
Under de senaste 20 åren har mycket hänt i företagens toppskikt. Jämställdhetsarbetet går framåt, man har börjat fundera på varför och hur man ska rekrytera för att få en balans bland män och kvinnor och fler kvinnor når också bolagstopparna än tidigare.
Men utvecklingen går långsamt och en oroande trend visar att chefer i 30-till 35-årsåldern inte visar frågan något större intresse. Hälften av de unga cheferna anser inte att en skev könsfördelning på ledande positioner är ett problem.
Många av de tillfrågade ifrågasätter inte heller karriärvägen dit utan bekräftar bara att stegen till toppen är given och det gäller att anpassa sig om man vill komma framåt. Det innebär till exempel att inte säga nej till övertid och inte ta någon längre föräldraledighet.
Rapporten visar också att medan unga kvinnor förlitar sig på den formella processen, ser unga män större potential i den informella rekryteringen, där relationen till chefen är viktig. Kvinnorna tar upp betydelsen av medarbetar- och utvecklingssamtal, medan männen beskriver vikten av att bli sedd.
JA-delegationen
Delegationen för jämställdhet i arbetslivet tillsattes av regeringen i oktober 2011 och har tre huvudsakliga uppgifter:
- Att sammanställa och tillgängliggöra kunskap om kvinnors och mäns olika villkor och möjligheter samt om de förhållanden som utgör grund för skillnaderna.
- Att stimulera till debatt om hur jämställdhet i arbetslivet kan främjas.
- Att lämna förslag på insatser för ökad jämställdhet.