Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Stora löneskillnader i hockeyn

En manlig hockeyspelare tjänar i snitt 121 000 kronor i månaden. En kvinna får nöja sig med 5 500 kronor. Nu kräver Unionen medvetna satsningar på damhockeyn.
David Österberg Publicerad
Stefan Jerrevång/TT
Kvinnliga hockeyspelare har betydligt sämre villkor än männen. Stefan Jerrevång/TT

Löneskillnaden mellan manliga och kvinnliga hockeyspelare på elitnivå är enorm. En man tjänar i genomsnitt nästan 121 000 kronor – en kvinna knappt 5 400 kronor. Så gott som samtliga män, 99 procent, kan försörja sig på sitt hockeyspel. Av de kvinnliga hockeyspelarna kan sju procent leva på inkomsten från hockeyn. 40 procent har ingen ersättning alls. Det visar en undersökning från Novus som Unionen och Svensk ishockeys centralorganisation beställt.

Undersökningen visar också att det är betydligt vanligare med ekonomiska bonussystem för manliga hockeyspelare. 84 procent av dem får någon form av ekonomisk bonus, mot nio procent av kvinnorna.

Läs mer: "Många gubbar tycker att hockey är för män"

Anledningen till löneskillnaderna är bland annat att herrhockeyn drar in mer pengar i form av biljettintäkter och sponsorpengar. Men Martin Linder, ordförande för Unionen, anser att målmedvetna satsningar på flick- och damhockey kan förändra situationen.

– För att få en mer jämställd elithockey måste hockeyns nyckelaktörer ta ansvar och investera i flickors och damers hockey på samma sätt som man länge gjort för pojkar och herrar, säger han i ett pressmeddelande.

Unionen vill också att hockeyklubbarna tecknar kollektivavtal även för damligan.

– Idrott på elitnivå är att betrakta som ett yrke. Därför måste lönerna och villkoren vara bra, så att de fungerar för spelarna. För herrarnas hockey har det funnits kollektivavtal sedan 1999, säger Martin Linder.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.