Hoppa till huvudinnehåll
A-kassa

A-kassor slåss om medlemmar

Flera a-kassor upplever att Unionens a-kassa konkurrerar med dem om medlemmar. Det visar en rapport från tillsynsmyndigheten IAF som också anmärker på hur Unionenkassan beviljar medlemskap.
Johanna Rovira Publicerad
Production Perig / Colorubox, Ola Rennstam / Kollega
Du kan ofta välja mellan flera olika a-kassor. Nu får Unionens a-kassa kritik i en ny rapport för att kassan konkurrerar om medlemmar utanför sitt eget verksamhetsområde. Production Perig / Colorubox, Ola Rennstam / Kollega

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, har synat a-kassornas verksamhetsområden i en rapport som ska presenteras för kassornas ledningar på fredag. Tanken är att man ska vara med i en kassa som känner till det mesta som är värt att veta om det yrke eller den bransch man arbetar inom. Men av olika orsaker, bland annat att olika a-kassor slagits ihop, har idén med verksamhetsområden luckrats upp – flera a-kassor har liksom Unionens, breda verksamhetsområden som ofta flyter ihop med andra kassors. Anställda kan alltså välja mellan två eller flera a-kassor att gå med i.

Läs mer: Gå med i a-kassan? Tänk på det här!

17 av de 25 a-kassorna menar att det existerar en konkurrens om medlemmarna, på grund av möjligheten att välja. Unionens a-kassa och Akademikernas, AEA, pekas ut som de främsta rivalerna av de andra kassorna. Flera arbetslöshetskassor ansåg dessutom att Unionens a-kassa har ”ett omfattande och otydligt verksamhetsområde”.

Rapportförfattarna har också funnit brister i kassornas medlemshantering. Bland annat får sig Unionens a-kassa en känga för det digitala ansökningsförfarande som potentiellt kan släppa igenom personer utanför verksamhetsområdet. Man har inte i förväg lagt in tvingande val av yrke, även om det finns information i anslutning till ansökan. Det innebär i princip att varje sökande beviljas medlemskap oavsett yrke, arbetsgivare eller bransch.

Läs mer: A-kassan höjer avgiften

Unionens kassaföreståndare, Harald Petersson, menar att det finns otydligheter i rapporten och att han inte kan uttala sig om anmärkningen förrän han fått möjlighet att räta ut en del frågetecken under fredagens dragning. I rapporten framgår dock att Unionens a-kassa ser över om man kan införa ett tvingande val av yrke eller yrkesgrupp i ansökan utan att för den skull komplicera ansökningsprocessen.

– Det är klart att man måste rätta sig efter det IAF anmärkt på, men man har en viss respit att rätta till bristen. Vi har redan börjat titta på lösningar, säger Jeanette Mandl, chefsjurist på Unionens a-kassa.

Akademikernas a-kassa, AEA, struntar i vad deras medlemmar jobbar med. En gång akademiker, alltid akademiker, resonerar man. Men trots att IAF anser att kassans tillämpning strider mot lagen och aldrig skulle ha godkänts om de sökt registrering i dag, låter myndigheten bli att kritisera AEA, ”mot bakgrund att det är 50 år sedan arbetslöshetskassan bildades”.

Ledarnas a-kassa får dock en anmärkning – arbetslöshetskassan ansökte om att ändra sitt verksamhetsområde 2014, men fick nej först av IAF och senare även av förvaltningsrätten. Trots detta fortsatte Ledarnas a-kassa, enligt rapporten, att tillämpa verksamhetsområdet i strid mot både beslut och dom.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
A-kassa

Unionens a-kassa höjer avgiften

I mars blir det dyrare att vara med i Unionens a-kassa. Anledningen är bland annat att arbetslösheten har stigit – och att medlemmarnas inkomster har ökat.
David Österberg Publicerad 13 januari 2025, kl 13:42
Unionens a-kassa dyrare 2025. Till vänster några svenska mynt, till höger Unionens a-kassas kontor.
Nu blir a-kassan dyrare. Unionens a-kassa höjer avgiften från och med den 1 mars. Höjningen beror bland annat på högre arbetslöshet, enligt Unionens a-kassa som kämpat med långa väntetider och krånglande datasystem. Foto: Martina Holmberg/TT och Mats Thorén.
Harald Peterson
Harald Peterson Mattias Lindbäck

Den 1 mars blir det dyrare att vara medlem i Unionens a-kassa. Månadsavgiften höjs från 140 kronor till 160 kronor. Höjningen har flera skäl, enligt Harald Petersson, kassaföreståndare.

– Vi ser en total kostnadsökning i samhället, och vi ser framför allt att finansieringsavgiften till staten har ökat väsentligt, säger han.

Alla a-kassor betalar en finansieringsavgift till staten. Avgiften täcker en del av statens utgifter för arbetslöshetsersättningen. Hur hög avgiften är beror på hur många medlemmar en a-kassa har, hur höga inkomster medlemmarna har och hur hög arbetslösheten är.

Arbetslösheten ökade 2024

Under 2024 ökade arbetslösheten bland Unionens a-kassas medlemmar, jämfört med 2023. I snitt var arbetslösheten 2,55 procent per månad förra året, mot 1,83 procent året innan. Dessutom ökade deras inkomster.

Omkring 75 procent av medlemsavgiften går till finansieringsavgiften. Resten använder Unionens a-kassa för att bekosta sin verksamhet.

Varför höjs avgiften så drastiskt? Flera andra a-kassor höjde sina avgifter med omkring tio kronor förra året.

– Drastiskt är ett för starkt ord. Vi har inte höjt avgiften på ett par år, medan andra kanske i stället höjt i omgångar. Dessutom är vi den a-kassa som har de största volymerna och som betalar ut mest ersättning av samtliga a-kassor, vilket också har en påverkan. Att vara medlem i en a-kassa är fortfarande en billig försäkring, säger Harald Petersson.

Många medlemmar fick vänta länge på sina första utbetalningar under 2022, 2023 och delar av 2024. Ser ni en risk att höjningen skapar irritation mot den bakgrunden?

– Vi är ödmjuka inför det. Samtidigt är höjningen en signal om att vi fortsätter att säkra och utveckla vår verksamhet för att kunna hantera nuvarande och kommande utmaningar. I oktober börjar den nya arbetslöshetsförsäkringen gälla samtidigt som den gamla lever vidare under ett par år. Vi säkerställer att vi kan hantera parallella försäkringar under övergångsperioden.