Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Tyska bolag ska könskvotera

Från och med 2016 ska 30 procent av styrelsestolarna i Tysklands största börsbolag vikas åt kvinnor. Lagförslaget är en överenskommelse mellan regeringspartierna. Den tyska arbetsgivarorganisationen BDI är dock kritisk.
Linnea Andersson Publicerad
Dåvarande tyska arbetsmarknadsministern Ursula von der Leyen, gratuleras efter omröstningen i Bundestag för kvotering av kvinnor till tyska bolagssstyrelser, Berlin, den 18 april 2013.

I dag utgörs den tyska regeringen av 40 procent kvinnor. I näringslivet ser det dock betydligt sämre ut. Knappt 25 procent av styrelseposterna i de största bolagsstyrelserna var besatta av kvinnor i juni i år. En siffra som koalitionsregeringen vill ha upp med minst fem procentenheter, rapporterar TT.

Regeringen bestämde redan vid bildandet 2013 att införa könskvotering till bolagsstyrelserna, och det färdiga lagförslaget är beräknat att läggas fram inom ett par veckor.

Kvoteringslagen är en kompromiss mellan förbundskansler Angela Merkels Kristdemokrater (CDU/CSU) och Socialdemokraterna (SPD). Angela Merkel har tidigare varit kritisk till att könskvotera men stödjer nu lagförslaget, som dock har drivits fram av SPD.

Frankrike, Italien, Nederländerna, Spanien och Norge är några av de europeiska länder som redan har infört kvoteringslagar för bolagsstyrelser.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.