Hoppa till huvudinnehåll
Karriär

Kerstin fick nytt jobb vid 74 år

Passé vid 73? Inte Kerstin Håglin, 74 år, som precis börjat på ett nytt jobb.
– Folk blir väldigt provocerade av att jag fortfarande vill jobba, säger fastighetscontrollern Kerstin och uppmanar äldre att inte ge upp jobbsökandet.
Publicerad
Shutterstock / Privat
"Jag älskar att jobba och vill fortsätta att göra det så länge jag bara kan," säger Kerstin Håglin, fastighetscontroller på Riksbyggen. Shutterstock / Privat

Grattis till nya jobbet Kerstin. Det är ju inte så vanligt att få ett nytt jobb vid 74-års ålder?
– Haha, nej jag har förstått det. Men jag älskar att jobba och vill fortsätta att göra det så länge jag bara kan.

Berätta om ditt nya arbete?
– Jag har ett konsultuppdrag som fastighetscontroller på Riksbyggen.

Hur gick det till när du fick jobbet?
– Jag är inskriven på bemanningsföretaget Jefferson Wells som fick frågan från Riksbyggen om en fastighetcontroller. De hittade mig och undrade om jag var intresserad eftersom jag hade arbetat med liknande arbetsuppgifter tidigare. Och det var jag ju såklart. Jag fick komma på intervju till Riksbyggen. Den kändes bra och så fick jag jobbet.  

Och ingen diskussion om din ålder?
– Nej varken från rekryteraren eller arbetsgivaren. Däremot får jag ofta kommentarer från utomstående, vänner, bekanta och grannar. Folk, och speciellt äldre, verkar bli väldigt provocerade av att jag fortfarande vill jobba.

Varför vill du jobba fortfarande?
– Ja, vad ska jag annars göra? Sova hela dagarna? Lösa korsord? Stå med huvudet nere i rabatten? Fika med andra pensionärer? Nej, det är inte jag. Jag älskar att jobba och gräva ner mig i mina Excelark och olika slags rapporter. Jag känner mig inte alls färdig med arbetslivet och skulle bli väldigt uttråkad om jag blev tvingad till att ta det lugnt.

Det låter som du är en aktiv kvinna?
– Ja, när det inte är pandemi tränar jag på Friskis tre gånger i veckan. Jag gillar att dansa, promenera i naturen och att spela piano. Jag är också ganska konstnärlig och bra på färg och form.

Hur är du som person?
– Målinriktad och driven, social (när det behövs) men annars lite av en ensamvarg. Sedan är jag väldigt envis och orädd.

Har du någonsin råkat ut för ålderism?
– Troligtvis har jag råkat ut för det utan att veta om det. För det är klart att jag har sökt jobb utan att få napp, men då har jag bara fortsatt att söka.

Hur är det med dina digitala kunskaper?
– Tack, de fungerar utmärkt. Jag är nyfiken, teknikintresserad och tycker inte att jag haft några större svårigheter att hänga med.

Det sägs att arbetsplatser med blandade åldrar på sina anställda är de mest kreativa och framgångsrika?
– Det stämmer. Jag har varit på en mängd arbetsplatser och kan säga att åldersblandning berikar, inte bara arbetsmiljön utan även arbetsprestation och resultat. Jag blandar mig lätt med yngre och tänker överhuvudtaget väldigt sällan på åldern.

Vad säger din familj om att du fortsätter att jobba?
– Mina två vuxna döttrar är mina största supportrar. De uppmuntrar mig och tycker att jag ska fortsätta att jobba så länge jag tycker det är roligt.

Vad är ditt bästa tips till äldre som vill fortsätta att arbeta som du gör?
– Ge inte upp jobbsökandet. Skriv in dig på ett bemanningsföretag och sök konsultuppdrag. Det är lättare att få som äldre än fasta tjänster.

Till sist. Vad är ditt bästa argument till att man som arbetsgivare ska anställa äldre?
– Åh, det finns massor. Äldre personer har stor och varierande erfarenhet, de är förbi småbarnsåren, plikttrogna och pålitliga.

