Hoppa till huvudinnehåll
Jobbrelationer

Utlandsfödda riskerar mobbning på jobbet

Utlandsfödda löper större risk att utsättas för mobbning på jobbet. Det visar ny forskning från Linköpings Universitet.
– Mobbning kan skada en person allvarligt, men också den arbetsplats där detta kan pågå, säger Michael Rosander, biträdande professor i psykologi.
Oscar Broström Publicerad 16 mars 2021, kl 07:04
Shutterstock
Utlandsfödda löper större risk att utsättas för mobbning på jobbet. Shutterstock

Forskare vid Linköpings Universitet har undersökt om utrikesfödda är i större risk att drabbas av mobbning på sin arbetsplats. 

I en ny studie drar de slutsatsen att så är fallet. 

För den som är född utomlands är risken att utsättas för mobbning dubbelt så hög som för en person född i Sverige. Om du dessutom är född i ett land med vitt skild kultur från Sveriges, ökar risken till fyra gånger så stor. Personer som kommer från Asien är mest utsatta, enligt studien.

– Våra resultat visar en ökad risk för mobbning för personer som arbetar i Sverige, men är födda i ett annat land. Resultaten visar också vikten av att ta itu med dessa frågor. Mobbning kan skada en person allvarligt, men också den arbetsplats där detta kan pågå, säger Michael Rosander, biträdande professor i psykologi vid Institutionen för beteendevetenskap och lärande, i ett pressmeddelande.

Personrelaterad mobbning

Mobbning på jobbet delas upp i två olika kategorier: Arbetsrelaterad och personrelaterad. 

Den arbetsrelaterade handlar om att till exempel bli fråntagen ansvar, få triviala arbetsuppgifter eller bli strängt övervakad under tiden du utför ditt arbete. Den personrelaterade mobbningen handlar, precis som det låter, om den du är.  

Forskarna kunde inte se att härkomst påverkade risken att bli utsatt för arbetsrelaterad mobbning, utan skillnaden finns i den personrelaterade mobbningen. 

– Man utsätts för det som vi kallar rovjaktsmobbning. Då kvittar det vad du gör. Det handlar helt enkelt om att man utsätts på grund av sin uppenbarelse, på grund av hur man ser ut. Det blev tydligt i studien att det är det här det handlar om, säger Michael Rosander. 

Undersökningen gick till så att forskarna ut ett frågeformulär. 1856 personer svarade på enkäten, av dem var 1 625 födda i Sverige, 229 utomlands. 

Läs mer om mobbning på jobbet:

Två i veckan dör av mobbning
Gör facket tillräckligt för mobbade?
Alla har en del i mobbning på jobbet
Fullt möjligt att förhindra mobbning

Jobbrelationer

7 sätt att bli en bättre talare

Rösten är vårt viktigaste uttrycksmedel för att skapa förtroende och motivation. Här är sju tips för att bli en bra talare – och behålla publikens intresse genom hela presentationen.
Publicerad 15 februari 2024, kl 06:04
Tecknad illustration av en kvinna i en talarstol som pratar inför publik.
Att tala inför folk kan kännas svårt. Här är 7 tips hur du använder din röst för att skapa förtroende och motivation. Illustration: Colourbox.

1.  HITTA RÄTT TEMPO

Karismatiska talare pratar ofta i ett lite snabbare tempo än normalt, vilket får dem att låta passionerade och självsäkra. Att hitta balansen kan dock vara svårt. Talar du för snabbt kan du låta nervös eller stressad, talar du för långsamt kan du låta uttråkad eller nonchalant.

 

2.  VÅGA VILA I PAUSEN

 Undvik utfyllnadsord som ”ööh” och ”liksom”. De stjäl fokus och du riskerar att åhörarna tappar intresset. Att i stället våga landa i pauser inger en känsla av självförtroende och ger lyssnarna möjlighet att processa det du sagt.

 

3. SPELA IN DIG SJÄLV

För att kunna jobba med din röst måste du lära känna den. Spela in dig själv och lyssna på hur du låter. Ge dig själv feedback, både positiv och negativ. Tänk på hur du använder melodi och tempo. Låter du uttråkad, nervös eller självsäker?

 

4. VÄRM UPP RÖSTEN

Värm upp rösten varje morgon för att få en god rösthälsa och bättre talteknik. En enkel övning är att använda ljudande konsonanter. Ta ett djupt andetag genom näsan och ljuda ut ett ”V” på ton tills luften tar helt slut. Det spelar ingen roll vilken ton du väljer, men du kommer att låta ungefär som en dammsugare. Repetera övningen tre gånger.

 

5. ANVÄND RÖSTENS VERKTYGSLÅDA

Tempo, talmelodi, paus, volym, tonalitet och betoning. Det är några av de verktyg du kan jobba med för att låta mer indragande och skapa dynamik när du pratar.

 

6. ANVÄND HÄNDERNA

Människor som pratar med händerna upplevs som mer trovärdiga. Gestikulera för att poängtera de ord som är viktigast. Tänk på att rörelserna ska kännas naturliga, inte överdrivna – spara dina ”jazzhands” till aw:n.

 

7. TALA PASSIONERAT

Det handlar inte bara om vad du säger – utan om hur. Håll en hög energinivå – tala med passion och ha ett öppet, självsäkert kroppsspråk. Då kan du få vem som helst att bli intresserad av vad du har att säga. Att låta det minsta ointresserad eller osäker smittar av sig på stämningen.

 

FÄLLOR ATT SE UPP MED!

Undvik att dricka kaffe, te och annat vätskedrivande precis innan presentationen, det torkar dessutom ut stämbanden. Känner du dig trött i rösten eller är hes ska du absolut inte viska – det skadar rösten mer. Känner du dig ofta trött i rösten bör du kontakta en sång[1]pedagog som kan hjälpa dig att hitta rätt talteknik.

Text: Vera Viksten

KÄLLA: Cecilia Brändström, röstcoach