Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Ny app håller koll på vem som har ordet

Vem snackar mest på personalmötena? Eller dominerar på fikapauserna? Med appen Gendertimer kan du mäta inläggen och använda siffrorna som underlag till diskussioner om jämställdhet på jobbet.
Johanna Rovira Publicerad
Colourbox
Med en ny app kan en hålla reda på vem det är som snackar mest på mötena. Colourbox

Fredrik Eklöf och Andreas Bhagwani jobbar med ledarskap och jämställdhet på manligt dominerade arbetsplatser och möts ofta av oförståelse och fördomar när jämställdhet kommer på tapeten. De lät därför utveckla mobilappen Gendertime, som visar svart på vitt hur det egentligen står till med vem som hörs mest på arbetsplatsen.

- Både kvinnor och män kan bli provocerade av att tala om jämställdhet, med en app där man lätt kan se hur ordet fördelar sig mellan könen blir det lättare att tala om det, säger Fredrik Eklöf.

- De största fördelarna med appen kommer i diskussionerna efteråt när man reder ut vad som egentligen ligger bakom siffrorna.

Appen Gendertimer, som finns att ladda ner gratis till senaste Iphone-versionen samt för Android och web, har testkörts på vissa arbetsplatser och resultatet har öppnat ögonen för många. En ledningsgrupp som provat appen upptäckte att männen dominerade mötena till 80 procent.

- En del kvinnor som haft på känn att männen dominerar har fått sina misstankar bekräftade medan andra, som upplevt att det är hyfsat jämställt, blivit förvånade över hur det förhåller sig i verkligheten. Vi tycks uppleva kvinnors tal som längre än vad det egentligen är.

- Diskriminering är inget som görs av onda män som vill kvinnor illa, utan sker ofta omedvetet. Med appen vill vi skapa medvetenhet och hjälpa folk att komma till insikt, säger Fredrik Eklöf.

Fakta

*I dagsläget måste man klicka igång appen varje gång en man eller kvinna talar, men företaget Kichisaga försöker som bäst hitta samarbetspartner för att utveckla en röststyrd variant.

*Både antal inlägg och talartiden mäts och användaren kan kategorisera vad som mäts, till exempel möte, fikapaus et cetera.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.