Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Unga chefer dåliga på jämställdhet

Andelen kvinnor på toppositioner har ökat. Men männen tjänar fortfarande betydligt mer än sina kvinnliga kollegor och bland de unga cheferna tycks frågan om jämställdhet ha tappats bort, visar en ny rapport.
Lina Björk Publicerad

Under de senaste 20 åren har mycket hänt i företagens toppskikt. Jämställdhetsarbetet går framåt, man har börjat fundera på varför och hur man ska rekrytera för att få en balans bland män och kvinnor och fler kvinnor når också bolagstopparna än tidigare.

Men utvecklingen går långsamt och en oroande trend visar att chefer i 30-till 35-årsåldern inte visar  frågan något större intresse. Hälften av de unga cheferna anser inte att en skev könsfördelning på ledande positioner är ett problem.

Många av de tillfrågade ifrågasätter inte heller karriärvägen dit utan bekräftar bara att stegen till toppen är given och det gäller att anpassa sig om man vill komma framåt.  Det innebär till exempel att inte säga nej till övertid och inte ta någon längre föräldraledighet.

Rapporten visar också att medan unga kvinnor förlitar sig på den formella processen, ser unga män större potential i den informella rekryteringen, där relationen till chefen är viktig.  Kvinnorna tar upp betydelsen av medarbetar- och utvecklingssamtal, medan männen beskriver vikten av att bli sedd.

JA-delegationen

Delegationen för jämställdhet i arbetslivet tillsattes av regeringen i oktober 2011 och har tre huvudsakliga uppgifter:

  • Att sammanställa och tillgängliggöra kunskap om kvinnors och mäns olika villkor och möjligheter samt om de förhållanden som utgör grund för skillnaderna.
  • Att stimulera till debatt om hur jämställdhet i arbetslivet kan främjas.
  • Att lämna förslag på insatser för ökad jämställdhet.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.