Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Unga kvinnor lockas inte av IT-branschen

Bara fem procent av kvinnor i åldersgruppen 16-30 år kan tänka sig att jobba med data/IT, visar en undersökning. Det trots att IT-branschen på senare tid tagit flera initiativ för att komma till rätta med en grav ojämställdhet. Det behövs uppenbarligen mer.
Gabriella Westberg Publicerad
I förra veckan hölls CES i Las Vegas, en av den internationella IT-branschens största mässor, där mängder av mer eller mindre smarta, uppkopplade produkter demonstrerades. Som här, ett blåtandslås. Foto: Jae C Hong/AP

Det är enligt statistik från Insight Intelligence som bara fem procent av kvinnor i åldersgruppen 16-30 år tycks kunna tänka sig att jobba med data/IT, att jämföra med 27 procent av männen i samma åldersgrupp.

- Det här visar att det finns tydliga könsskillnader i IT-branschen. Om företagen vill ha in fler kvinnor måste man jobba hårdare på att locka dem till sig. Fortsätter man i samma spår riskerar vi att få en negativ trend mot en mansdominerad bransch, där allt färre kvinnor vågar ta sig in eller får utrymme, säger Lukas O Berg, vd för Insight Intelligence till Ingenjörskarriär.

Det var för en undersökning om ungas syn på arbetsmarknaden på uppdrag av TCO, Arbetsmiljöverket, Temagruppen Unga i arbetslivet och Akademikernas A-kassa som Insight Intelligence fick fram uppgifterna om unga kvinnors syn på IT-branschen. Rapporten har Kollega skrivit om förut, men då ingick inte siffrorna om IT-branschen.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.