Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Unga kvinnor lockas inte av IT-branschen

Bara fem procent av kvinnor i åldersgruppen 16-30 år kan tänka sig att jobba med data/IT, visar en undersökning. Det trots att IT-branschen på senare tid tagit flera initiativ för att komma till rätta med en grav ojämställdhet. Det behövs uppenbarligen mer.
Gabriella Westberg Publicerad 16 januari 2015, kl 13:28
Jae C Hong/AP
I förra veckan hölls CES i Las Vegas, en av den internationella IT-branschens största mässor, där mängder av mer eller mindre smarta, uppkopplade produkter demonstrerades. Som här, ett blåtandslås. Jae C Hong/AP

Det är enligt statistik från Insight Intelligence som bara fem procent av kvinnor i åldersgruppen 16-30 år tycks kunna tänka sig att jobba med data/IT, att jämföra med 27 procent av männen i samma åldersgrupp.

- Det här visar att det finns tydliga könsskillnader i IT-branschen. Om företagen vill ha in fler kvinnor måste man jobba hårdare på att locka dem till sig. Fortsätter man i samma spår riskerar vi att få en negativ trend mot en mansdominerad bransch, där allt färre kvinnor vågar ta sig in eller får utrymme, säger Lukas O Berg, vd för Insight Intelligence till Ingenjörskarriär.

Det var för en undersökning om ungas syn på arbetsmarknaden på uppdrag av TCO, Arbetsmiljöverket, Temagruppen Unga i arbetslivet och Akademikernas A-kassa som Insight Intelligence fick fram uppgifterna om unga kvinnors syn på IT-branschen. Rapporten har Kollega skrivit om förut, men då ingick inte siffrorna om IT-branschen.

Gabriella Westberg
[email protected]