Hoppa till huvudinnehåll
Karriär

”Min mentor var som ett skyddande paraply”

Mitt Livs Chans är Sveriges största mentorprogram för arbetssökande akademiker med utländsk bakgrund. För Sakera Ahmed från Bangladesh gav mötena med mentorn henne bättre självförtroende på det första svenska jobbet.
Elisabeth Brising Publicerad 11 augusti 2022, kl 14:11
Närbild på Sakera Ahmed och Christina Bergman
"Christina sa att jag var för hård mot mig själv och påminde om att de redan vet att jag lärt mig svenska snabbt", säger Sakera Ahmed (tv) om sin mentor Christina Bergman (th). Foto: Privat/Deloitte

Sakera Ahmed från Bangladesh har läst en master i ekonomi på Stockholms universitet och jobbat åtta år som kreditanalytiker på en bank i hemlandet. Ändå var det svårt att hitta jobb efter examen.

Jag sökte många tjänster och gick på intervjuer. Men jag hade svårt att få en bild av arbetsmarknaden och lyckades inte på intervjuerna.

Som arbetslös sökte hon mentorprogrammet Mitt Livs Chans där akademiker med utländsk bakgrund får coaching av en person i samma bransch med liknande utbildning som är väletablerad på den svenska arbetsmarknaden.

Jag tänkte att det är ett bra sätt att nätverka och träffa någon inom samma intresseområde.

Nervöst börja nytt jobb på svenska

Kort därefter fick Sakera Ahmed jobb som redovisningskonsult på Klara Consulting. Hon kände sig nervös för att börja arbeta med svenska som arbetsspråk och mötena med mentorn blev ett viktigt stöd i början.

– Pratar man med en positiv människa får man energi själv. Min mentor Christina var som ett skyddande paraply. Jag var så osäker första veckan på jobbet på hur det skulle gå med svenskan. Christina sa att jag var för hård mot mig själv och påminde om att de redan vet att jag lärt mig svenska snabbt, säger Sakera Ahmed.

Mentorn Christina Bergman jobbar som managementkonsult på Deloitte. Framförallt har hon kunnat ge grundläggande tips och förklarat hur svensk jobbkultur funkar.

Jag har jobbat länge och även varit mentor till många medarbetare. Det kändes roligt att kunna bidra till samhället med min kompetens och erfarenhet. 

Bra på att lyssna 

För att vara en bra mentor eller coach behöver man kunna lyssna in vad personen behöver hjälp med och verkligen höra vad någon säger, även mellan raderna, enligt Christina Bergman.

Coaching i sin renaste form är att ställa frågor och inte ge råd, men det tycker inte jag funkar här. Man måste ge råd också, det är en balansgång, säger hon.

Christina Bergman tror det är nyttigt att som senior fastanställd förstå hur människor upplever det att komma hit, söka jobb och börja arbeta.

 Det är mycket jag tar för självklart som för andra är okänt. Vad pratar man om vid kaffemaskinen? Vad har man för klädkod på en intervju? Hur mycket frågor kan jag ställa som nyanställd?

Hur kan näringslivet bidra till integration på arbetsmarknaden?

Jag tror att det är viktigt att ha det på agendan från ledningen, att jobba aktivt både i rekrytering och i inkluderingen av medarbetare. Man är inte klar bara för att man rekryterat.

Christina Bergman tycker program som Mitt Livs Chans ligger rätt i tiden. 

Som bolag anpassar vi oss mer och mer till en internationell miljö där alla trivs och blir sitt bästa jag. Deloitte anställer mer mångkulturellt idag eftersom att vår verksamhet är global och det är också brist på talanger i Sverige, framförallt inom it och teknik.

Mentorprogrammet Mitt Livs Chans

  • Mitt Livs Chans är ett mentorprogram för personer med utländsk bakgrund som har en eftergymnasial utbildning men saknar arbete inom sitt kompetensområde.
  • Programmet ges två gånger per år, vår och höst, och drivs av sociala företaget Mitt Liv som arbetar för ökad inkludering på arbetsmarknaden
  • Mentor och adept träffas minst fyra gånger på egen hand. Utöver det träffas alla adepter och mentorer i programmet vid tre tillfällen med olika teman, där adepterna får verktyg att hantera den svenska arbetsmarknaden och möjlighet att utöka sitt professionella kontaktnät.
  • Programmet och träffarna är digitala. Deltagare kommer från hela Sverige.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Karriär

Så överlever du en uppsägning

Att bli arbetslös handlar inte bara om försämrad ekonomi utan även om att självförtroendet och måendet snabbt kan rasa i botten.
Hur behåller man styrkan att gå vidare?
Publicerad 4 september 2024, kl 06:00
Så överlever du en uppsägning. Att bli uppsagd är en kris i livet. Det finns sätt att ta sig igenom krisen.
Uppsagd efter 15 år: Så vände Anna krisen till en ny början. Men det var tufft. De flesta genomgår fyra känslomässiga faser efter att ha blivit uppsagda. Att känna till dem underlättar. Foto: Colourbox.

