Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

PR-branschen kräver jämställda och trygga anställningar

Nu har Metoo-rörelsen kommit till PR- och kommunikationsbranschen där över 2 000 kvinnor protesterar mot trakasserier och sexism. Unionen uppmanar medlemmar i branschen att bilda fackklubb och att kräva kollektivavtal.
Petra Rendik Publicerad 28 november 2017, kl 17:13
Claudio Bresciani/TT
Claudio Bresciani/TT

2 126 kvinnor från reklam-, PR- och kommunikationbranschen har samlats i ett gemensamt upprop under #sistabriefen mot sexism och trakasserier inom branschen. Förutom namnlistan finns också anonyma vittnesmål som beskriver arbetsplatser som allt annat än trygga där en sexistisk jargong, övergrepp och trakasserier ofta förekommer och särskilt bland unga kvinnor i början av sina karriärer.

I uppropet har kvinnorna också skrivit en brief, en uppdragsbeskrivning, som förklarar problemen och hur de ska lösas, som gått ut till arbetsgivare, chefer, kunder och utbildningsanordnare inom branschen.

Det är många som drömmer om att arbeta med PR och kommunikation, konkurrensen om jobben är ofta hög. Samtidigt är det en bransch där det är vanligt med otrygga anställningsvillkor och där många arbetsplatser saknar kollektivavtal samt fackliga representanter som anställda kan vända sig till när problem uppstår på jobbet.

Läs mer: Ovanlig klubb på PR-byrå

Marina Åman, Unionens andre vice ordförande, menar att sexism är ett samhällsproblem som vi måste ta på allvar.

– Trakasserier och sexism är inget specifikt branschproblem, det förekommer överallt. Men på arbetsplatser där vi har otrygga anställning är det svårare att säga ifrån och då är risken större att man tiger, säger Marina Åman.

Hur kan Unionen stötta medlemmar som blivit utsatta?
– Bilda fackklubb och kräv kollektivavtal. Men annars vill jag ge rådet att skriva ner allt du blir utsatt för, särskilt om du blir utsatt återkommande och av samma person. Vi behöver ofta någon form av dokumentation för att driva ärendet.

Metoo- rörelsen har dragit igång något stort och kraftfullt som kommer att leda till förändring, ingen arbetsplats eller bransch, kan gå oberörd ur det här. Det är Marina Åman övertygad om.

– Alla behöver vi ta ett gemensamt ansvar, både på individ och organisationsnivå. Jag hoppas att det här är slutet på tystnadkulturer och att den här typen av beteende aldrig mer accepteras. Alla vittnesmål vi nu tar del av visar ett problem som existerar. Nu tror jag att det är dags att visa på lösningen.

Hur ser den ut?
– Att vi ska jobba med strukturer och attityder och vara jättetydliga med att sexuella trakasserier och jargonger aldrig någonsin ska vara okej.

Jämställdhet

Kvinnor missgynnas under föräldraledighet

Var tredje kvinna har känt sig missgynnad av sin arbetsgivare under sin föräldraledighet. Det visar en undersökning som Unionen har låtit göra.
Publicerad 8 mars 2024, kl 06:01
Till vänster en hög med mynt, till höger en föräldraledig mamma med sitt barn.
Jämställt var det - inte - här. Var tredje kvinna upplever lönemässig diskriminering i samband med föräldraledighet. Det visar en undersökning från Unionen och Novus. Foto: Colourbox/Martina Holmberg/TT.

Vad krävs egentligen för att ett arbetsliv ska vara föräldravänligt? Den frågan har Unionen, med hjälp av Novus, ställt till drygt 1 000 tjänstemän i privat sektor som har barn mellan 0–11 år. Svaren visar att det mest avgörande för att arbetslivet ska fungera med att vara förälder är en chef som har förståelse och en positiv inställning till föräldraskap och arbetsliv.

Undersökningen visar att jämställdheten på svensk arbetsmarknad har en bit kvar. Var tredje kvinnlig tjänsteman uppger att hon på något sätt ha blivit missgynnad av sin arbetsgivare under sin föräldraledighet. 
Många anser vidare att de inte fått tillräcklig kompetensutveckling, att de gått miste om chans till befordran eller att man blivit tilldelad sämre arbetsuppgifter på grund av sin föräldraledighet. 

Lönekartläggning nyckel till jämställdhet

Svaren visar även att många av de tillfrågade kvinnorna inte ingått i den årliga lönerevisionen. Det är allvarligt, anser Unionens förbundsordförande Peter Hellberg.

− Vi har haft ett förbud mot missgynnande av föräldralediga i snart 20 år, men fortfarande är det här något som drabbar tjänstemän, det är inte okej, säger han och fortsätter:

− Många känner sig missgynnade lönemässigt, att man har halkat efter i löneutvecklingen I många av våra kollektivavtalsskrivningar är det bestämt att man ska ingå i lönerevisionen. Om det är under ett sådant avtal, då bryter man mot det,

Enligt Unionens är de årliga lönekartläggningarna en viktig nyckel för att komma till rätta med oskäliga löneskillnader.

− Det är alldeles för många arbetsgivare som inte gör de här årliga lönekartläggningarna som det faktiskt finns lagkrav på. En tredjedel av lönekartläggningarna visar på osakliga löneskillnader som då rättas till. Vår erfarenhet visar att när man väl upptäcker löneskillnaderna och får diskutera det så brukar det faktiskt rättas till. Lönekartläggningar gör verkligen skillnad, säger Peter Hellberg.

Unionen arbetar aktivt för att det måste bli tydligare konsekvenser för företag som inte genomför lönekartläggningar.

− Idag är uppföljningen från myndigheter och Diskrimineringsombudsmannen för sällan förekommande, och sanktionerna för små. Då blir det inte några incitament för arbetsgivarna att följa lagen som vi ser det, och det måste det bli en förändring på, säger Peter Hellberg.

Text: Sylvester Löfström