till. Vi säljer till återvinnare runt om i Europa som tvättar den, maler ner den och gör återvunnen råvara av den. Därefter kan den bli en ny förpackning eller plastprodukt, säger hon.
I arbetet ingår också leveranser av testmaterial till forskning på nya sätt att återvinna, samarbete med logistikavdelningen, marknadsanalyser och prisförhandlingar.
Det finns stor efterfrågan på återvunnen plastråvara. Men när priset på olja är lågt blir det billigt att tillverka ny, så kallad jungfrulig plast.
– Plastpriset följer oljepriset, men påverkas också av konjunkturen och priset på el. Problemet är att jungfrulig plast är billigt att tillverka och att det ibland gör att företag väljer det. Men återvunnen plastråvara kommer vara en viktig förutsättning för att nå en cirkulär ekonomi, säger Therese Cederblom.
Svensk plaståtervinning hoppas dock att nya EU-regler ska öka efterfrågan på återvunnen plast. Från 2030 måste alla nya förpackningar innehålla minst 30 procent återvunnen plast och då kommer efterfrågan på återvunnen plast – och därmed priset – att öka.
Dessutom blir det förbjudet för tillverkare att göra förpackningar som inte är återvinningsbara.
Svensk plaståtervinning öppnade i Motala 2018. Då kunde fyra plastsorter sorteras ut. Förra året öppnade den nya linan som integrerades med den första och nu alltså kan sortera tolv sorter. Omkring hundra personer jobbar här. I anläggningen arbetar truckförare och operatörer, på kontoret sköter tjänstemännen logistik, ekonomi och försäljning.
– Vi har gått från att vara noll anställda 2018 till hundra i dag, så vi har vuxit väldigt fort. Det har varit inspirerande och väldigt roligt. Alla som jobbar här vet att de jobbar i en världsledande anläggning. Det är klart att det har varit utmanade att bygga två anläggningar på fem år, men de personer som söker sig hit är inte trygghetssökande. De vill vara med och bygga upp något nytt och det finns en stark stolthet i det här, säger Mattias Philipsson.
Förutom viljan att vara med och bygga upp något nytt finns ytterligare som driver medarbetarna i Motala – och som kanske gör att de kan leva med att det luktar lite.
– Många tycker att det är roligt att jobba här just för att man känner att man gör något bra för miljön, säger Conny Danielsson.
Skölj. Du behöver inte diska förpackningen. Skölj om det behövs.
Bara förpackningen. Släng bara förpackningar i plastinsamlingen. Andra plastföremål, som plastfickor och plastleksaker, ska slängas på återvinningscentralen.
Separera om det går. Om förpackningen består av olika material ska de separeras och sorteras för sig.
1. Avfallet sorteras i efterhand, så jag kan lika gärna slänga allt i den vanliga avfallspåsen.
Nej, om du slänger ditt matavfall och dina förpackningar i avfallspåsen för restavfall eldas de upp och återvinns inte till nya produkter. Det går att återvinna i stort sett alla förpackningar av plast, papper, metall och glas samt tidningar och returpapper.
2. Det går åt så mycket energi att diska förpackningarna så miljönyttan äts upp.
Nej, så energikrävande är inte rengöringen. Undvik att diska under rinnande varmt vatten. Det räcker oftast med en lättare ursköljning av förpackningen.
3. Energiåtgången för att transportera förpackningar äter upp miljönyttan med återvinningen.
Nej, materialåtervinning ger en betydligt större vinst för miljön, även om det går åt energi för transporter.