Hoppa till huvudinnehåll
Jobbrelationer

Distansjobbare mer ilskna än sina kollegor

Distansarbetare är oftare förbannade än sina kollegor. Det visar en världsomspännande Gallupundersökning.
Johanna Rovira Publicerad
En katt som ligger på en dator
Anställda som jobbar hemma har mindre tålamod med sina kollegor. Foto: Shutterstock

Det är inte bara produktiviteten  som ökar när vi distansarbetar – irritationen tycks också öka. Drygt en fjärdedel, 27 procent av distansarbetare världen över, upplever ilska större delen av arbetsdagen. Bland de som jobbar på arbetsplatsen är det bara 19 procent som blir purkna dagligen, visar årets globala Gallupundersökning som bygger på svar från över 120 000 anställda. 

Det finns förstås geografiska skillnader på jobbhumöret. I Kanada och USA är förhållandet omvänt. Där är hemmajobbarna faktiskt något mindre irriterade än de som befinner sig på kontoret enligt undersökningen. I Latinamerika råder ingen skillnad mellan de två kategorierna anställda. 

På europeisk nivå bekänner 21 procent av deltagarna som jobbar hemifrån att aggressionen tagit överhanden större delen av dagen. Bara 13 procent av kollegorna på kontoret har samma upplevelse. 

Trasslande teknik och usel uppkoppling inte den enda källan till indignationen hos distansarbetare. Känslan av utanförskap och proximity bias (att chefen favoriserar de som jobbar på kontoret) är andra faktorer som får distansarbetare att tappa humöret, enligt mediesajten tlnt.se.

Fridsamma nordbor

Anställda i Sverige är, oavsett om de jobbar på kontoret eller hemifrån, ganska saktmodiga, internationellt sett. Bara var tionde erkänner att de härsknar till på daglig basis. Våra kollegor i Norden, åtminstone i Norge, Island och Finland, tycks ha ännu mer sinnesro – i Finland verkar bara fem procent uppröras över kollegor, kunder eller något annat jobbrelaterat. 

Annat är det i Armenien, där de anställda antingen är mer ärliga när de besvarar enkäter, mer hetlevrade eller kanske har större anledning att förbanna sitt arbete. Oberoende av orsak går drygt hälften av de tillfrågade armenierna i taket någon gång under arbetsdagen. 

Hemjobbare mer engagerade

Tjuriga distansarbetare världen över kan dock trösta sig med att de också är mer engagerade i sitt jobb än sina mer fridsamma kollegor på kontoret. 30 procent av hemmajobbarna är engagerade jämfört med 21 procent av anställda som jobbar från arbetsplatsen. 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jobbrelationer

Varning för snälla

Det kan säkert finnas genuint snälla människor. Men är man genuint snäll så är man det utan att göra väsen av sig. Det finns all anledning att vara på sin vakt mot folk som öppet och skamlöst utger sig för att vara snälla.
Johanna Rovira Publicerad 27 februari 2025, kl 05:59
Sektgoda, Godhetsknarkare och Flumsnälla. Alla är typer du gör bäst i att se upp för, skriver Johanna Rovira. Illustration: Olsson Ingers.

1. Infernaliskt snälla. Du har säkert mött de förment snälla som lägger huvudet på sned och inleder med:  Jag säger det här bara för att vara snäll/för att jag bryr mig … och sedan levererar ett diaboliskt påstående som får dig att vilja krypa ihop i fosterställning. De är i själva verket utpräglat ondsinta typer som mår bra på bekostnad av andras olycka. 

2. Hjärntvättade sektgoda. Antingen så är supersnälla av naturen extremt mottagliga för irrläror eftersom de snälltolkar allt till överdrift, eller så blir nyfrälsta snälla på grund av överproduktion av endorfiner. Oavsett orsak vet vi hur det slutar. Med katastrof och Koolaid. 

3. AI-modifierade: Stepfordfruar eller Musks Teslabot Optimus kan förvisso programmeras till foglighet, men det torde vara smidigare - och billigare - att helt enkelt sätta in ett lojalitetschip i kritiskt tänkande anställdas hjärnor. Förutom att bli ytterst tillmötesgående mot såväl kollegor som chefer, sätter de chippade alltid in i diskmaskinen och grumsar aldrig om kollektivavtal.

4. Godhetsknarkare: Går igång på snällhet och odlar med förkärlek myten om sig själva som hyvens individer genom att proklamera hur goda de är så fort tillfälle ges. De donerar gärna till bättre behövande, men bara om det syns på sociala medier och räddar kattungar enbart inför publik. Gränser mellan god och självgod är oerhört tunn. 

5. Flumsnälla. Visst är flumsnälla joviala, men det är ett kemiskt framkallat tillstånd. Folk knaprar antidepressiva som aldrig förr och forskare noterar att guppys som exponerats för lyckopiller blir mer sårbara för rovdjur. Det kan således inte uteslutas att läkemedelsindustrin (möjligtvis i samarbete med blodtörstiga utomjordingar) siktar på världsherravälde genom att förvandla oss alla till loja, goda underlydande.