
Löneskillnaden mellan manliga och kvinnliga hockeyspelare på elitnivå är enorm. En man tjänar i genomsnitt nästan 121 000 kronor – en kvinna knappt 5 400 kronor. Så gott som samtliga män, 99 procent, kan försörja sig på sitt hockeyspel. Av de kvinnliga hockeyspelarna kan sju procent leva på inkomsten från hockeyn. 40 procent har ingen ersättning alls. Det visar en undersökning från Novus som Unionen och Svensk ishockeys centralorganisation beställt.
Undersökningen visar också att det är betydligt vanligare med ekonomiska bonussystem för manliga hockeyspelare. 84 procent av dem får någon form av ekonomisk bonus, mot nio procent av kvinnorna.
Läs mer: "Många gubbar tycker att hockey är för män"
Anledningen till löneskillnaderna är bland annat att herrhockeyn drar in mer pengar i form av biljettintäkter och sponsorpengar. Men Martin Linder, ordförande för Unionen, anser att målmedvetna satsningar på flick- och damhockey kan förändra situationen.
– För att få en mer jämställd elithockey måste hockeyns nyckelaktörer ta ansvar och investera i flickors och damers hockey på samma sätt som man länge gjort för pojkar och herrar, säger han i ett pressmeddelande.
Unionen vill också att hockeyklubbarna tecknar kollektivavtal även för damligan.
– Idrott på elitnivå är att betrakta som ett yrke. Därför måste lönerna och villkoren vara bra, så att de fungerar för spelarna. För herrarnas hockey har det funnits kollektivavtal sedan 1999, säger Martin Linder.