Text: Katarina Markiewicz

 

Läs mer om äldre i arbetslivet:

Pension vid 65 stark norm

John Mellkvist kämpar mot ålderismen

De fortsatte jobba efter 65

Kerstin Håglin

Ålder: 74 år

Bor: I Gävle

Familj: Två vuxna döttrar och fyra barnbarn.

Yrke: Fastighetscontroller på Riksbyggen

Karriär: Hade en egen frisörsalong i 15 år. Därefter bytte hon karriär och blev civilekonom.

Drömmer om: Styrelseuppdrag på äldre dar skulle vara roligt.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Karriär

Hatet fick Lotta Vikström att lägga ned verksamheten

Linkedin-profilen Lotta Vikström har under flera år drivit ett rekryteringsbolag. Av branschkollegor har hon på senare tid fått så elaka kommentarer att hon tappat engagemanget och nu valt att lägga ned.
– Det finns nog ingen bransch där man pratar så illa om varandra som i rekryteringsbranschen, säger hon.
Carolina Högling Publicerad 12 mars 2025, kl 06:02
En bild på Lotta Vikström och en bild på en telefonskärm med apparna Facebook och LinkedIn.
Efter flera år i rekryteringsbranschen har Lotta Vikström valt att lägga ned sin verksamhet. Detta efter att under en längre tid ha fått elaka kommentarer och meddelanden från branschkollegor på sociala medier.
Foto: Carolina Högling/Colourbox

Lotta Vikström startade rekryteringsbolaget Be proud 2016. Ett företag som skulle se människan bakom cv:t och använda sig av personliga möten i stället för automatiserade tester. Hon har tidigare berättat för Kollega att hon inte tycker att personlighetstester är rätt väg att gå i rekrytering och att de snarare skrämmer bort lämpliga kandidater. 

Lotta Vikström 

Gör: Grundare av Be best som arbetar med utbildningar och rådgivning om arbetsmiljö. 

Ålder: 53 år. 

Bor: Stockholm. 

Lägger ned

Nu meddelar Lotta Vikström på Linkedin att hon lägger ned efter att motståndet med både hat och hot blivit för mycket. 

– Jag har känt under en tid att rekryteringsbranschen har väldigt stora utmaningar. Det har blivit en ganska bedrövlig bransch. Jag kände att jag inte vill vara en representant för den.  Jag fick hat i flöden och kommentarer. Människor har postat bilder på mig och jag har fått skärmdumpar från vänner och andra i branschen, säger hon. 

Lotta Vikström berättar att det är människor i samma bransch som skrivit om, och till henne och hon upplever att klimatet har förändrats. Samtidigt vill hon understryka att det också finns många som gör mycket bra i branschen. 

Det är inte som det varit förut när man hjälpte varandra och det fanns en gemensam tanke att vi ska hjälpa våra arbetssökande att hitta ett jobb. Det finns inte alls längre. 

Pågått i flera år

De elaka meddelandena och kommentarerna på sociala medier började redan för ett par år sedan när hon skrev inlägg om rekryteringstester och ifrågasatte hur bra de egentligen är. Då var tonen inte lika hård och Lotta Vikström upplevde att det var lättare att föra en diskussion. 

På senare tid har hatet eskalerat, hävdar hon. Lotta Vikström berättar att hon fått meddelanden och läst kommentarer som ”hur fan kan hon få plats i media?”, ”hon är en jävla amatör” och ”hon kan ingenting om forskning”. 

Efter jag skrivit en debattkrönika i Arbetsvärlden kände jag att jag inte orkar hålla på och försvara mig längre. En sådan här verksamhet bygger på att man själv vill och att det finns ett engagemang och driv och jag känner att det har tagit slut nu.

Under inlägget på Linkedin har Lotta Vikström fått mycket stöttning i form av positiva kommentarer vilket hon berättar har betytt mycket för henne. 

Framåt ska hon arbeta med sitt andra bolag Be best som hon tidigare har jobbat med parallellt med rekrytering. Be best arbetar med rådgivning och utbildningar om arbetsmiljö till chefer, medarbetare, elever och lärare.