Anna Andersson, 54, hade arbetat som administratör på samma företag i 15 år när hon plötsligt blev uppsagd på grund av arbetsbrist.

– Känslan var overklig. Vad skulle jag göra nu? Hur skulle jag klara mig ekonomiskt? Och vem var jag utan mitt jobb?

Hon berättar att hon första tiden höll modet uppe och nästan kom in i ett maniskt tillstånd med att söka jobb. Men för varje ”tack för din ansökan men nej tack” sjönk hoppet och även hennes självförtroende.

– Jag hade svårt att äta, vaknade mitt i natten av ångest och mådde allt sämre.

På eget initiativ sökte hon upp en jobbcoach och tack vare regelbundna samtal byggde hon sakta upp sitt självförtroende på nytt.

– Vi kom fram till att jag skulle försöka se jobbförlusten från en annan synvinkel. Att uppsägningen i själva verket var en chans att byta yrke och utbilda mig till det jag under många år drömt om men som aldrig blivit av.

Från uppsägning till ny karriär

Anna Andersson hoppade på en floristkurs och har i dag arbete som florist. Hon säger att hon inte har ångrat det beslutet en sekund.

– Det enda jag ångrar är att det tog så lång tid att inse att livet inte gick under bara för att jag förlorade ett jobb. Tvärtom var det början på något nytt och något mycket roligare.

Betti Lukic, psykolog.
Betti Lukic.

Betti Lukic arbetar som psykolog på Arbetsförmedlingen där hon hjälper arbetssökande med att klargöra vilka förutsättningar till arbete eller studier de har samt rekommenderar anpassningar vid behov. Hon förstår Annas reaktion.

– Att förlora jobbet kan lätt resultera i en krisreaktion. Man tappar självförtroendet och ifrågasätter sin arbetsförmåga. Vi tillbringar ju en större del av livet på jobbet, där vi vistas i ett sammanhang och får en mening. Plötsligt förlorar man helt det nätverket. Det är ingen trevlig känsla.

Betti Lukic förklarar att känslorna som uppstår i och med en jobbförlust inte är unika. Forskning visar att de flesta människor som drabbas av stora förändringar i livet även påverkas känslomässigt.

– Det kan handla om känsloreaktioner som skuld, sorg, ångest eller ilska. Kognitiva förändringar kan uppstå, som koncentrationssvårigheter och att man glömmer saker. Man kan också uppleva en stor trötthet och orkeslöshet och tappa intresset för sådant man tidigare gillat.

– Sömnen kan drabbas, man kan ha svårt att somna eller vaknar mitt i natten och funderar. Vissa börjar tröstäta eller så tappar de aptiten. En del mår väldigt dåligt och flyr verkligheten genom alkohol, droger eller spelmissbruk.

Fyra faser att gå igenom efter en jobbförlust

Betti Lukic nämner fyra stadier som de som blivit av med jobbet ofta går igenom:

Chockfasen. En känsla av overklighet och oförmåga att ta in vad som hänt. Det är viktigt att man inte fastnar för länge här eftersom det kan försvåra bearbetningen och förståelsen för vad som egentligen skett.

Reaktionsfasen. Man inser vad som hänt, en insikt som kan orsaka starka känsloreaktioner som förtvivlan, ilska, ångest, sorg, utmattning eller depression. Här kan också en stark känsla av förlorad kontroll och orättvisa dyka upp. Varför var just jag tvungen att drabbas?

Bearbetningsfasen. Här börjar man att ta in och bearbeta det som hänt och kan släppa tankarna på det inträffade under kortare stunder. Det underlättar återhämtningen.

Nyorienteringsfasen. Då ingår den jobbiga händelsen som en integrerad del av ens liv, och tankar och fokus kan nu riktas framåt.

Hur lång tid det tar för en person som drabbats av uppsägning att genomgå de här faserna, läka och vara redo för att söka ett nytt jobb, det är dock väldigt individuellt, påpekar Betti Lukic.

Fotnot: Anna Andersson heter egentligen något annat.

Text: Katarina Markiewicz.

8 SÄTT ATT GÅ VIDARE EFTER EN UPPSÄGNING

➧ Bearbeta sorgen över det förlorade jobbet genom att våga släppa fram känslorna och prata om dem.

➧ Behåll kontrollen över dina vardagliga rutiner, då blir den arbetslösa vardagen inte lika främmande.

➧ Motionera, ät bra och se till att få ordentligt med sömn.

➧ Reflektera över framtiden, men stressa inte. Kanske ska du yrkesväxla eller hoppa på studier.

➧ Hitta forum med andra i samma situation så att ni kan stötta varandra.

➧ Klandra inte dig själv. Att du blivit uppsagd är inte ditt fel.

➧ Påminn dig om att livet fortsätter, men med nya förutsättningar och möjligheter.

➧ Sök hjälp om du mår väldigt dåligt.

Om nedstämdheten håller i sig bör du söka professionell hjälp.